Ιδέες για διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το σκύλο σας

Μάθηση, εξάσκηση και κοινή χαρά και για τους δυο σας – δοκιμάστε το!

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Πέρα από τη βασική εκπαίδευση υπακοής, υπάρχουν επίσης πολλά παιχνίδια διασκέδασης για τα αγαπημένα σας τετράποδα που θα τα διεγείρουν γνωστικά και θα γίνουν πηγή διασκέδαση και για τους δυο σας!

 

Διδάξτε το σκυλί σας να κάνει επαφή με τα μάτια

Κρατήστε μια λιχουδιά στο μέτωπό σας ή κοντά στο ύψος των ματιών σας και ζητήστε από τον σκύλο σας να σας κοιτάξει. Σταδιακά αρχίστε να εξαφανίζετε το φαγητό για να χρησιμοποιήσετε ένα σήμα χεριών και μια λεκτική εντολή για να ζητήσετε από το σκυλί σας να σας κοιτάξει. Όχι μόνο αυτή η βασική συμπεριφορά σας βοηθά να κερδίσετε την προσοχή του σκύλου σας όταν αποσπάται, αλλά η επαφή με τα μάτια προκαλεί επίσης απελευθέρωση της οξυτοκίνης τόσο σε εσάς όσο και στο σκύλο σας. Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη για την προσκόλληση μεταξύ γονέα και παιδιού. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις ανταλλαγές βλεμμάτων ως «αγκαλιές ματιών».

Ενεργοποιήστε τη ρουτίνα του σκύλου σας

Αν θέλετε πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι έχετε την αμέριστη προσοχή του σκύλου σας, πρέπει να αλλάζετε συχνά τη ρουτίνα σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή της διαδρομής που συνήθως ακολουθείτε όταν κάνετε βόλτα με τον σκύλο σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε πηγαίνοντας προς μια διαφορετική κατεύθυνση, για παράδειγμα να στρίψετε μια αριστερά εκεί που κανονικά ένα δικαίωμα, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάπου εντελώς νέο για να την αμφισβητήσετε ακόμη περισσότερο.

running-at-south-padre-sand-dunes.jpg 

Εκθέτοντας τον σκύλο σας σε νέα αξιοθέατα, καινούργιες μυρωδιές και διαφορετικούς ήχους θα τον βοηθήσετε να αναπτύξει την παρατηρητικότητά του αλλά και θα οξύνει την προσοχή του προς εσάς. Πριν εκθέσετε το σκυλί σας σε ένα νέο περιβάλλον βόλτας, βεβαιωθείτε ότι που είναι ασφαλές και για τους δυο σας.

Παίξτε «ζεστό ή κρύο»

Το παιχνίδι «ζεστό ή κρύο» χρησιμοποιεί λεκτική επικοινωνία και φωνητικό τόνο για να βοηθήσει τον σκύλο σας να βρει μια κρυμμένη απόλαυση ή παιχνίδι. Κρύψτε μια απόλαυση όταν το σκυλί σας δεν κοιτάζει. Χρησιμοποιήστε έναν ήρεμο ήχο για να δηλώσετε το «πιο κρύο», αν το σκυλί σας απομακρυνθεί από την κρυμμένη λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε έναν πιο ενθουσιασμένο τόνο για «πιο ζεστό», καθώς το σκυλί σας πλησιάζει την κρυφή απόλαυση. Αυτό το παιχνίδι αυξάνει τις δεξιότητες ακρόασης. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της κοινού κώδικα επικοινωνίας που θα συνδέει εσάς με τον τετράποδο φίλο σας.

Διδάξτε τον σκύλο σας πώς να λύνει ένα «πρόβλημα»

Δώστε το σκύλο σας να καταλάβει πώς να τραβήξει κάτι για να κερδίσει μια λιχουδιά. Συνδέστε μια κορδέλα ή ένα μικρό σχοινί με μια απολαυστική λιχουδιά που θα την έχετε κρύψει κάτω από μια μικρή πλατφόρμα ή ένα έπιπλο, αρκετά πίσω, ώστε να μην μπορούν να φτάσουν στη λιχουδιά με το στόμα ή το πόδι τους. Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να ερευνήσει μέχρι να ανακαλύψει ότι χρειάζεται να τραβήξει το σκοινί για να αποκτήσει το «κέρασμα». Οι νοητικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τόσο των κουταβιών όσο και τη διατήρηση της σκέψης στους σκύλους προχωρημένης ηλικίας. Η επιτυχής επίλυση προβλημάτων είναι επίσης μια μεγάλη ώθηση εμπιστοσύνης.

 

Σχετικά θέματα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές

Μια που ζούμε σε μια εντελώς μεταβλητή εποχή που δυσκολεύει και τα κατοικίδιά…

Πώς η επιστήμη φέρνει την επανάσταση στον κόσμο της εκπαίδευσης σκύλων

Αναδεικνύοντας την κοινωνικοποίηση και τη θετική ενίσχυση σε λέξεις-κλειδιά

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Διαβάζονται τώρα!

Το καλό είναι στη φύση τους 

«Ας επιστρέψουμε στη φύση λίγη από την καλοσύνη που μας προσφέρει»

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Pet Awards 2021 για 2η συνεχόμενη χρονιά

Στόχο έχουν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα,…

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές

Μια που ζούμε σε μια εντελώς μεταβλητή εποχή που δυσκολεύει και τα κατοικίδιά…

Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία