Μπορεί το είδος εκπαίδευσης του σκύλου σας να επηρεάσει το δεσμό μεταξύ σας;

Ναι, ισχυρίζεται μια επιστημονική μελέτη – μάθετε πώς

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Η εκπαίδευση σκύλων είναι ένα σημαντικό μέρος της συμβίωσης και της κοινής μας ζωής.

Ενώ όλοι μπορούν να συμφωνήσουν ότι τα σκυλιά πρέπει να εκπαιδεύονται, υπάρχει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για το πρέπει να γίνεται η εκπαίδευση. Από τη μία πλευρά του επιχειρήματος, έχετε θετικούς εκπαιδευτές ενίσχυσης που πιστεύουν ότι τα σκυλιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας μόνο θετικές ανταμοιβές για επιτυχημένες συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά του επιχειρήματος, υπάρχουν εκπαιδευτές που πιστεύουν ότι απαιτείται πειθαρχία για την αποτελεσματική εκπαίδευση ενός σκύλου. Πιστεύουν ότι απαιτείται ένα μείγμα τιμωρίας και ανταμοιβής για να διδάξουν στους σκύλους πώς να συμπεριφέρονται σωστά.

Ενώ η εκπαίδευση που βασίζεται στην πειθαρχία έχει μακρά ιστορία χρήσης, η θετική εκπαίδευση ενίσχυσης υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από τη συνεχή έρευνα. Καθώς η δημόσια συζήτηση σχετικά με το ποιες μέθοδοι εκπαίδευσης είναι πιο αποτελεσματικές, μια νέα μελέτη εξέτασε μια διαφορετική πτυχή αυτών των μεθόδων.

Η Ana Catarina Vieira de Castro και μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που εξέτασε πώς οι διάφορες μέθοδοι εκπαίδευσης επηρεάζουν τη συναισθηματική προσκόλληση ενός σκύλου στον ιδιοκτήτη τους.

Η μελέτη εξέτασε 34 σκυλιά από έξι διαφορετικές σχολές εκπαίδευσης σκύλων. Τρία από τα σχολεία σκύλων χρησιμοποίησαν μόνο μεθόδους θετικής ενίσχυσης, ενώ τα άλλα τρία χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους εκπαίδευσης.

Για να εξετάσει την προσκόλληση του σκύλου στους ιδιοκτήτες του, η μελέτη έβαλε κάθε σκύλο σε μια παραλλαγή αυτού που είναι γνωστό ως το Strange Situation Test-Τεστ παρουσία ξένου. Η μελέτη εξηγεί: «Η παρουσία και η απουσία του ιδιοκτήτη και ενός ξένου σε ένα δωμάτιο με τον σκύλο και το πώς επηρέασε και επηρεάστηκε από τα διαφορετικά στάδια εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, η συμπεριφορά των σκύλων αναλύθηκε για συμπεριφορές που σχετίζονται με την προσκόλληση: επαφή-κυριαρχία, αποχωρισμός-άγχος αποχωρισμού και ως προς το αίσθημα ασφάλειας-βάση, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τον αποχωρισμό και την επανασύνδεση».

trainingdog2.jpg

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν χρησιμοποιώντας μεθόδους μόνο θετικής ενίσχυσης ανέπτυξαν πιο ασφαλή δεσμό προσκόλλησης στον ιδιοκτήτη τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν με μεθόδους βάσει ανταμοιβής ήταν πιο παιχνιδιάρικα παρουσία του ιδιοκτήτη τους από ό,τι προς τον ξένο και ό,τι ανταποκρίνονταν στον ιδιοκτήτη τους πιο ενθουσιωδώς από ό,τι στον ξένο.

Σε ένα άρθρο του Psychology Today σχετικά με τη μελέτη, ο Δρ Stanley Coren, PhD, DSc, FRSC, εξηγεί ότι αυτές οι μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων δημιουργούν μια μορφή κλασικής ανταπόκρισης, όπου «Μερικές επαναλήψεις του« ερεθίσματος - γεγονότος - συγκίνησης οδηγούν σε μια κατάσταση όπου το ίδιο το ερέθισμα ενεργοποιεί το συναίσθημα».

Έτσι, όταν χρησιμοποιείται εκπαίδευση βασισμένη στην πειθαρχία, ο Δρ Cohen εξηγεί: «Το βλέμμα σου, ή το χέρι σου, ή το λουρί και το κολάρο της προπόνησης όταν ακολουθείται αμέσως από πόνο ή δυσφορία τελικά θα συσχετιστεί με αρνητικά συναισθήματα και αποφυγή».

Αν λοιπόν ελπίζετε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό και πιστό δεσμό μεταξύ εσάς και του σκύλου σας, ίσως είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μεθόδους εκπαίδευσης βάσει ανταμοιβής.

(αφορμή για το άρθρο αποτελεί δημοσίευση στο petmed.com)

Διαβάζονται τώρα!

Ένας σκύλος με το ψευδώνυμο «Βαν Γκογκ» ζωγραφίζει με την γλώσσα και γίνεται viral

Κάποτε ήταν ένας κακοποιημένος σκυλάκος και σήμερα βρήκε τη νέα του οικογένεια! 

Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό απολαμβάνοντας τη συμβίωση με τα κατοικίδιά σας

Εύκολες συμβουλές για καθαρό σπίτι για εσάς και τα αγαπημένα σας τετράποδα

Οι γλυκύτατοι σκύλοι της Αλάσκα παίρνουν το λεωφορείο καθημερινά και γίνονται viral στο TikTok

 Ένα υπέροχο viral βίντεο, με αξιαγάπητα τετράποδα, «σπάει» το TikTok και τα…

Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται τόσο πολύ;

Πότε είναι ανησυχητικός ο ύπνος του σκύλου σας και πότε θεωρείται υπερβολικός

Γιατί με κουτουλάει η γάτα μου με το κεφάλι της;

Οι στοργικές κουτουλιές της γάτας μας και τι σημαίνουν

Βόλτα με τον σκύλο στο κρύο: Ντυθείτε ζεστά και οι δύο!

 Τι κι αν οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο τετράποδος φίλος σου θέλει να πάρει κι…