5 συμβουλές για να εξελιχθεί ομαλά το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκύλους

Κανονίζεις playdate για το τετράποδό σου; Ακολούθησε τα παρακάτω tips για αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Μπορεί να ονειρεύεσαι τη στιγμή που ο σκύλος σου θα συναντήσει για πρώτη φορά το κατοικίδιο ενός από τους καλύτερους σου φίλους, για να παίξουν παρέα, όμως μερικές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουμε φανταστεί. Ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται δύο απρόβλεπτα τετράποδα, που δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Για να μην εξελιχθεί λοιπόν το παιχνίδι σε άγριο σκυλοκαβγά και καταλήξει στον κτηνίατρο, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές όταν οργανώνεις ένα playdate για το σκύλο σου. Όσο «καλόβολο» και ήρεμο κι αν τον θεωρείς.

1. Κανόνισε τη συνάντηση γνωριμίας σε ουδέτερο έδαφος, π.χ. σε ένα πάρκο. Έτσι, τα δύο σκυλιά δεν θα νιώσουν την ανάγκη να διεκδικήσουν την περιοχή και τα παιχνίδια τους.

2. Κανόνισε το playdate ανάλογα με τις συμπάθειες του σκύλου σου. Μήπως το τετράποδό σου τα πηγαίνει καλύτερα με σκυλιά του αντίθετου φύλου; Τότε, αν π.χ. είναι αρσενικό, καλύτερα να κανονίσεις παιχνίδι με ένα θηλυκό σκυλί. Μήπως προτιμά να κάνει φιλίες με πιο μικρόσωμα σκυλιά; Πήγαινε με τα νερά του, για να γλιτώσεις τις άσχημες εκπλήξεις.

3. Ακολούθησε το ένστικτό σου. Κάποιες φορές βλέπουμε για πρώτη φορά ένα σκυλί και αμέσως σκεφτόμαστε (χωρίς να μπορούμε να το εκλογικεύσουμε άμεσα) ότι «θα έπαιζε άνετα με το δικό μας». Όταν οργανώνεις λοιπόν συναντήσεις ανάμεσα στο σκύλο σου και σε ένα ζώο που δεν έχει ξανασυναντήσει (αλλά έχεις ξαναδεί εσύ), άκουσε (και) το ένστικτό σου.

4. Μη διστάσεις να πεις «όχι». Αν σου προτείνει κάποιος playdate για τα σκυλιά σας αλλά είσαι επιφυλακτικός, μη διστάσεις να αρνηθείς, με ευγενικό τρόπο. Τι έχει περισσότερη σημασία, να κάνεις καλή εντύπωση ή να προστατεύσεις το σκύλο σου;

5. Αντιμετώπισε ένα playdate που πήγε στραβά κάπως σαν… τρακάρισμα. Σε περίπτωση που το παιχνίδι, παρ’ όλα αυτά, καταλήξει σε σκυλοκαβγά, χώρισε τα δύο σκυλιά δίχως να περιμένεις από τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση. Στη συνέχεια, συζήτησε με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου σχετικά με το τι πήγε στραβά, για να είσαι σίγουρος ότι βλέπετε το γεγονός με τον ίδιο τρόπο και πως ο καθένας σας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News