Γιατί ο σκύλος μου ξύνει το κρεβατάκι του προτού ξαπλώσει;

Μπορεί, επιπλέον, να κάνει κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο και να το σκάβει. Ανακάλυψε πού οφείλεται η παράξενη ρουτίνα ύπνου του.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Οι περισσότεροι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους ή ηλικίας, επιδίδονται σε ένα αλλόκοτο στα μάτια μας τελετουργικό προτού ξαπλώσουν στο κρεβατάκι τους και αποκοιμηθούν. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους πολλές φορές, να ξύνουν και να σκάβουν το μαξιλαράκι τους. Πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;

Το σκυλί μου κύκλους κάνει

Έχεις παρατηρήσει σε ταινίες τα ελικόπτερα της αστυνομίας να διαγράφουν κύκλους στον αέρα προτού προσγειωθούν στο σημείο του εγκλήματος; Για τον ίδιο λόγο διαγράφει κύκλους και ο σκύλος σου στο σημείο όπου ετοιμάζεται να πάρει έναν υπνάκο: για να βεβαιωθεί ότι η περίμετρος είναι ασφαλής. Είναι κατάλοιπο από τους πρόγονούς του που ζούσαν στη φύση, οι οποίοι προτού ξαπλώσουν έπρεπε να βεβαιωθούν πρώτα ότι το σημείο ανάπαυσής τους δεν έκρυβε φίδια, ποντίκια και άλλες παγίδες.

 Όταν το κρεβάτι του έχει φαγούρα

Όταν ένας σκύλος ξύνει με μανία το κρεβάτι του, στην πραγματικότητα αφήνει τη μυρωδιά του, για να διασφαλίσει ότι είναι δικό του. Κι αυτό γιατί οι πατούσες του σκύλου περιέχουν αδένες από τους οποίους εκκρίνεται η προσωπική του μυρωδιά, αποθαρρύνοντας τους επίδοξους εισβολείς. Με λίγα λόγια, η οσμή που αφήνει ένας σκύλος στο κρεβάτι του ξύνοντάς το στέλνει το μήνυμα: «Μην πλησιάζεις, αυτή είναι η περιοχή μου!».

Ανασκαφές πριν από τον ύπνο

Ο σκύλος σου μπορεί να σκάβει το κρεβατάκι του πριν από τον ύπνο για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ζεσταίνεται ή κρυώνει και θέλει να πετύχει μια καλύτερη θερμοκρασία (αυτή η συμπεριφορά είναι κατάλοιπο από την εποχή που ένας σκύλος έσκαβε το έδαφος για να βρει δροσιά ή ζεστασιά). Δεύτερον, επειδή προσπαθεί να βολευτεί καλύτερα. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα φαγωμένο μαξιλαράκι ή, ακόμα χειρότερο, το μαξιλάρι του καναπέ όπου ο σκύλος απολαμβάνει να αράζει με τις ώρες!

Σχετικά θέματα

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

8 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου λέει «χάιδεψέ με»

Μια νέα έρευνα αποκρυπτογράφησε τις πιο κοινές χειρονομίες των τετράποδων φίλων…

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.