Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από καβγάδες

Αλλά και τι να κάνετε σε περίπτωση που μπλέξει σε έναν

Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ έναν καβγά μεταξύ δύο σκύλων, ξέρετε από πρώτο χέρι ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι τρομακτικό. Τα σκυλιά μπορούν να βλάψουν σοβαρά το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τραυματισμοί μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο.

Όταν το σκυλί σας μπλέξει σε έναν καβγά, είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο φυσικό σας ένστικτο που σας ωθεί να μπείτε στη μέση για να τον σταματήσετε. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την απομάκρυνση των σκύλων. Ως ιδιοκτήτης σκύλου, πρέπει να γνωρίζετε ασφαλείς τρόπους για να διαλύσετε έναν καβγά σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση.

Chance-750x500.jpg 

Γιατί τα σκυλιά καβγαδίζουν;

Τα σκυλιά μπαίνουν σε καβγάδες για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τη ρίζα τους στα φυσικά ένστικτα τους. Και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και το φιλικότερο σκυλί σε έναν τρομαχτικό μαχητή.

* Πολλοί καβγάδες είναι «εδαφικής προστασίας», όπως όταν ένα περίεργο σκυλί μπαίνει στην αυλή σας.

* Η επιθυμία να προστατεύσει τους ανθρώπους του σε περίπτωση που διαισθανθεί κάποιον κίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει το σκυλί σας να επιτεθεί σε άλλο σκύλο.

* Η υπερδιέγερση και κάτι που μπορεί να ξεκίνησε ως φιλικό παιχνίδι μπορεί να βγει εκτός ορίων και να οδηγήσει στο να ξεσπάσει ένας καβγάς.

* Μερικές φορές τα σκυλιά απλώς δεν τα πάνε καλά με κάποια άλλα. Μπορεί να υπάρχει κάτι για το άλλο σκυλί που μπορεί να μην αρέσει στο επιτιθέμενο σκυλί, είτε πρόκειται για την προσωπικότητα, τη μυρωδιά του ή για κάτι άλλο.

 

Πώς να σταματήσετε έναν καβγά

Μην μπείτε ποτέ στη μέση. Μη βάλετε το σώμα σας ή κάποιο μέλος του σώματός σας ως εμπόδιο.

Μην είστε αρκετά ανόητοι για να σκεφτείτε ότι ούτε ένα σκυλί δεν θα δαγκώσει τον αγαπημένο του ιδιοκτήτη. Στη ζέστη ενός αγώνα σκυλιών, το σκυλί σας δεν βλέπει ποιος παρεμβαίνει και θα δαγκώσει τίποτα στο δρόμο του. Μην υποτιμάτε το σκυλί σας. Δεν είναι προσωπικό. Θυμηθείτε, εάν το σκυλί σας τραυματιστεί, θα χρειαστεί να το φροντίσετε και δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό εάν έχετε τραυματιστεί κατά τη διάσπαση ενός αγώνα.

Παραμείνετε ήρεμοι

Απομονώστε τον καβγά

Ψεκάστε τα ως αντιπερισπασμό: είτε με νερό είτε με σπρέι σιτρονέλας. Αν είστε σε κήπο βρέξτε τα με το λάστιχο.

Κάντε θόρυβο για να αποσπάσετε την προσοχή τους – αλλά όχι φωνάζοντας. Οι φωνές φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια σφυρίχτρα ή μια κόρνα γηπέδου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά.

Απόσπαση προσοχής με αντικείμενα: Βγάλτε το μπουφάν σας και ρίξτε το στο οπτικό τους πεδίο, ή ένα μεγάλο ύφασμα. Βάλτε τους ανάμεσα μια καρέκλα ή άλλο έπιπλο. Μια αυτόματη ομπρέλα που θα ανοίξει μπροστά τους είναι επίσης μια εναλλακτική.

Τουλάχιστον η διάσπαση της προσοχής μπορεί να δώσει στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να αφαιρέσουν με ασφάλεια το σκυλί τους από τον αγώνα. Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες συνήθεις τεχνικές, αυτές συνήθως δεν λειτουργούν καλά σε περιπτώσεις σοβαρών συγκρούσεων.

 Picture2-e1579792189112-750x500.jpg

 

Μετά τον καβγά

Να έχετε πάντα κατά νου την ασφάλεια του κάθε σκύλου ξεχωριστά, μόλις τα σκυλιά χωριστούν, κρατήστε τα χώρια, μην τα ελευθερώσετε και μην τα φέρετε σε επαφή ακόμα κι αν φαίνονται ήρεμα. Όταν είναι έξω, κάθε σκύλος θα πρέπει να οδηγείται στο σπίτι του ή με ασφάλεια σε ένα αυτοκίνητο. Αν ο καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στα σκυλιά σας στο σπίτι, βάλτε τα σε ξεχωριστά δωμάτια.

Ελέγξτε το σκυλί σας για τραυματισμούς, και ανεξάρτητα από το πόσο μικρό φαίνονται, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αμέσως. Το σκυλί σας θα πρέπει να εξεταστεί καθώς η βλάβη από δαγκώματα σκυλιών δεν είναι πάντα αισθητή στο μη εκπαιδευμένο μάτι.

Πρόληψη

Το πιο σημαντικό, αφιερώστε χρόνο τώρα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους καβγάδες σκύλων, ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι στο μέλλον. Η πρόληψη είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη της μάχης και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε τα σημάδια αλλαγής ή επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου σας και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αντίστοιχα σημάδια συμπεριφοράς άλλων σκύλων. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το σκυλί σας σε καταστάσεις όπου μπορεί να συμβούν καβγάδες. Είναι καλύτερο να μάθετε πώς να μπορεί να αρχίσει ή να προκύψει ένας καβγάς και πώς να τον αποφύγετε προτού ξεσπάσει.

Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι δύο σκυλιά αρχίσουν να γίνονται υπερβολικά προκλητικά ή παρουσιάζουν σημάδια επιθετικότητας ή ότι ένα σκυλί προσπαθεί να κυριαρχήσει σε ένα άλλο πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ήρθε η ώρα να παρέμβετε. Σταματήστε τη συμπεριφορά τους αυτή και διαχωρίστε τα σκυλιά. Χρησιμοποιήστε περισπασμούς, όπως κέρασμα λιχουδιάς και εξάσκηση εκπαίδευσης, για να αλλάξετε τη δυναμική. Αφήστε τα σκυλιά να ηρεμήσουν και εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποτρέψετε τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις στο μέλλον.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News