Γιατί οι σκύλοι έχουν ουρά;

Μια ερώτηση με πολλές απαντήσεις!

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Ανεξάρτητα από το σχήμα, το μήκος, το μέγεθος ή τη μορφή της γούνας τους, οι ουρές των σκύλων αποτελούν ουσιαστικό μέρος της φύσης τους και του του ποιοι είναι.

Η αλήθεια είναι ότι οι ουρές σκυλιών εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι. Και η ζωή του σκύλου δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτές.

 

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να έχουν μεγαλύτερη κινητική ικανότητα

Οι ουρές των σκύλων δεν είναι μόνο εκεί για επίδειξη και είναι πολύ χρήσιμες για σκύλους καθώς κινούνται. Οι ουρές των σκύλων συχνά τους βοηθούν να κάνουν πολύπλοκες ή γρήγορες κινήσεις. Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος τρέχει και χρειάζεται να αλλάξει γρήγορα την κατεύθυνση, θα δείτε την ουρά ενός σκύλου να βοηθήσει σε αυτή την κίνηση.

Μερικά σκυλιά χρησιμοποιούν τις ουρές τους για ισορροπία

Μαζί με τη χρήση της ουράς τους για σύνθετες κινήσεις, πολλά σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης την ουρά τους για την ισορροπία.

unnamed dog.jpg

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να επικοινωνούν μαζί μας

Οι ουρές των σκύλων δεν υπάρχουν μόνο γι 'αυτούς, αλλά και για τους ανθρώπους τους. Οι ουρές των σκύλων είναι μία από τις πιο χρήσιμες φυσικές ιδιότητές τους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο σκύλος. Η ουρά ενός σκύλου μπορεί να εκδηλώσει τόσα διαφορετικά συναισθήματα με τρόπο τέτοιον που συνήθως καταφέρνουν να γίνονται κατανοητά.

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη θέση της ουράς τους για να υποδείξουν πώς νιώθουν. Τα σκυλιά έχουν ουδέτερη θέση ουράς, η οποία μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Όταν κρατούν την ουρά τους υψηλότερη από την κανονική, ίσως αισθάνονται ότι έχουν υποκινηθεί ή δείχνουν ενδιαφέρον για κάτι. Μια χαμηλωμένη ουρά υποδηλώνει υποταγή ή προσοχή. Μια ουρά που δείχνει ευθεία συνήθως δείχνει επιθετικότητα.

Όταν βάζει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια καταλαβαίνουμε αυτή τη συμπεριφορά ως σημάδι ενός φοβισμένου σκύλου, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει άγχος ή ανησυχία ή γενικό άγχος. Και να είστε προσεκτικοί, επειδή ένα σκυλί που αισθάνεται φοβισμένο και στρογγυλεμένο μπορεί να εκδηλωθεί επιθετικά, γι 'αυτό πάντα προσεγγίζετε ένα σκυλί με την ουρά του γεμάτη με προσοχή.

Και φυσικά, τα σκυλιά κουνάνε την ουρά τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας

Πιο συχνά, η ουρά δείχνει τον ενθουσιασμό ενός σκύλου. Ως άνθρωποι, διαβάζουμε σχεδόν πάντα ότι ο ενθουσιασμός είναι θετικός, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς μπορεί να σχετίζονται με τη νευρικότητα και την επιθετικότητα.

Η ταχύτητα με την οποία ένας σκύλος κουνάει την ουρά τους μπορεί επίσης να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεσή του. Μια γρήγορη και αδέξια παραμόρφωση δείχνει συνήθως θετικά συναισθήματα και φιλικότητα. Ένα ήπιο κούνημα μπορεί να δείχνει ότι ένα κουτάβι αισθάνεται νευρικό ή ευερέθιστο ενώ μια πολύ γρήγορη κίνηση της ουράς μπορεί να υποδηλώνει επιθετικότητα.

61IyzsoTgbL._AC_SL1200_.jpg

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης τις ουρές τους για να επικοινωνούν μεταξύ τους

Τα σκυλιά συχνά κουνάνε την ουρά τους σε υψηλές ταχύτητες καθώς πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και οι ουρές τους επικοινωνούν πολύ σε αυτή την πρώιμη αλληλεπίδραση. Τα σκυλιά τείνουν να τσακίζουν τις ουρές τους πιο δεξιά ή περισσότερο προς τα αριστερά για να υποδείξουν τα συναισθήματά τους. Μια προς τα δεξιά κλίση της ουράς δείχνει θετικά συναισθήματα, ενώ η κλίση προς τα αριστερά υποδηλώνει αρνητικά συναισθήματα

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν ακόμη και τις ουρές τους για να αφήσουν τη μυρωδιά τους

Οι ουρές των σκύλων βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, και γύρω από τον πρωκτό τους, τα σκυλιά έχουν πρωκτικούς αδένες που περιέχουν αρώματα που χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την επικράτειά τους και γενικά να διακηρύξουν την παρουσία τους στον κόσμο των σκυλιών. Η περιστροφή των ουρών τους συμβάλλει στη σύσπαση των μυών γύρω από τους πρωκτικούς αδένες και στη διάδοση της μυρωδιάς τους.

Διαβάζονται τώρα!

Ένας σκύλος με το ψευδώνυμο «Βαν Γκογκ» ζωγραφίζει με την γλώσσα και γίνεται viral

Κάποτε ήταν ένας κακοποιημένος σκυλάκος και σήμερα βρήκε τη νέα του οικογένεια! 

Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό απολαμβάνοντας τη συμβίωση με τα κατοικίδιά σας

Εύκολες συμβουλές για καθαρό σπίτι για εσάς και τα αγαπημένα σας τετράποδα

Οι γλυκύτατοι σκύλοι της Αλάσκα παίρνουν το λεωφορείο καθημερινά και γίνονται viral στο TikTok

 Ένα υπέροχο viral βίντεο, με αξιαγάπητα τετράποδα, «σπάει» το TikTok και τα…

Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται τόσο πολύ;

Πότε είναι ανησυχητικός ο ύπνος του σκύλου σας και πότε θεωρείται υπερβολικός

Γιατί με κουτουλάει η γάτα μου με το κεφάλι της;

Οι στοργικές κουτουλιές της γάτας μας και τι σημαίνουν

Βόλτα με τον σκύλο στο κρύο: Ντυθείτε ζεστά και οι δύο!

 Τι κι αν οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο τετράποδος φίλος σου θέλει να πάρει κι…