Πώς να εκκενώσεις επειγόντως το σπίτι με τα κατοικίδιά σου σε περίπτωση ανάγκης

Μπροστά στην απειλή μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή ενός σεισμού, σίγουρα δεν θα ήθελες να αφήσεις πίσω τον τετράποδο φίλο σου.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Φωτογραφίες από τις πυρκαγιές στην Αττική απεικονίζουν ανθρώπους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους αγκαλιά με τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Υπήρξαν όμως και κάποιοι λιγότερο τυχεροί, που είτε δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τα ζώα τους ή τα έχασαν μέσα στον πανικό να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Πώς θα εκκενώσεις εγκαίρως το σπίτι σου μαζί με τα κατοικίδια ζώα σου σε περίπτωση μιας μεγάλης απειλής, ένα σενάριο σπάνιο αλλά -όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα με τραγικό τρόπο- υπαρκτό;

-Φρόντισε να έχεις έτοιμο ένα σχέδιο εκκένωσης μαζί με την οικογένειά σου, που θα θέσεις αμέσως σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης. Μεταξύ άλλων, πρέπει να ξεκαθαρίσετε εκ των προτέρων: με ποιο μέσο θα διαφύγετε (ανάλογα φυσικά και με τη φυσική καταστροφή που θα χτυπήσει), ποια πράγματα θα πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας, πού θα καταφύγετε και, φυσικά, με ποιον τρόπο θα μεταφέρετε τα ζώα σας;

-Για να καταστρώσεις αυτό το σχέδιο, διάβασε τις οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (εδώ), που θα σε βοηθήσουν επιπλέον να διακρίνεις τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει το σπίτι σου ανάλογα με την τοποθεσία του. Π.χ. αν ζεις κοντά σε δάσος, ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι η πυρκαγιά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Σε κάποιες περιπτώσεις η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μείνεις μέσα στο σπίτι, ακόμα και αν σου ακούγεται παράλογο. Για παράδειγμα, αν η πυρκαγιά φτάσει στο σπίτι σου προτού προλάβεις να ξεφύγεις, αντί να μπεις σε αυτοκίνητο, που θα γίνει καμίνι σε περίπτωση που τυλιχθεί σε φλόγες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν φυσικά το σπίτι σου είναι κτιστό και όχι ξύλινο, είναι να κλείσεις καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, να φράξεις τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει ο καπνός και να καταφύγεις με την οικογένεια και τα κατοικίδιά σου σε ένα δωμάτιο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις εδώ.

-Εξασφάλισε εκ των προτέρων τον απαραίτητο εξοπλισμό εκκένωσης με το κατοικίδιό σου. Φρόντισε να έχεις στο σπίτι αρκετά κλουβιά μεταφοράς για τις γάτες ή ένα λουράκι για το μεγαλόσωμο σκύλο σου, μαζί με πακεταρισμένο φαγητό, εμφιαλωμένο νερό και τα φάρμακά του σε ένα νεσεσέρ, αν ακολουθεί κάποια θεραπεία.

-Σε περίπτωση που απουσιάζεις από το σπίτι όταν το χτυπήσει μια φυσική καταστροφή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις π.χ. μετά το σεισμό ή την πυρκαγιά είναι, πέρα από την επιτόπια αναζήτηση του κατοικιδίου σου, να αναρτήσεις αγγελίες σε φυσικά σημεία και ιστοσελίδες. Να είσαι προετοιμασμένος ότι το αγαπημένο σου τετράποδο μπορεί να βρεθεί ακόμα και χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου χάθηκε, αφού όσο αφοσιωμένο κι αν είναι στο σπίτι του σε φυσιολογικές συνθήκες, σε περίπτωση κινδύνου δεν θα διστάσει να απομακρυνθεί για να επιβιώσει.

Σχετικά θέματα

Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την…

Σκύλος ή γάτα; Σου απαντάμε στο αιώνιο δίλημμα

Οι συνήθειες και ο χαρακτήρας σου θα σου δώσουν τη λύση.

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…