Πώς θα σταματήσει ο σκύλος σου να μαρκάρει την περιοχή του;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Παρόλο που το μαρκάρισμα είναι μια φυσιολογική και αρκετά κοινή συμπεριφορά, αναδεικνύεται σε σοβαρό πρόβλημα όταν συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Πώς ξεχωρίζει από την κανονική ούρηση; Ο σκύλος που μαρκάρει αφήνει μικρές ποσότητες ούρων σε διαφορετικά σημεία, ώστε να «καλύψει» πλήρως μια ολόκληρη περιοχή.

Πού οφείλεται

Οι σκύλοι μαρκάρουν για να δηλώσουν την παρουσία τους ή να διεκδικήσουν μια περιοχή. Οι φερομόνες που υπάρχουν στα ούρα και τα κόπρανα περιέχουν πληροφορίες για το σκύλο που έκανε το μαρκάρισμα, π.χ. για την ηλικία, το φύλο και την υγεία του. 

Κάποιοι σκύλοι μαρκάρουν επίσης όταν βρίσκονται σε υπερδιέγερση (π.χ. στη διάρκεια ή μετά από ένα δυναμικό παιχνίδι) ή όταν αγχώνονται – για παράδειγμα, όταν ο ιδιοκτήτης τους απουσιάζει για μερικές μέρες από το σπίτι.
Και τα δύο φύλα μαρκάρουν, αλλά το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα αρσενικά σκυλιά. Η στείρωση μπορεί να μειώσει την επιθυμία για μαρκάρισμα, αλλά σε πολλά σκυλιά δεν την εξαφανίζει. Στόχοι του μαρκαρίσματος μπορεί να γίνουν οι γωνίες ενός δωματίου, τα έπιπλα, καθώς και αντικείμενα του σκύλου, όπως το δοχείο του φαγητού του, τα παιχνίδια του και το κρεβάτι του.

Πώς θα σταματήσεις το μαρκάρισμα στο σπίτι

Το μαρκάρισμα είναι πιο συνηθισμένο σε χώρους όπου ζουν πολλά σκυλιά μαζί και τα οποία καλούνται να ανταγωνιστούν το ένα το άλλο για να διεκδικήσουν μια περιοχή, πόρους και την προσοχή των ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτή τη συμπεριφορά:

-Κάνε στο σκύλο σου ένα πλήρες ιατρικό τσεκάπ για να βεβαιωθείς ότι η αιτία του μαρκαρίσματος είναι ψυχολογική και πως δεν κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας.

-Καθάρισε καλά όλα τα σημεία που έχει μαρκάρει χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό που δεν περιέχει αμμωνία και ειδικό αποσμητικό για χώρους με σκύλους (σε pet shops). Απομακρύνοντας όλα τα ένζυμα των ούρων, τον αποθαρρύνεις να μαρκάρει το ίδιο σημείο ξανά.

-Απομάκρυνε πολυπόθητα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια, κόκαλα), που ενθαρρύνουν το ανταγωνιστικό μαρκάρισμα, και μην αφήνεις στο σκύλο σου που μαρκάρει να περιπλανιέται ελεύθερα σε ολόκληρο το σπίτι.

-Τις ώρες που δεν είσαι σπίτι, περιόρισέ τον σε κάποιο χώρο όπου δεν υπάρχουν αγαπημένα σημεία για μαρκάρισμα.

-Απόφυγε το ανταγωνιστικό και δυναμικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι, καθώς η υπερδιέγερση ευνοεί το μαρκάρισμα. Αν παρατηρήσεις το σκύλο σου να ετοιμάζεται να μαρκάρει, εμπόδισέ τον με ένα επιφώνημα (π.χ. φωνάζοντας «Όχι!») και απομάκρυνέ τον αμέσως από την περιοχή, κατευθύνοντας την προσοχή του σε μια άλλη δραστηριότητα ή βγάζοντάς τον έξω από το σπίτι.

-Προσπάθησε να ακολουθείς όσο το δυνατόν καινούριες και διαφορετικές διαδρομές στις βόλτες σας. Έτσι τον ενθαρρύνεις να μαρκάρει έξω και όχι μέσα στο σπίτι.

-Δοκίμασε να του φορέσεις πάνα σκύλου: Όσο λιγότερο αρχίσουν να μυρίζουν ούρα τα αγαπημένα του σημεία, τόσο πιο πιθανό είναι να σταματήσει να τα μαρκάρει.

-Απόφυγε να τον τιμωρείς. Ιδιαίτερα αν το μαρκάρισμα απορρέει από το άγχος του σκύλου σου, το μόνο που θα κάνει η τιμωρία θα είναι να επιδεινώσει αυτή τη συμπεριφορά.

-Προσπάθησε να του δίνεις όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή. Ίσως τότε σταματήσει να αγωνίζεται να τη διεκδικήσει μαρκάροντας το σπίτι.

-Αν το πρόβλημα επιμένει, ζήτησε τη βοήθεια του κτηνιάτρου ή ενός εκπαιδευτή σκύλων.  

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News