Γιατί βλέπω το ασπράδι των ματιών του σκύλου μου;

Συνήθως είναι μια ένδειξη φόβου που δεν πρέπει να αγνοήσεις ή να υποτιμήσεις.

Ίσως να το έχεις παρατηρήσει στο σκύλο σου όταν π.χ. συναντάτε στη βόλτα σας ένα μεγαλύτερο ζώο ή κάθε φορά που τον μαλώνεις: τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατό το ασπράδι τους. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που εκπέμπει σήμα SOS, γιατί εκφράζει φόβο και δεν αποκλείεται να οδηγήσει το τετράποδό σου ακόμα και στην επίθεση.

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται το ασπράδι των ματιών ενός σκύλου;

Μπορεί να εμφανιστεί σε καταστάσεις που ο σκύλος σου ερμηνεύει ως απειλητικές, για παράδειγμα σε μια επίσκεψή σας στον κτηνίατρο, όταν έρχεται σε επαφή με μικρά παιδιά (τα οποία φοβάται), αλλά και σε λιγότερο «δύσκολες» συνθήκες, για παράδειγμα σε ένα μάθημα με τον εκπαιδευτή του.

Οτιδήποτε του φαίνεται ξένο και μπερδεμένο μπορεί να του προκαλέσει φόβο και στρες, γι’ αυτό προσπάθησε να τον εξοικειώνεις σταδιακά με κάθε νέα εμπειρία και κάθε άνθρωπο ή ζώο που συναντά για πρώτη φορά στη ζωή του, ιδιαίτερα αν ο σκύλος σου είναι ακόμα κουτάβι.    

Ωστόσο, σε κάποιους σκύλους διακρίνεται το ασπράδι των ματιών τους και κατά το παιχνίδι, από τον ενθουσιασμό και την αγωνία που τους κυριεύει στη διάρκειά του.

Πώς λοιπόν θα ξεχωρίσεις ένα φοβισμένο σκύλο από έναν παιχνιδιάρικο σκύλο;

Παρατήρησε αν παρουσιάζει και άλλα σημάδια φόβου, όπως:

-Ακαμψία στο σώμα

-Αυτιά τραβηγμένα στα πλάγια και προς τα πίσω

-Ερμητικά κλειστό στόμα (ή ελαφρώς ανασηκωμένο έτσι ώστε να φαίνονται τα δόντια του)

-Γλείψιμο των χειλιών του

-Τάση να κρυφτεί ή να απομακρυνθεί

-Άρνηση να σε κοιτάξει στα μάτια ή, αντίθετα, επίμονο βλέμμα.

Αν μαζί με το διάπλατο άνοιγμα των ματιών διαπιστώσεις και μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ενδείξεις, απομάκρυνε το σκύλο σου άμεσα από την κατάσταση που ερμηνεύει ως απειλητική και προσπάθησε να στρέψεις την προσοχή του σε κάποιο άλλο ερέθισμα, βοηθώντας τον έτσι να ανακουφιστεί άμεσα από το φόβο και το στρες. 

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News