Βλέπουν όνειρα οι σκύλοι;

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από τις επιστημονικές έρευνες.

Αν έχεις παρατηρήσει τον τετράποδο φίλο σου την ώρα που κοιμάται, σίγουρα θα τον έχεις δει σε κάποια φάση, για παράδειγμα, να κουνάει την ουρά του ή να τινάζει τα πόδια του.

Τότε, μάλλον θα έχεις αναρωτηθεί: οι σκύλοι ονειρεύονται;

Η απάντηση που δίνουν οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες είναι ότι, ναι, άνθρωποι, σκύλοι, αλλά και γάτες και ποντίκια και πτηνά μοιράζονται κοινές εγκεφαλικές δομές και μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας στη διάρκεια του ύπνου και της αφύπνισης. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μάλλον και οι σκύλοι βλέπουν όνειρα, τα οποία επιπλέον πιθανότατα παίζουν τον ίδιο ρόλο με τα ανθρώπινα: τους επιτρέπουν, δηλαδή να αναπαραστήσουν γεγονότα που έζησαν στη διάρκεια της ημέρας και να επεξεργαστούν τις νέες γνώσεις που απέκτησαν. 

Όπως έχουν δείξει οι μελέτες, οι σκύλοι αρχίζουν να ονειρεύονται περίπου 20 λεπτά αφού αποκοιμηθούν. Τα όνειρά τους διαφέρουν σε διάρκεια και αριθμό, ανάλογα με ένα πλήθος παραγόντων, από το μέγεθος του σκύλου μέχρι την ηλικία του.

Για παράδειγμα, οι μικρότερες ράτσες έχουν πιο σύντομα αλλά και περισσότερα όνειρα. Οι μεγαλύτερες ράτσες, από την άλλη, βλέπουν όνειρα μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά λιγότερα σε αριθμό. Και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα κουτάβια, καθώς βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς μάθησης, βλέπουν κατά μέσο όρο περισσότερα όνειρα από τα ενήλικα και ηλικιωμένα σκυλιά. 

Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;
Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενό τους. Αλλά αν κρίνουμε από τα ανθρώπινα όνειρα, πιθανότατα «ξαναπαίζουν» στο μυαλό τους σκηνές της προηγούμενης ημέρας: για παράδειγμα, ότι κυνηγούν τη γάτα του σπιτιού, ότι γαβγίζουν στον ταχυδρόμο ή ότι τρώνε μια απολαυστική σκυλοτροφή! 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News