Λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας τρώει τα εσώρουχά σας και πώς να το σταματήσετε

Πώς να του κόψετε την όρεξη για άλλη μια απαγορευμένη «λιχουδιά»

Τα σκυλιά έχουν πολλές παράξενες συμπεριφορές και ασυνήθιστες συνήθειες. Από το να κυνηγούν την ουρά τους μέχρι να μυρίζουν ο ένας τον πισινό του άλλου, τα σκυλιά μας κρατούν σαστισμένους και γελάμε. Ωστόσο, μια μη φυσιολογική διατροφική συνήθεια δεν είναι θέμα γέλιου. Η κατανάλωση ρούχων, όπως κάλτσες και εσώρουχα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική απόφραξη.

Γιατί ο σκύλος μου τρώει τα εσώρουχά μου;

Το Pica ή αλλιώς αλλοτροφαγία είναι ένας όρος που περιγράφει τον εξαναγκασμό να τρώμε μη διατροφικά είδη που δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την υγεία. Η πάθηση εμφανίζεται σε ανθρώπους, σκύλους, γάτες και άλλα ζώα.

Τα σκυλιά εξερευνούν τον κόσμο με τη μύτη τους. Ένα εξαιρετικά εξελιγμένο οσφρητικό σύστημα επιτρέπει στους σκύλους να μυρίζουν πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο. Όταν συναντούν ένα αντικείμενο που μυρίζει έντονα κάποιο μέλος της οικογένειας, έλκονται από αυτό. Ακόμη και τα καθαρά εσώρουχα μπορεί να έχουν παρατεταμένες ανθρώπινες μυρωδιές που οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν.

Τα σκυλιά χαιρετούν συχνά τους ανθρώπους με τη μύτη στον καβάλο. Οι άνθρωποι έχουν ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες σε αυτήν την περιοχή που παράγουν φερομόνες και άλλες μυρωδιές. Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν πολλά για ένα άτομο μυρίζοντας το. Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για τα εσώρουχά σας.

Μόλις ο σκύλος σας ανακαλύψει ένα ζευγάρι εσώρουχα, μπορεί να γλείψει και να μασήσει το ύφασμα για να το εξερευνήσει ή να παίξει μαζί του. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο σκύλος μπορεί να απολαύσει τη μυρωδιά και τη γεύση. Μερικοί σκύλοι απλώς μασούν το εσώρουχο, αλλά άλλοι θα το καταπιούν πραγματικά.

Ενώ η κατανάλωση εσωρούχων είναι μια μορφή αλλοτροφαγίας στους σκύλους, υπάρχουν ορισμένοι βαθύτεροι λόγοι για αυτό.

Περιέργεια/έλξη για όσφρηση

Ανία

Φύλαξη πόρων: Μερικοί σκύλοι καταπίνουν εσώρουχα επειδή τα θεωρούν πολύτιμα και θέλουν να τα κρατήσουν από άλλους

οδοντοφυΐα (κουτάβια)

Ανησυχία

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ιατρική κατάσταση ή διατροφική ανεπάρκεια

 pica

Το πρόβλημα με την κατανάλωση εσωρούχων

H κατανάλωση εσωρούχων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για τους σκύλους. Το ύφασμα δεν μπορεί να αφομοιωθεί στο στομάχι. Tο σώμα θα προσπαθήσει να το διώξει ή να το αποδεχτεί. Ο σκύλος σας μπορεί να κάνει εντελώς εμετό ολόκληρο ή μέρος του εσώρουχου. Υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο, το εσώρουχο να παγιδευτεί στο γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας απόφραξη. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Πιθανά αρχικά σημάδια απόφραξης του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, απώλεια όρεξης και λήθαργο. Η κοιλιά μπορεί να γίνει πηγή πόνου ή/και να είναι φουσκωμένη. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια και υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει φάει κάτι μη βρώσιμο, φέρτε αμέσως τον σκύλο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Μια απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να ανακαλυφθεί μέσω ακτινογραφιών ή υπερήχων. Αν ναι, το ξένο σώμα θα πρέπει να αφαιρεθεί. Εάν το ξένο σώμα βρίσκεται στο στομάχι, μπορεί να είναι δυνατή η αφαίρεσή του με ενδοσκόπηση. Τα μπλοκαρίσματα στα έντερα απαιτούν χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας προσπαθεί να φάει τα εσώρουχά σας ή άλλα ακατάλληλα αντικείμενα. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε μια ιατρική ή διατροφική αιτία για την αλλοτροφαγία πριν επιχειρήσετε να διορθώσετε τη συμπεριφορά. Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί πρόσφατα ένα ζευγάρι εσώρουχα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να του δώσει ένα φάρμακο για να τον κάνει να κάνει εμετό.

Πώς να σταματήσετε τα σκυλιά να τρώνε εσώρουχα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να φάει τα εσώρουχά σας είναι να κρατάτε τα ρούχα μακριά από το σκυλί σας. Φυλάξτε τα βρώμικα ρούχα σε κλειστό κάλυμμα ή κάδο. Βάλτε καθαρά ρούχα σε συρτάρια και ντουλάπες πριν ο σκύλος σας μπορεί να τα κλέψει από το καλάθι ρούχων.

Λάβετε μέτρα για να εμπλουτίσετε το περιβάλλον του σκύλου σας και να μειώσετε την πλήξη. Αφιερώστε χρόνο ασκώντας και απασχολώντας τον σκύλο σας. Σκεφτείτε τα διαδραστικά παιχνίδια για σκύλους, τα νόστιμα σνακ ειδικά για μάσημα σκύλων, ακόμη και τα αθλήματα σκύλων για να απασχολήσετε το πολυάσχολο μυαλό και το σώμα του. Πηγαίνετε σε μεγάλους περιπάτους, επιτρέποντάς του να μυρίζει καλά. Αλλάζετε τη διαδρομή σας τακτικά για να προσφέρετε νέες μυρωδιές, αξιοθέατα και ήχους.

Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη συνήθεια του σκύλου σας να τρώει εσώρουχα. Δουλέψτε σε συνθήματα, όπως «ρίξε το» και «άσε το», ώστε να μπορείτε να σταματήσετε τον σκύλο σας τη στιγμή που θα τον πιάσετε να προσπαθεί να φάει κάτι κακό. Εάν ο σκύλος σας δεν υπακούσει, χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση αντί για τιμωρία. Ανακατευθύνετε τον σκύλο σας σε ένα παιχνίδι ή λιχουδιά. Επιβραβεύστε τον που απέσυρε την προσοχή του από το εσώρουχο (ή άλλο «κακό» αντικείμενο).

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News