Μήπως ο σκύλος σας μπήκε στην εφηβεία;

Κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές που παρατηρείτε μπορεί να οφείλονται σε αυτό!

Αν ξαφνικά βλέπετε τα αγαπημένα σας κουτάβια που έχετε εκπαιδεύσει με προσοχή, αγάπη και φροντίδα κι ενώ μέχρι τώρα συμπεριφέρονταν άψογα, ξαφνικά να μη τα αναγνωρίζετε – δεν έχετε κάνει κάτι λάθος. Ησυχάστε, μπορεί απλά ο σκύλος σας να μπαίνει ή να μπήκε στην εφηβεία!

Σε ηλικία οκτώ μηνών, τα σκυλιά περνούν από τη φάση του κουταβιού και εισέρχονται στην τρομακτική ηλικία που είναι γνωστή ως εφηβεία. Αυτή είναι η εποχή που, όπως και οι έφηβοι, τα σκυλιά συχνά αναπτύσσουν επιλεκτική ακοή και αρχίζουν να πιέζουν για τα όριά τους. Ακόμα κι αν τα σκυλιά σας ήταν καλά εκπαιδευμένα στο παρελθόν, μπορεί τώρα να φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ό,τι τους έχετε διδάξει και μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται αξιόπιστα στα αιτήματά σας.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όταν η συμπεριφορά του σκυλιού σας αλλάζει; Για αρχή, συνειδητοποιήστε ότι αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά και δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα σκυλιά σας. Δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δώσετε ξανά έμφαση στην εκπαίδευσή τους. Εάν είναι απαραίτητο, επιστρέψτε στα βασικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ξεκινήστε την εκπαίδευση υπ_ακοής στο σπίτι όταν δεν υπάρχουν περισπασμοί, προχωρώντας στην προσθήκη μικρών περισπασμών και τελικά μεγαλύτερων.

diabetes-in-dogs-750x500.jpgΈνα παράδειγμα μιας μικρής απόσπασης της προσοχής είναι να «καλέσετε» το σκυλί όταν «μυρίζει» τον καναπέ στο σαλόνι. Μια μέση απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας (που βρισκόταν στο σπίτι καθ 'όλη τη διάρκεια) περπατώντας μέσα στο δωμάτιο. Μια διάσπαση υψηλού επιπέδου μπορεί να είναι ένα παιδί που τρέχει μέσα από το δωμάτιο, ή το σκυλί σας είναι σε εσωτερικούς χώρους αλλά παρατηρεί κάτι συναρπαστικό στην πίσω αυλή σας. Μόλις τα σκυλιά σας είναι καταφέρνουν να σας ακούν (ξανά) σε εσωτερικούς χώρους, εξασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους, δουλεύοντας την προσοχή τους σε εσάς, όπως κάνατε σε εσωτερικούς χώρους. Πρακτική σε σύντομες συνεδρίες λίγες φορές την ημέρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μην καλέσετε τα σκυλιά σας χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη λέξη ανάκλησης, εκτός αν είστε βέβαιοι ότι θα έρθουν. αλλιώς απλά καταργείτε όλη αυτή την καλή δουλειά. Εάν χρειάζεστε να έρθουν, μέχρι να είναι πλήρως εκπαιδευμένοι, χρησιμοποιήστε μια άλλη λέξη ή φράση, ή απλώς πηγαίνετε να τα πάρετε. 

Οι έφηβοι δεν είναι γνωστοί για την ανεκτικότητα στην απογοήτευση ή τον αυτοέλεγχό τους, γι 'αυτό και είναι καιρός να τους βοηθήσουν να το αναβαθμίσουν ή, αν ξεκινήσουν από το μηδέν, να κυριαρχήσουν αυτές τις δεξιότητες. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε είναι να ζητήσετε από τα σκυλιά σας να κερδίζουν πράγματα στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, πριν βάλετε τα κύπελλα των τροφίμων τους, ζητήστε τους να καθίσουν. Όσο παραμένουν καθισμένοι, το μπολ πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς το πάτωμα. Αν στέκονται ή κινούνται προς το κύπελλο, στοπ! Σταθείτε πίσω. Θα μάθουν πολύ γρήγορα να ελέγχουν τον εαυτό τους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική sit-to-get-what-you-want όταν πρόκειται για πράγματα όπως το άνοιγμα μπροστινής πόρτας για μια βόλτα ή ό,τι τα σκυλιά σας θεωρούν πολύτιμα. Αν γνωρίζουν άλλες δεξιότητες, όπως το να ξαπλώνουν με ένα σύνθημα, μπορείτε να ενσωματώσετε και αυτές.

AdobeStock_86528149-750x500.jpeg

 Ένας άλλος τρόπος να εκπαιδεύσετε τον αυτοέλεγχο είναι μέσω του παιχνιδιού. Για αυτή την άσκηση, ο σκύλος σας πρέπει να καταλάβει τη συμβουλή "Αφήστε το". Αν υποθέσουμε ότι τα σκυλιά σας απολαμβάνουν το τράβηγμα, δοκιμάστε το εξής: Κρατήστε και τα δύο άκρα του σχοινιού ρυμούλκησης έτσι ώστε το σκυλί σας να το αρπάξει στη μέση. Αρχίστε να παίζετε, αλλά μην πάρετε παρασυρθείτε. Στη συνέχεια, παγώστε τη θέση σας έτσι ώστε το σχοινί έλξης να είναι απολύτως ακίνητο. Το σκυλί σας θα συνεχίσει να προσπαθεί να τραβήξει? είναι εντάξει. Πείτε: "Αφήστε το". Περίμενε. Τα περισσότερα σκυλιά, αν έχουν διδαχθεί το «άφησέ το», θα απομακρυνθούν από το σχοινί και πολλοί θα κάθονται ακόμα. Ακόμα κι αν δεν έχουν μάθει πλήρως την ικανότητα, θα έχετε γίνει ένας τόσο βαρετός συνεργάτης του παιχνιδιού που πιθανώς θα σταματήσουν ούτως ή άλλως. Εξαιρετικά! Περιμένετε λίγο παραπάνω και στη συνέχεια πείτε: "Πάρτε το!" και παρουσιάστε το σκυλί σας το παιχνίδι. Το παιχνίδι ξεκινάει και πάλι! Ο σκύλος σας έχει συμμορφωθεί με το αίτημά σας και έχει ανταμειφθεί με τη συνέχιση του παιχνιδιού.

Η εφηβεία γίνεται πιο εύκολη, εάν είστε επιμελής όσον αφορά την ενίσχυση της εκπαίδευσης και του αυτοέλεγχου. Σύντομα θα έχετε νεαρά ενήλικα σκυλιά και έπειτα ενήλικες σκύλους που για άλλη μια φορά ανταποκρίνονται καλά στα αιτήματά σας και συμπεριφέρονται λιγότερο σαν άγρια ​​σκυλιά και μοιάζουν περισσότερο με τη συμπεριφορά σκυλιών που θυμάστε τόσο καλά από πριν.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News