Δέκα βασικές συμπεριφορές του σκύλου σας που πρέπει να γνωρίζετε

Τι σημαίνουν, τι δείχνουν και πώς να τις ελέγξετε

 

Τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου συχνά παρεξηγούνται ή παρεξηγούνται από ιδιοκτήτες σκύλων. Ίσως μόλις αποκτήσατε σκύλο, σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν ή απλώς θέλετε να βοηθήσετε το σκυλί σας με ένα δύσκολο ζήτημα. Η καλή κατανόηση των πιο συνηθισμένων προβλημάτων συμπεριφοράς σκύλου είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση και την πρόληψή τους. Ένα στέρεο θεμέλιο της εκπαίδευσης υπακοής θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να ελέγξετε καλύτερα πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Γάβγισμα

Τα περισσότερα σκυλιά γαβγίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί να γαβγίζουν, να ουρλιάζουν, να κλαίνε και άλλες παρόμοιες «εκφραστικές» συμπεριφορές. Το υπερβολικό γάβγισμα ωστόσο θεωρείται πρόβλημα συμπεριφοράς.

Προτού μπορέσετε να διορθώσετε το υπερβολικό γάβγισμα, είναι σημαντικό πρώτα να καθορίσετε γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι γαβγίσματος είναι:

Προειδοποίηση ή επαγρύπνηση

Παιχνιδιάρικη διάθεση και ενθουσιασμό

Αναζήτηση προσοχής

Ανησυχία

Ανία

Ανταπόκριση σε άλλα σκυλιά

Μάθετε να ελέγχετε το υπερβολικό γάβγισμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διδάξετε τις εντολές γαβγίσματος / ησυχίας. Να είστε συνεπείς και υπομονετικοί. Αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες αιτίες υπερβολικού γαβγίσματος. Η αφοσίωση και η προσοχή στη λεπτομέρεια μπορούν να αποτρέψουν το γαύγισμα ενός σκύλου.

 

Μάσημα

Το μάσημα είναι μια φυσική δράση για όλα τα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, το μάσημα είναι μια σημαντική δραστηριότητα για τα περισσότερα σκυλιά. Είναι απλώς ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο συνδέονται. Ωστόσο, η υπερβολική μάσηση μπορεί γρήγορα να γίνει πρόβλημα συμπεριφοράς εάν ο σκύλος σας προκαλέσει καταστροφή. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μασούν τα σκυλιά περιλαμβάνουν:

Είναι ακόμα κουτάβι

Ανία ή υπερβολική ενέργεια

Ανησυχία

Περιέργεια (ειδικά τα κουτάβια)

Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να μασάει τα «σωστά πράγματα», παρέχοντάς του πολλά κατάλληλα παιχνίδια μασήματος. Κρατήστε τα προσωπικά αντικείμενα μακριά από το σκυλί σας. Όταν δεν είστε σπίτι, κρατήστε τον σκύλο σας περιφραγμένο ή περιορισμένο σε μια περιοχή όπου μπορεί να προκληθεί λιγότερη καταστροφή.

Εάν πιάσετε το σκυλί σας να μασάει το λάθος πράγμα, αποσυνδέστε γρήγορα το σκυλί σας προκαλώντας έντονο θόρυβο. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το αντικείμενο με ένα παιχνίδι μασήματος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ασκείται επαρκώς, ώστε να μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια και να εκτονωθεί με αυτόν τον τρόπο αντί να στραφεί στο μάσημα.

 

Σκάψιμο

Εάν δοθεί η ευκαιρία, τα περισσότερα σκυλιά θα κάνουν κάποιο σκάψιμο. Είναι θέμα ενστίκτου. Ορισμένες φυλές σκύλων, όπως τα τεριέ, είναι πιο επιρρεπείς στο σκάψιμο λόγω της ιστορίας κυνηγιού τους. Γενικά, τα περισσότερα σκυλιά σκάβουν για αυτούς τους λόγους:

Ανία ή υπερβολική ενέργεια

Άγχος ή φόβος

Κυνήγι ένστικτο

Αναζητώντας άνεση (όπως το να φτιάξουν φωλιά ή να δροσιστούν)

Επιθυμία να κρύψουν τα «υπάρχοντά» τους (όπως οστά ή παιχνίδια)

Για να ξεφύγουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια περιοχή

Μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτικό εάν στο σκυλί σας αρέσει να σκάβει την αυλή σας. Δοκιμάστε και προσδιορίστε την αιτία του σκαψίματος και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να εξαλείψετε αυτήν την πηγή. Δώστε στο σκυλί σας περισσότερη άσκηση, περάστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και εργαστείτε για επιπλέον προπόνηση. Εάν το σκάψιμο φαίνεται αναπόφευκτο, αφήστε μέρος μιας περιοχής όπου το σκυλί σας μπορεί να σκάψει ελεύθερα, όπως ένα κουτί άμμου. Εκπαιδεύστε το σκυλί σας ότι είναι αποδεκτό να σκάβει μόνο σε αυτήν την περιοχή.

 

Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα συμπεριφοράς σκύλου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν γάβγισμα, μάσημα, ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση και άλλες μορφές καταστροφής που συμβαίνουν όταν ένας σκύλος χωρίζεται από τον ιδιοκτήτη του. Δεν είναι όλες αυτές οι ενέργειες αποτέλεσμα του άγχους του χωρισμού. Τα σημάδια του αληθινού άγχους χωρισμού περιλαμβάνουν:

Ο σκύλος ανησυχεί όταν ο ιδιοκτήτης ετοιμάζεται να φύγει.

Η κακή συμπεριφορά εμφανίζεται στα πρώτα 15 έως 45 λεπτά μετά την αποχώρηση του ιδιοκτήτη.

Ο σκύλος θέλει να ακολουθεί συνεχώς τον ιδιοκτήτη.

Ο σκύλος προσπαθεί να έρχεται σε σωματική επαφή με (να ακουμπά) τον ιδιοκτήτη όποτε είναι δυνατόν.

Το αληθινό άγχος χωρισμού απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση, τροποποίηση συμπεριφοράς και ασκήσεις απευαισθητοποίησης. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνιστάται σε ακραίες περιπτώσεις.

 

Ακατάλληλη ούρηση

Η ακατάλληλη ούρηση και η αφόδευση είναι από τις πιο απογοητευτικές συμπεριφορές ενός σκύλου. Μπορούν να καταστρέψουν περιοχές του σπιτιού σας και να κάνουν το σκυλί σας ανεπιθύμητο σε δημόσιους χώρους ή στα σπίτια άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε πρώτα αυτήν τη συμπεριφορά με τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε προβλήματα υγείας. Εάν δεν βρεθεί ιατρική αιτία, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τον λόγο για τη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα ακόλουθα:

Υποτακτική ούρηση / ενθουσιασμός

Εδαφική σήμανση

Ανησυχία

Έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης

Η ακατάλληλη ούρηση είναι αναπόφευκτη στα κουτάβια, ειδικά πριν από την ηλικία των 12 εβδομάδων. Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι μια άλλη ιστορία. Πολλά σκυλιά χρειάζονται σοβαρή τροποποίηση της συμπεριφοράς για να τους αλλάξουν αυτή τη συνήθεια αν έχει εδραιωθεί.

 

Επαιτεία (φαγητού)

Η επαιτεία είναι μια κακή συνήθεια, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων το ενθαρρύνουν πραγματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και παχυσαρκία. Τα σκυλιά ικετεύουν γιατί αγαπούν το φαγητό. Ωστόσο, τα υπολείμματα ενός τραπεζιού δεν είναι απόλαυση και το φαγητό δεν είναι αγάπη. Ναι, είναι δύσκολο να αντισταθείς σε αυτή τη λαχτάρα, αλλά το να παραδώσεις το «μόνο αυτό μια φορά» δημιουργεί πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Όταν διδάσκετε στο σκυλί σας ότι η επαιτεία επιτρέπεται, στέλνετε λάθος μήνυμα.

Πριν καθίσετε για φαγητό, πείτε στο σκυλί σας να πάει στη θέση του, κατά προτίμηση όπου δεν θα είναι σε θέση να σας κοιτάξει. Εάν είναι απαραίτητο, περιορίστε το σκυλί σας σε άλλο δωμάτιο. Εάν υπακούσει, δώστε του μια ειδική απόλαυση μόνο αφού εσείς και η οικογένειά σας τελειώσετε τελείως το φαγητό σας.

 

Κυνήγι

Η επιθυμία ενός σκύλου να κυνηγήσει τα κινούμενα πράγματα είναι απλώς μια επίδειξη εχθρικού ενστίκτου. Πολλά σκυλιά θα κυνηγήσουν άλλα ζώα, ανθρώπους και αυτοκίνητα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα και καταστροφικά αποτελέσματα. Παρόλο που ενδέχεται να μην μπορείτε να σταματήσετε το σκυλί σας να προσπαθήσει να κυνηγήσει, μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη καταστροφών.

Κρατήστε το σκυλί σας κλειστό χώρο ή με λουρί ανά πάσα στιγμή (εκτός εάν εποπτεύεται απευθείας σε εσωτερικούς χώρους).

Εκπαιδεύστε το σκυλί σας για να έρχεται όταν το καλείτε.

Έχετε ένα σφύριγμα ή ένα θόρυβο για να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας.

Μείνετε ενήμεροι και παρακολουθήστε πιθανούς ενεργοποιητές της διάθεσής του για κυνήγι, όπως άνθρωποι που κάνουν τζόκινγκ.

Η καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας σας είναι να αποφύγετε τον έλεγχο. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας θα τον διδάξει να εστιάσει την προσοχή του σε εσάς πρώτα, προτού τρέξει.

 

Άλμα προς τα πάνω

Το άλμα είναι μια κοινή και φυσική συμπεριφορά σε σκύλους. Τα κουτάβια ανεβαίνουν για να φτάσουν και να χαιρετήσουν τις μητέρες τους. Αργότερα, μπορεί να πηδήξουν όταν χαιρετούν τους ανθρώπους. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να πηδήξουν όταν ενθουσιαστούν ή αναζητούν ένα αντικείμενο στα χέρια του ατόμου. Ένα άλμα σκύλου μπορεί να είναι ενοχλητικό και ακόμη και επικίνδυνο.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να σταματήσετε το άλμα ενός σκύλου, αλλά δεν θα είναι όλες επιτυχημένες. Το να σηκώσετε ένα γόνατο, να πιάσετε τα πόδια ή να απομακρύνετε το σκυλί μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά για τα περισσότερα σκυλιά, αυτό στέλνει λάθος μήνυμα. Το άλμα είναι συχνά συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή, οπότε οποιαδήποτε αναγνώριση των ενεργειών του σκύλου σας παρέχει μια άμεση ανταμοιβή, ενισχύοντας το άλμα.

Η καλύτερη μέθοδος είναι απλώς να απομακρυνθείτε και να αγνοήσετε το σκυλί σας. Περπατήστε εάν είναι απαραίτητο. Μην κάνετε επαφή με τα μάτια, μην μιλάτε και μην αγγίζετε το σκυλί σας. Συνεχίστε τη δουλειά σας. Όταν χαλαρώνει και παραμένει ακίνητος, ανταμείψτε τον ήρεμα. Δεν θα πάρει πολύ καιρό πριν το σκυλί σας λάβει το μήνυμα.

 

Δάγκωμα

Τα σκυλιά δαγκώνουν και πιάνουν κάτι στα δόντια τους για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ενστικτώδεις. Τα κουτάβια δαγκώνουν για να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Τα μητρικά σκυλιά διδάσκουν τα κουτάβια τους να μην δαγκώνουν πολύ σκληρά και να τα πειθαρχούν όταν χρειάζεται. Αυτό βοηθά τα κουτάβια να αναπτύξουν αναστολή δαγκώματος. Οι ιδιοκτήτες συχνά πρέπει να δείξουν στα κουτάβια τους ότι το δάγκωμα δεν είναι αποδεκτά συνεχίζοντας να διδάσκουν αναστολή δαγκώματος.

Πέρα από τη συμπεριφορά των κουταβιών, τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν για διάφορους λόγους. Το κίνητρο να δαγκώνεις δεν είναι απαραίτητα για την επιθετικότητα. Ένα σκυλί μπορεί να δαγκώσει για διάφορους λόγους.

Φόβος

Αμυντικότητα

Προστασία περιουσίας

Πόνος ή ασθένεια

Αρπακτικό ένστικτο

Κάθε σκύλος μπορεί να δαγκώσει αν οι περιστάσεις το δικαιολογούν στο μυαλό του. Οι ιδιοκτήτες και οι εκτροφείς είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τάσης για κάθε τύπο σκύλου να δαγκώνει μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και πρακτικών αγωγής.

 

Επίθεση

Η επιθετικότητα του σκύλου εκδηλώνεται με γρυλίσματα, σπρωξιές, δείχνοντας δόντια, γαυγίζοντας και δάγκωμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οποιοσδήποτε σκύλος έχει τη δυνατότητα να δείξει επιθετικότητα, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την ανατροφή του. Ωστόσο, τα σκυλιά με βίαιες ή καταχρηστικές εμπειρίες και αυτά που εκτρέφονται από σκύλους με επιθετικές τάσεις είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους ή άλλα σκυλιά.

Δυστυχώς, ορισμένες φυλές χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες» και απαγορεύονται σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, δεν πρόκειται συνήθως για τη φυλή, αλλά για την ανατροφή του. Το περιβάλλον ενός σκύλου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Επίσης, ανεξάρτητα από τη φυλή, ένας σκύλος μπορεί να κληρονομήσει κάποια επιθετικά χαρακτηριστικά. Ευτυχώς, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η νομοθεσία για τη φυλή δεν είναι η απάντηση.

Οι λόγοι για την επιθετικότητα είναι βασικά οι ίδιοι με τους λόγους που ένα σκυλί θα δαγκώσει ή θα μασήσει, αλλά η συνολική επιθετικότητα σκύλου είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα. Εάν ο σκύλος σας έχει επιθετικές τάσεις, συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας. Στη συνέχεια, ζητήστε τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή σκύλου ή συμπεριφοριστή. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για να κρατηθούν όλοι ασφαλείς από επιθετικά σκυλιά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News