Ο σκύλος σου σε… τραβάει από το λουρί; Έτσι θα τον εκπαιδεύσεις να σταματήσει

Ακολούθησε βήμα βήμα τις συμβουλές μιας εκπαιδεύτριας σκύλων.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Αν είναι ο σκύλος σου που σε βγάζει βόλτα και όχι εσύ αυτόν, ήρθε η στιγμή να πάρεις κυριολεκτικά τα ηνία, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αμερικανίδας εκπαιδεύτριας σκύλων Annie Phenix.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι ο σκοπός της βόλτας για το σκύλο σου δεν είναι μόνο η άσκηση αλλά και η… συλλογή οσμών. Περισσότερο και από τη σωματική δραστηριότητα τον ενδιαφέρει να επεξεργαστεί τις οσμές με τις οποίες βομβαρδίζεται κατά ριπάς η πανίσχυρη μύτη του στη διάρκεια μιας βόλτας. Επομένως, κάθε φορά που τραβάς το λουρί του για να τον απομακρύνεις από ένα σημείο που επιμένει να μυρίζει, στην πραγματικότητα του καταστρέφεις τη βόλτα.

1. Αυτό λοιπόν που μπορείς να κάνεις είναι για τα πρώτα 10-20 λεπτά της βόλτας (ανάλογα και με τη συνολική διάρκειά της) να αφήσεις το σκύλο σου να ακολουθεί τη μύτη του (κι εσύ να ακολουθείς εκείνον). Τη στιγμή που εκείνος θα αφήσει μια μυρωδιά και θα γυρίσει το κεφάλι του να σε κοιτάξει, να του δώσεις την εντολή «Πάμε» και να τον απομακρύνεις αμέσως. Έτσι, αφενός τον αφήνεις να ικανοποιήσει τους οσφρητικούς υποδοχείς του, αφετέρου του δείχνεις ποιος είναι το «αφεντικό».

2. Αφού έχει χορτάσει από μυρωδιές για 10-20 λεπτά, δώσε στο σκύλο σου μια εντολή όπως «Περπάτημα τώρα» και συνεχίστε τη βόλτα σας με ελάχιστες ή καθόλου στάσεις. Στο τέλος της, μπορείς να του παραχωρήσεις ακόμα 10 λεπτά για να χορτάσει μυρωδιές. Έτσι θα είστε και οι δύο χαρούμενοι! Καλό είναι στη διάρκεια της ενδιάμεσης φάσης να προσπαθήσεις να παραμείνεις στη μέση του πεζοδρομίου ή του δρόμου, μακριά από τις συνηθισμένες πηγές οσμών (δέντρα, ρόδες αυτοκινήτων κ.λπ.).

3. Κάθε φορά που ο σκύλος σου υπακούει όταν εσύ τραβάς το λουράκι, δηλαδή συνεχίζει να περπατάει, τον επιβραβεύεις με μια λιχουδιά, ενισχύοντας έτσι αυτή τη συμπεριφορά. Μπορείς επίσης να τον ενθαρρύνεις να μην περπατάει μπροστά σου (οπότε θα είναι πιο εύκολο να αρχίσει να τραβάει το λουρί) αλλά στο πλάι σου, εκπαιδεύοντάς τον στην εντολή «Μαζί μου» με λιχουδιές. Μην έχεις την απαίτηση, ωστόσο, ότι ο βηματισμός σας θα παραμείνει συντονισμένος για μεγάλες αποστάσεις. 

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…