Τι μπορείς να κάνεις αν ο σκύλος σου φοβάται τα πάντα;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον βοηθήσεις να νιώσει ξανά ασφαλής και ήρεμος.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένας σκύλος φοβάται, καθώς μπορεί να εκφράζει αυτό το συναίσθημα έμμεσα: για παράδειγμα, ίσως γίνεται επιθετικός απέναντι σε άλλα ζώα ή ανθρώπους, υπερπροστατευτικός απέναντι στα αντικείμενά του ή μπορεί να «καβαλάει» τα πόδια του ιδιοκτήτη του. Πράγματι, τέτοιες συμπεριφορές που συχνά ερμηνεύονται ως «άσχημες», μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβουν φόβο.

Τι φοβάται, όμως, ένας σκύλος και γιατί;

Μπορεί να φοβάται τα πάντα! Από δυνατούς ήχους, ανθρώπους, παιδιά και άλλα σκυλιά, μέχρι την ηλεκτρική σκούπα του σπιτιού, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια που διασχίζουν το δρόμο.

Πίσω από ένα σκύλο γεμάτο φόβο συχνά κρύβεται ένα πλήθος παραγόντων, όπως η ανεπαρκής κοινωνικοποίησή του με ανθρώπους και/ή άλλα ζώα, εμπειρίες αμέλειας και/ή κακοποίησης, προηγούμενα συναισθηματικά ή σωματικά τραύματα κ.λπ. Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τα βαθύτερα αίτια, ιδιαίτερα αν τον υιοθετήσαμε σε προχωρημένη ηλικία. Είναι, ωστόσο, στο χέρι μας να τον βοηθήσουμε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους και να αισθανθεί ξανά ήρεμος και ασφαλής.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ;

Σε αυτή την προσπάθεια θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω βήματα, που καλό είναι να κάνεις αργά, υπομονετικά και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο και, ιδανικά, έναν εκπαιδευτή:

-Μάθε να ερμηνεύεις τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σου: Μέσα από την παρατήρηση και σε συνεργασία με τους ειδικούς, ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει το φόβο του.

-Παρατήρησε τη δική σου συμπεριφορά: Η οποία μπορεί, άθελά σου, να ενισχύει το φόβο του σκύλου σου. Μήπως, για παράδειγμα, κάθε φορά που ο τετράποδος φίλος σου εκδηλώνει κάποια «άσχημη» συμπεριφορά, π.χ. μασουλάει τα παπούτσια σου, εσύ αντιδράς βάζοντάς του τις φωνές ή διώχνοντάς τον βίαια από το δωμάτιο; Μήπως τον τιμωρείς; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι κάθε φορά που αντιδράς έτσι, αντί να βοηθάς το σκύλο σου να ηρεμήσει, υποδαυλίζεις το φόβο του.

-Ανακάλυψε ποια ερεθίσματα πυροδοτούν το φόβο του: Και, στη συνέχεια, προσπάθησε να αλλάξεις τον αρνητικό συσχετισμό στο μυαλό του. Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος σου φοβάται τον ταχυδρόμο, κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι δώσε στο σκύλο σου να φάει μια λιχουδιά. Έτσι, βραχυπρόθεσμα αποσπάς την προσοχή του από το στρεσογόνο ερέθισμα και μακροπρόθεσμα δημιουργείς στο μυαλό του ένα θετικό συσχετισμό (κουδούνι-λιχουδιά), που μπορεί να αντικαταστήσει τον αρνητικό.

-Ξεκίνησε δραστηριότητες που σε φέρνουν πιο κοντά με το σκύλο σου: Παίξτε φρίσμπι, κυνήγι θησαυρού, αύξησε τη συχνότητα των περιπάτων σας. Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες θα χτίσεις την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σου και θα τον βοηθήσεις να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. 

-Άρχισε από ένα οικείο περιβάλλον και σταδιακά φέρε το σκύλο σου σε επαφή με τον «έξω κόσμο»: Ξεκίνησε να παίζεις μαζί του π.χ. στην αυλή του σπιτιού σας, όπου είναι ευκολότερο να νιώσει ασφάλεια, και μόλις τον δεις να χαλαρώνει και να απολαμβάνει το παιχνίδι, δοκίμασε να πάτε σε ένα πάρκο, όπου θα εκτεθεί σε περισσότερα και λιγότερο οικεία ερεθίσματα.

-Κάνε τον να νιώσει ασφάλεια με τις κινήσεις σου: Κάθε φορά που ο σκύλος σου δείχνει να φοβάται, βοήθησέ τον να ηρεμήσει αγκαλιάζοντάς τον ή κάνοντας του μασάζ. 

-Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία λύση: Όταν οι άλλες στρατηγικές αποτύχουν, συζήτησε με τον κτηνίατρο μήπως χρειαστεί να χορηγήσεις στο σκύλο σου κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα τον ανακουφίσει από το άγχος και το φόβο και θα τον βοηθήσει να απολαμβάνει τη ζωή.

Σχετικά θέματα

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

8 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου λέει «χάιδεψέ με»

Μια νέα έρευνα αποκρυπτογράφησε τις πιο κοινές χειρονομίες των τετράποδων φίλων…

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.