4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο χέρι σου να μάθεις να τον ακούς.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Πώς θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου με αγαπάει; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν στην Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια Annie Phenix οι πελάτες της. Και τι απαντά εκείνη; Τους περιγράφει τις εξής τέσσερις χειρονομίες των αξιαγάπητων τετράποδών μας:

1. Ένας σκύλος δείχνει την αγάπη του κουνώντας την ουρά του. Συγκεκριμένα, την περιστρέφει ζωηρά, σαν έλικα ελικοπτέρου. Προσοχή όμως: Αν η ουρά ενός σκύλου είναι σηκωμένη αλλά ακίνητη και στραμμένη πάνω από την πλάτη του, όπως προειδοποιεί η εκπαιδεύτρια, αυτό μπορεί να μην είναι σημάδι χαράς και εμπιστοσύνης αλλά επιθετικής διάθεσης, γι’ αυτό κράτησε μια απόσταση.

2. Χαμογελά. Ναι, κι όμως! Το στόμα ενός σκύλου που χαίρεται που σε βλέπει είναι χαλαρό και ανοιχτό, όχι σφιγμένο και κλειστό. Αρκεί όμως ένα ανοιχτό στόμα να μη συνοδεύεται από έντονο λαχάνιασμα, γιατί τότε ο σκύλος ζεσταίνεται ή έχει εξαντληθεί από τη σωματική προσπάθεια. Παράλληλα, ένας σκύλος του οποίου το πρόσωπο εκφράζει αγάπη έχει μαλακό βλέμμα και ίσως σε κοιτάει στα μάτια, ανοιγοκλείνοντάς τα χαλαρά – αν η επαφή με το βλέμμα, αντιθέτως, δεν συνοδεύεται από βλεφάρισμα, μπορεί να εκφράζει επιθετική διάθεση. Καλό είναι, επίσης, να μην πλησιάσεις ένα σκύλο με ορθάνοιχτα μάτια, όπου διακρίνεται το ασπράδι τους.

3. Πηδά πάνω σου. Είναι ο τρόπος του να σε πλησιάσει στο πρόσωπο και να σε γλείψει, θέλοντας να σου πει: «Καλώς ήρθες, φίλε!». Αν πάντως θεωρείς υπερβολικά διαχυτική αυτή την υποδοχή, όπως προσθέτει η εκπαιδεύτρια, μπορείς να τον εκπαιδεύσεις έτσι ώστε να σε υποδέχεται πιο… διακριτικά, για παράδειγμα κουνώντας χαρούμενα την ουρά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, επιπλέον, ένας σκύλος που πηδάει πάνω σε ανθρώπους μπορεί να το κάνει για άλλους λόγους, επειδή ας πούμε υποφέρει από άγχος αποχωρισμού και ανακουφίζεται μόλις βλέπει τον «μπαμπά» του να διασχίζει το κατώφλι του σπιτιού μετά από πολλές ώρες απουσίας. Τέλος, αν ένας σκύλος ορμάει προς το πρόσωπό σου κοπανώντας το δυνατά με τη μουσούδα του, μη σπεύσεις να το εκλάβεις ως μια χειρονομία αγάπης, γιατί ενδεχομένως να δείχνει επιθετικότητα.

4. Γέρνει προς το πόδι σου. Ίσως προσπαθεί έτσι να σου πει «χάιδεψέ με», ιδιαίτερα αν ταυτόχρονα σε κοιτάει στα μάτια με ένα χαλαρό χαμόγελο. Μπορεί όμως, από την άλλη, να το κάνει από ανασφάλεια, επιζητώντας παρηγοριά και στήριξη. Υπάρχουν, ακόμα, κάποιες περιπτώσεις σκύλων που μπορεί να πλησιάζουν… επικίνδυνα προς το πόδι ενός ανθρώπου όχι επειδή τον αγαπούν αλλά για να του στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα του τύπου «μην τα βάζεις μαζί μου». Γι’ αυτό, για να ερμηνεύσεις σωστά κάθε κίνηση και πράξη του σκύλου σου, και ειδικά ενός άγνωστου σκύλου, πρέπει να εκτιμήσεις συνολικά τη γλώσσα του σώματός του, «σκανάροντάς» τον από την κορυφή μέχρι τα νύχια, καταλήγει η εκπαιδεύτρια.  

Σχετικά θέματα

Πώς θα εκπαιδεύσεις ένα «πεισματάρικο» σκυλί

Είναι όντως «πεισματάρικο» ή μήπως πρέπει εσύ να αναθεωρήσεις κάτι στην…

Εσύ το ήξερες ότι υπάρχει σκύλος που δεν γαυγίζει;

Οι σκύλοι δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν!

Διαβάζονται τώρα!

Είναι φυσιολογικό ένας σκύλος να έχει μάτια διαφορετικού χρώματος;

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την ετεροχρωμία της ίριδας στους τετράποδους…

«Τι σημαίνει να σε αγαπάει ένας σκύλος»

Ένα συγκινητικό άρθρο από τους New York Times για μια αγάπη «έντονη, αφοσιωμένη…

Η γλώσσα της γάτας σου είναι μια σούπερ βούρτσα χτενίσματος

Αυτό είναι το μυστικό της για μεταξένια γούνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

6 συμβουλές για να προστατέψεις το σκύλο σου από τη ζέστη και τη θερμοπληξία

Είναι πιο ευάλωτος από εσένα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να μάθουμε στο σκύλο μας μια εντολή

Και ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθήσουμε, σύμφωνα με μια trainer.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με ένα σκύλο

Γιατί ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι πάντα ο καλύτερος φίλος ενός…