Γιατί ένας σκύλος ξαφνικά τσιτώνει και αρχίζει να τρέχει σαν τρελός;

Πού οφείλεται αυτή η αστεία συμπεριφορά αλλά και ποιους κινδύνους κρύβει.

Και ποιος δεν έχει ξεκαρδιστεί στα γέλια βλέποντας το σκύλο του να αρχίζει στα καλά καθούμενα να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ή να τρέχει από δωμάτιο σε δωμάτιο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν να τον έχει τσιμπήσει κάτι; Συνήθως αυτές οι «τσίτες» ή περίοδοι τυχαίας ξέφρενης δραστηριότητας (Frenetic Random Activity Periods, FRAPS) δεν διαρκούν πάνω από λίγα λεπτά αλλά μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, αφού δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού οφείλονται.

Τι είναι ακριβώς οι «τσίτες» του σκύλου;

Ένας σκύλος που περνάει μια περίοδο τυχαίας ξέφρενης δραστηριότητας αρχίζει ξαφνικά να καλπάζει από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από τη μία άκρη της αυλής στην άλλη και πάλι πίσω ή ξεκινάει να κάνει κύκλους γύρω γύρω στο δωμάτιο ή γύρω από τον εαυτό του (ίσως κυνηγώντας την ουρά του) μέχρι να καταρρεύσει από την κούραση! Όσο «τρελή» όμως κι αν σου φαίνεται αυτή η συμπεριφορά, είναι απόλυτα φυσιολογική.

Ποια είναι τα αίτια μιας «τσίτας»;

Βοηθάει τους σκύλους να διοχετεύσουν κάπου την πλεονάζουσα ενέργειά τους. Ένας σκύλος μπορεί να «τσιτώσει» για διάφορους λόγους – για παράδειγμα επειδή είναι ενθουσιασμένος ή βλέπει κάποιον άλλο σκύλο να παίζει με ενθουσιασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η «τσίτα» οφείλεται στη σύγχυση ή στο έντονο στρες που βιώνει ένας σκύλος στη διάρκεια ενός μαθήματος με τον εκπαιδευτή, όταν καλείται να τα βγάλει πέρα με μια απαιτητική δοκιμασία.

Οι «τσίτες» εμφανίζονται συχνότερα σε κουτάβια και νεαρά σκυλιά, αλλά σε κάθε ηλικία βρίσκονται στο peak τους μετά το μπάνιο του σκύλου! Αν πάντως συμβαίνουν πολύ συχνά, σκέψου μήπως ο σκύλος σου χρειάζεται περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση και εκτόνωση.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις «τσίτες» του σκύλου;

Δεν υπάρχει λόγος να τις αποθαρρύνουμε, αντιθέτως τον βοηθούν να εκτονωθεί με μη καταστροφικό τρόπο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, να έχουμε διαμορφώσει έτσι τους χώρους όπου κινείται ο σκύλος μας ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος, στη διάρκεια μιας FRAP, να ρίξει και να σπάσει κάποιο αντικείμενο!

Επίσης, όταν έχουμε την υποψία ότι ο σκύλος μας ετοιμάζεται να «τσιτώσει» (σταδιακά μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια στη συμπεριφορά του), καλό είναι να προσπαθήσουμε να τον απομακρύνουμε από ολισθηρά δάπεδα, διαφορετικά μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί.

Ακόμα, στην περίπτωση ενός μεγαλόσωμου σκύλου, κάθε φορά που υποψιαζόμαστε ότι έρχεται μια… FRAP πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν κοντά του μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι, τους οποίους το τετράποδό μας μπορεί να ρίξει κάτω ενώ τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τι κάνουμε αν ο σκύλος μας «τσιτώσει» εκτός σπιτιού;

Αν αρχίσει να καλπάζει ανεξέλεγκτα σε ένα πραγματικά επικίνδυνο μέρος, όπως σε ένα πάρκο που δεν είναι περιφραγμένο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τον κυνηγήσουμε: με αυτό τον τρόπο, του δίνουμε την εντύπωση ότι παίζουμε μαζί του και τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει να τρέχει!

Μια πιο αποτελεσματική συμπεριφορά, σύμφωνα με την Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια Sassafras Lowrey, είναι να αρχίσουμε να τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση (προς κάποια κατεύθυνση που δεν έχει δρόμους ή άλλους κινδύνους), παροτρύνοντάς τον, με μια όσο το δυνατόν πιο ήρεμη φωνή, να μας ακολουθήσει. Για τέτοια επείγοντα περιστατικά φροντίζουμε, επιπλέον, να έχουμε μαζί μας λιχουδιές και παιχνίδια που θα τον δελεάσουν να γυρίσει πίσω.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News