Βοήθεια! Ο σκύλος μου δαγκώνει την ουρά του

Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Όλοι βρίσκουμε αστείο το θέαμα του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του, όταν όμως αυτό το κυνήγι επαναλαμβάνεται διαρκώς και ιδιαίτερα αν καταλήγει σε δάγκωμα και μασούλημα της ουράς ίσως αποτελεί «καμπανάκι» ενός μη ορατού προβλήματος.

Για ποιους λόγους λοιπόν ο πιστός μας φίλος μπορεί να δαγκώνει την ουρά του;

1. Παράσιτα: Με συνηθέστερους υπόπτους τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει συνήθως συστηματικό μπάνιο και παρασιτοκτόνα φάρμακα που θα σου συστήσει ο κτηνίατρος.

2. Αλλεργίες: Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να πυροδοτείται από παράσιτα, από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η γύρη αλλά και τα χημικά απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα του σπιτιού), ακόμα και από το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο το σκύλου, αν το κατοικίδιό μας έχει ευαίσθητη επιδερμίδα. Ενδεχομένως να προκαλεί φαγούρα και τοπικούς ερεθισμούς.

3. Δερματίτιδες (hot spots): Η οξεία αυτοτραυματική ή πυοτραυματική δερματίτιδα ευνοείται από συνθήκες όπως η υγρασία και τη ζέστη και κάνει το ζώο να ξύνει ή να δαγκώνει επανειλημμένα το ερεθισμένο σημείο, με συνέπεια να προκαλεί τελικά μια ανοιχτή πληγή. Αν μάλιστα παρεισφρήσει κάποιο μικρόβιο, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή μόλυνση. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση, χορηγώντας την κατάλληλη θεραπεία.

4. Ψυχολογικοί παράγοντες: Το στρες, το άγχος και η βαρεμάρα οδηγούν συχνά τα σκυλιά σε επαναλαμβανόμενες και (αυτό)καταστροφικές συμπεριφορές, είτε αυτό σημαίνει ότι μασουλούν ξανά και ξανά τα μαξιλάρια του καναπέ είτε ότι δαγκώνουν την ουρά τους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, τότε, είναι να προσπαθήσεις να δώσεις στον τετράποδο φίλο σου όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες για σωματική άσκηση και εκτόνωση, καθώς και ερεθίσματα για παιχνίδι, που θα καταπολεμήσουν την ανία του. 

5. Τραυματισμοί: Πιθανόν ο σκύλος σου να δαγκώνει την ουρά του γιατί πονάει εξαιτίας κάποιου τραυματισμού που έχει υποστεί στην περιοχή (π.χ. επειδή έσπασε το κόκαλο της ουράς του). Μόνο μια ακτινογραφία στο κτηνιατρείο θα σε βοηθήσει να βρεις την αιτία, σε μια τέτοια περίπτωση.

6. Φραγμένοι πρωκτικοί αδένες: Οι πρωκτικοί αδένες του σκύλου σου όταν λειτουργούν φυσιολογικά εκκρίνουν ουσίες με τις οποίες το τετράποδό σου αφήνει το προσωπικό του «σημάδι», την υπογραφή του! Γι’ αυτό άλλωστε όταν συναντιούνται δύο σκυλιά επιμένουν να μυρίζουν το ένα το άλλο στα οπίσθια. Ένα ακόμα σύμπτωμα που μπορεί να συνυπάρχει, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή; Ο σκύλος σου μπορεί να «σέρνει» τον πισινό του στο χώμα, ίσως να αντιμετωπίζει προβλήματα δυσκοιλιότητας και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να βγάζει αίμα ή πύον με τα κόπρανα. 

Σχετικά θέματα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Κι όμως ο σκύλος σου θυμάται τα πάντα για εσένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου διαθέτει μνήμη-ξυράφι.

Διαβάζονται τώρα!

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Πέντε βήματα για να διατηρείς καθαρό το δοχείο της άμμου

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...