3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την πλευρά σου την ανάληψη κάποιων ευθυνών. Δες πόσο έτοιμος είσαι να κάνεις το βήμα.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Εδώ και μήνες έχεις αποφασίσει να μεγαλώσεις την οικογένειά σου – όχι με τον ερχομό ενός παιδιού αλλά βάζοντας το σπίτι σου ένα χαριτωμένο κουταβάκι ή γατάκι. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά εμείς οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε: η ένταξη του νέου μέλους στο παρόν οικογενειακό σχήμα σου αποτελεί για εσένα μια μεγάλη και ουσιαστική δέσμευση και, ως τέτοια, πρέπει να είσαι διατεθειμένος/η να αναλάβεις και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την απόκτηση ενός κατοικίδιου. Προτού κάνεις το μεγάλο βήμα, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τρεις βασικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πόσο έτοιμος/η είσαι να βάλεις ένα  γλυκό και χνουδωτό τετράποδο στη ζωή σου.

Είσαι έτοιμος/η να θυσιάσεις το απόλυτα ευέλικτο πρόγραμμά σου; Λατρεύεις τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής; Σου αρέσει να βγαίνεις με τους φίλους σου αμέσως μετά τη δουλειά και να γυρνάς σπίτι τα ξημερώματα; Ο ερχομός ενός κατοικίδιου στο σπίτι σου ισοδυναμεί σε ένα μεγάλο βαθμό με το τέλος του αυθορμητισμού. Κι αυτό γιατί ειδικά τα αξιολάτρευτα σκυλάκια έχουν ανάγκη από σταθερότητα, φροντίδα, και πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η γάτα ενδεχομένως να αποτελεί μια καλύτερη λύση για εσένα. Ωστόσο, σε ενημερώνουμε ακόμα και αυτό το ανεξάρτητο πλάσμα έχει ανάγκη από τη φροντίδα και την προσοχή σου μιας και η έλλειψή τους τις κάνει να πλήττουν, να δυσφορούν και να παραφέρονται.

Έχεις την οικονομική άνεση να το… μεγαλώσεις; Σύμφωνα με νέα στοιχεία, φαίνεται ότι ο μέσος φιλόζωος ιδιοκτήτης ξοδεύει περίπου 4.500€ το χρόνο για την υγεία και την ευεξία του αγαπημένου του κατοικίδιου. Με άλλα λόγια, προτού το βάλεις στο σπίτι σου, καλό είναι να δεις αν μπορείς πέρα από την φροντίδα του, μπορείς να αναλάβεις τουλάχιστον τα (απολύτως) απαραίτητα έξοδά του.

Μπορείς να αντικρίσεις το σπίτι σου σε αταξία; Μέχρι να εκπαιδεύσεις το σκυλάκι σου ή να βάλεις όρια στην γάτα σου, πρέπει να οπλιστείς με αρκετή υπομονή και ενέργεια. Και τούτο διότι θα χρειαστεί να καθαρίζεις τα απορρίμματα του ή την άμμο του, να συγυρίζεις τα παιχνίδια του ή ακόμα και να προσπαθείς να απαλλαγείς από τις τρίχες που αφήνει στο διάβα του. Αν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή το project «Τέλειο Σπίτι» φιγουράρει πρώτο στη λίστα με τις προτεραιότητές σου, τότε μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσεις ένα τετράποδο.

Σχετικά θέματα

Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

Σκύλος ή γάτα; Σου απαντάμε στο αιώνιο δίλημμα

Οι συνήθειες και ο χαρακτήρας σου θα σου δώσουν τη λύση.

Ένα σπίτι γεμάτο τρίχες; 

Ακολούθησε τα παρακάτω tips για να το έχεις πάντα και εύκολα στην τρίχα!

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Πώς ωφελούν τα προβιοτικά την υγεία του σκύλου σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Δώστε στέγη στο κατοικίδιο της καρδιάς σας

και ξεκινήστε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της απέραντης αγάπης!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;