Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο που φοβάται το νερό, έτσι ώστε να μάθει να το αγαπάει; Συνήθως ναι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τον πιέσεις να βραχεί. Η ιδέα ότι πρέπει να βουτήξεις στα βαθιά για να μάθεις να κολυμπάς δεν ισχύει, τουλάχιστον στην περίπτωση των φοβικών σκύλων. Αντιθέτως, οποιαδήποτε πίεση μπορεί να καταστρέψει εφ’ όρου ζωής τη σχέση ενός σκύλου με το υγρό στοιχείο.

Μπορείς, πάντως, να προσπαθήσεις να τον βοηθήσει να το αγαπήσει, με ηρεμία και υπομονή. Πώς; Ακολουθώντας βήμα βήμα τις συμβουλές της Αμερικανίδας εκπαιδεύτριας Annie Phenix.

-Αγόρασε καινούριες λιχουδιές, που θα λειτουργήσουν ως επιβράβευση. 

-Διάλεξε ένα γαλήνιο όγκο νερού για να αρχίσεις την εκπαίδευση, για παράδειγμα μια μικρή φουσκωτή πισίνα που έχεις στη βεράντα ή στην αυλή σου, ή ακόμα και μια παραλία όπου δεν πιάνει ποτέ κύμα.

-Ξεκίνησε την εκπαίδευση στη διάρκεια μιας μέρας όπου δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή, μέσα στις τελευταίες 24-28 ώρες, που να έχει στρεσάρει το σκύλο σου. Για παράδειγμα, μην περιμένεις την πρώτη μέρα των διακοπών σας, ενώ ο τετράποδος φίλος σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στο ξενοδοχείο, να βουτήξει για πρώτη φορά στη ζωή του στη θάλασσα.

-Άφησε το σκύλο σου να προσεγγίσει το νερό με τους δικούς του ρυθμούς. Κάθισε κοντά του, σε σημείο όπου θα έχεις οπτική επαφή, αλλά χωρίς να παρεμβαίνεις.

-Αν ο σκύλος σου δεν αρχίσει να τρέμει από το φόβο του αλλά δείξει ενδιαφέρον για το νερό, μπορείς να μπεις πρώτα εσύ μέσα, ενώ του μιλάς με ήρεμη, χαρούμενη φωνή. 

-Ενώ είσαι μέσα στο νερό, παρακίνησέ τον να παίξετε μαζί: Αν, για παράδειγμα, του αρέσει να κυνηγάει μπάλες, πάρε μαζί σου μια μπάλα, ρίξε την κάπου έξω από το νερό και ζήτησέ του να σου τη φέρει. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι, ίσως κάνει τα πρώτα του βήματα μέσα σε μια ρηχή πισίνα ή θάλασσα.

-Σταδιακά, κάθε φορά που του πετάς την μπάλα έξω μπορείς να κάνεις ένα-δύο βήματα πιο βαθιά στο νερό, ενθαρρύνοντάς τον να σε ακολουθήσει. Όταν σου φέρνει την μπάλα, επιβράβευσέ τον με επαίνους και χάδια.

Τι να κάνεις αν, κυριολεκτικά, τρέμει το νερό;

Αν είναι ένας σκύλος με τραυματικό παρελθόν ή αν γενικά αντιμετωπίζει με φόβο τα νέα ερεθίσματα, φρόντισε οι πρώτες του επαφές με το νερό να είναι από απόσταση. Βγείτε, για παράδειγμα, βόλτα στην παραλία και περπατήστε κατά μήκος της ακροθαλασσιάς, χωρίς όμως να βρέχετε τα πόδια σας.

-Αρχικά, αρκεί ο σκύλος να τολμήσει να κοιτάξει προς το νερό για να τον επιβραβεύσεις με μια λιχουδιά. 

-Σταδιακά, σε κάθε βόλτα σας, και ενώ ο σκύλος σου έχει αρχίσει να ρίχνει ματιές προς το νερό, πλησίασε μερικά βήματα ακόμα προς την ακροθαλασσιά, συνεχίζοντας να τον επιβραβεύεις για κάθε βήμα –κυριολεκτικά– προόδου.

-Αν ο σκύλος σου, σε κάποιο στάδιο της εκπαίδευσης, «κοκαλώσει» από το φόβο του και αρνείται να πλησιάσει το νερό, ποτέ μην τον πιέσεις να το συνεχίσει. Μην ξεχνάς: Εσύ είσαι που πρέπει να ακολουθείς τους ρυθμούς ενός φοβικού σκύλου, όχι εκείνος τους δικούς σου. Μόνο έτσι θα φτάσετε σε σημείο, κάποια στιγμή, να απολαμβάνετε παρέα το νερό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News