Οι σκύλοι βλέπουν εφιάλτες;

Και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να τους καθησυχάσουμε; 

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Όταν βλέπεις το σκύλο σου ενώ κοιμάται να τινάζει τα ποδαράκια του και ίσως να βγάζει φωνούλες, σίγουρα θα αναρωτιέσαι αν ονειρεύεται και, σε περίπτωση που δείχνει ταραγμένος, αν βλέπει εφιάλτες όπως εσύ.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τι ονειρεύονται τα σκυλιά αλλά είμαστε αρκετά σίγουροι ότι όντως ονειρεύονται» απαντά η κτηνίατρος Dr. Jennifer Coates. Για την ακρίβεια, πολλά ακόμα μέλη του ζωικού βασιλείου φαίνεται να έχουν δικαίωμα στο όνειρο, μεταξύ αυτών οι γάτες, τα τρωκτικά και κάποια είδη πουλιών. Πώς το καταλαβαίνουμε; Από κάποια κοινά σημεία στη δομή του εγκεφάλου τους που έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία του ονείρου.

Τα όνειρα των σκύλων

Οι σκύλοι, συγκεκριμένα, όπως και οι άνθρωποι, ενώ ονειρεύονται θεωρείται ότι ανακαλούν τα γεγονότα της μέρας που πέρασε και επεξεργάζονται τις νέες πληροφορίες που μαθαίνουν. Επιπλέον, και αυτοί όπως και εμείς περνούν από τη φάση του ύπνου REM «στη διάρκεια της οποίας βλέπουμε τα όνειρα που θυμόμαστε όταν ξυπνάμε» εξηγεί η Dr. Coates. «Αν θα έπρεπε να κάνω μια υπόθεση, θα έλεγα ότι οι σκύλοι ονειρεύονται ό,τι συμβαίνει στη διάρκεια της μέρας τους (ότι τρέχουν, παίζουν κ.λπ.) αν και αναρωτιέμαι κατά πόσον τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν τόσο περίεργα όσο τα δικά μας».

«Αυτό που έχουμε ανακαλύψει είναι ότι τα σκυλιά ονειρεύονται σκυλίσια πράγματα» υποστηρίζει ο Stanley Coren, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Έτσι, τα Πόιντερ ονειρεύονται πουλιά, ενώ τα Ντόμπερμαν Πίντσερ ότι κυνηγούν κλέφτες. Το μοτίβο των ονείρων στα σκυλιά φαίνεται να είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο».

Οι εφιάλτες των σκύλων

Από τη στιγμή που οι λειτουργίες του ονείρου στα σκυλιά μοιάζουν τόσο με τις ανθρώπινες, φαίνεται πως εκτός από όνειρα βλέπουν και εφιάλτες. Αφορμή για έναν εφιάλτη μπορεί να γίνει οτιδήποτε ενεργοποιήσει το φόβο τους στην πραγματική ζωή, από την ηλεκτρική σκούπα μέχρι τους κεραυνούς μιας καταιγίδας.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το όνειρο του τετράποδου φίλου μας δεν είναι τόσο ευχάριστο; Ίσως βγάζει φοβισμένες ή θλιμμένες κραυγές ή μπορεί να δείχνει ανήσυχο, π.χ. να τρέμει ή να τινάζει νευρικά τα πόδια του, ενώ κοιμάται. 

Τι κάνουμε, τότε; Τον ξυπνάμε ή τον αφήνουμε να κοιμηθεί; «Το καλύτερο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι, νομίζω, να τον αφήσουμε να συνεχίσει να ονειρεύεται, ακόμα και αν υποψιαστούμε ότι βλέπει εφιάλτη» πιστεύει η Dr. Coates. Αν τον ξυπνήσουμε απότομα από ένα τρομακτικό όνειρο, μπορεί να γίνει επιθετικός. «Άλλωστε, ένας εφιάλτης δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σκυλί» προσθέτει η ειδικός.

Σχετικά θέματα

Να γιατί γαβγίζει συνέχεια ο σκύλος σου

Μάθε τι θέλει να σου πει με κάθε «γαβ» που κάνει, αν χρειάζεται να ανησυχείς…

Είναι ανήσυχο το σκυλάκι σου; ΕΤΣΙ θα το ηρεμήσεις

Μια αρχαία πρακτική σού δίνει την πιο αποτελεσματική λύση.

Ο σκύλος καταλαβαίνει τι ώρα είναι από τις μυρωδιές

Χρησιμοποιεί τη μύτη του (και) σαν ρολόι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Διαβάζονται τώρα!

3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την…

Μήπως ο σκύλος σου έχει άνοια;

Μάθε τα πάντα για το Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας, πώς θα το αναγνωρίζεις…

Έχεις σκύλο; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να έχεις στο σπίτι σου

Μάθε ποια αντικείμενα πρέπει να βγάλεις από την άμεση θέα του.

Να ποια φυτά είναι επικίνδυνα για το κατοικίδιό σου

Μάθε ποιοι είναι οι «πράσινοι» εχθροί της υγείας του.

Να γιατί γαβγίζει συνέχεια ο σκύλος σου

Μάθε τι θέλει να σου πει με κάθε «γαβ» που κάνει, αν χρειάζεται να ανησυχείς…

Η γάτα μου έχει διάρροια! Τι να κάνω;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.