Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές

Μια που ζούμε σε μια εντελώς μεταβλητή εποχή που δυσκολεύει και τα κατοικίδιά μας

 

Εάν βρεθείτε να αντιμετωπίζετε σημαντικές αλλαγές, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το σκυλί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα σε αυτές. Η πανδημία διέλυσε εντελώς τη ζωή μας και άλλαξε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, μας ωθεί σε έναν τρόπο ζωής για τον οποίο δεν είμαστε εντελώς προετοιμασμένοι. Το άγχος που προέκυψε ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά μετά από μήνες προσαρμογής, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητα και βρήκαν δημιουργικούς τρόπους πλοήγησης στις αλλαγές.

Μπορεί να είναι αγχωτικό όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, ακόμα και όταν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Τα σκυλιά μας δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια και συχνά αναστατώνονται. Όταν συμβαίνει ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, ενός παιδιού που φεύγει για σπουδές ή η άφιξη ενός μωρού, τα σκυλιά βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση κι αναρωτιούνται τι ακριβώς συνέβη. Εάν βρεθείτε να αντιμετωπίζετε σημαντικές αλλαγές, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το σκυλί σας να νιώσει ασφάλεια και να προσαρμοστεί.

Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός αγαπημένου (ανθρώπου ή ζώου)

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, ο σκύλος σας μπορεί να θρηνήσει την απώλεια με τον δικό του τρόπο. Εάν κοιμάται περισσότερο, χάνει το ενδιαφέρον του για φαγητό ή αντιστέκεται στις προσπάθειές σας να παίξετε, είναι πιθανότατα ενδείξεις πένθους. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι:

* Διατηρήστε τη ρουτίνα του όσο το δυνατόν πιο σταθερή, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν ξοδεύει πολύ χρόνο μόνη του.

* Αν πέθανε κάποιο άλλο κατοικίδιο με το οποίο ήταν δεμένο κρατήστε τα παιχνίδια ή το κρεβάτι του που διατηρεί ακόμα τη μυρωδιά του.

* Δώστε στο σκυλί σας μεγάλη προσοχή, ώστε να μην αισθάνεται μόνο της.

Εάν o σκύλος σας χάσει την όρεξή του, προσθέστε νόστιμα αλίπαστα στα γεύματά του και ζεστάνετε το φαγητό για να το κάνετε πιο δελεαστικό. Επίσης δοκιμάστε να φάτε την ίδια στιγμή με εκείνο. Η κοινωνική διατροφή δείχνει εμπιστοσύνη και είναι μια συνήθης και ανακουφιστική δραστηριότητα. Τα περισσότερα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα ανθρώπινα συναισθήματα και θα αναλάβουν τη θλίψη του αγαπημένου τους προσώπου, μερικές φορές προσφέρουν συμπεριφορά παρηγοριάς σε αντάλλαγμα.

Εάν ο σκύλος σας λατρεύει τον έφηβο που πρόκειται φύγει για σπουδές ή φεύγει από το σπίτι για άλλο λόγο, κάντε τη μετάβαση ευκολότερη ξεκινώντας τη διαδικασία αποσύνδεσης περίπου ένα μήνα πριν από την αλλαγή. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειας να αναλάβει την καθημερινή φροντίδα του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και τη βόλτας. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται στο κρεβάτι του παιδιού σας, αλλάξτε τις ρυθμίσεις ύπνου εκ των προτέρων και ζητήστε από το παιδί σας να κάνει ένα βήμα πίσω και να δώσει προσοχή στο σκυλί σας.

dogchange.jpg

Πώς να βοηθήσετε το σκυλί σας να αντιμετωπίσει μια νέα προσθήκη

Πιθανώς η πιο αγχωτική ξαφνική αλλαγή είναι η άφιξη ενός μωρού. Εδώ και χρόνια, ο σκύλος έχει απολαύσει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του, λαμβάνοντας προσοχή όποτε τη χρειάζεται και, στη συνέχεια, ένα νέο ον φτάνει κάνοντας πολύ θόρυβο και μυρίζοντας πολύ διαφορετικά. Βοηθήστε το σκυλί σας να προσαρμοστεί προετοιμάζοντας το μωρό σας εκ των προτέρων:

* Αγοράστε μια εγγραφή ήχων μωρών και εισαγάγετε απαλά αυτούς τους ήχους αρχικά, αυξάνοντας το επίπεδο μόλις το σκυλί σας συνηθίσει στο θόρυβο.

* Αγοράστε μια κούκλα μωρού και περπατήστε μαζί της όπως θα κάνατε όταν φτάνει το μωρό σας.

* Εξασκηθείτε να αλλάζετε πάνες, να περπατάτε με καροτσάκι και να κάνετε το σκυλί σας να αισθάνεται καλά όταν υπάρχει η κούκλα του μωρού.

Όταν έρθει η ώρα, κρατήστε τους όλους ασφαλείς, χωρίς να αφήσετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη με το σκυλί.

Περισσότερος χρόνος βόλτας κι εξωτερικών δραστηριοτήτων

Οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν, το καλύτερο φάρμακο για το σκυλί σας είναι η άσκηση. Το περπάτημα, το κυνήγι των μυρωδιών και η εμπειρία του εξωτερικού κόσμου τους κάνουν όλους να αισθάνονται καλύτερα. Όσο περισσότερο μπορείτε να εμπλέξετε τον εγκέφαλο του σκύλου σας σε δραστηριότητες που τον τονώνουν σωματικά και διανοητικά, τόσο λιγότερο συγκεχυμένο και ανήσυχο θα είναι. Η άσκηση απελευθερώνει ευχάριστες ενδορφίνες στο σώμα, δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας. Η συμμετοχή του σκύλου σας σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα σκύλου, ωφελεί και τους δύο.

Η προσθήκη ενός άλλου σκύλου μπορεί επίσης να βοηθήσει μετά από μια κατάλληλη χρονική περίοδο και το υπάρχον σκυλί σας δεν είναι πια θλιβερό. Ωστόσο, επιλέξτε ένα σκυλί που συμπληρώνει αυτό που έχετε ήδη για να διασφαλίσετε ότι οι δύο απολαμβάνουν τη συντροφιά του άλλου.

Εάν η πανδημία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι η ζωή είναι πολύτιμη και η αλλαγή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή. Όσο πιο σίγουρος είναι ο σκύλος σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι για να αντιμετωπίσει τυχόν αλλαγές που έρχονται.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News