Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Αν έχετε ζωάκι στο σπίτι και ανησυχείτε για το αν αυτό κάνει καλό ή κακό στο μωράκι που ετοιμάζεται να έρθει στο σπίτι, η επιστήμη της ιατρικής ολοένα με καινούργιες μελέτες καθησυχάζει τους φόβους σας και όχι μόνο διατείνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά, επιπλέον, τονίζει και τα οφέλη στην υγεία του μωρού που προκύπτουν από αυτή τη συνύπαρξη.

Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι έχει από καιρό συνδεθεί με υγιέστερο βάρος στα μωρά, καθώς και με τη μείωση των αλλεργιών. Αλλά επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι αλλάζει πραγματικά τη φυσική σύνθεση του μικροβιώματος στο στομάχι και το έντερο των μωρών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τα μωρά να παραμείνουν υγιέστερα.

Η χλωρίδα στο έντερο αναφέρεται στα πολλά στελέχη και είδη βακτηρίων που ζουν στο στομάχι και τα έντερα, ειδικά στο παχύ έντερο. Η χλωρίδα του εντέρου είναι διαφορετική και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της βακτηριδιακής χλωρίδας μας, από τη τον τρόπο γέννησης μέχρι τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Η χλωρίδα του εντέρου ονομάζεται μικροβίωμα.

dog-1718242_1920-750x500.jpg

Επειδή οι γιατροί γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η χλωρίδα του εντέρου, ειδικά καθώς αναπτύσσεται από τα πρώτα στάδια της ζωής, έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου στα μωρά. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν τη χλωρίδα εντέρου στα βρέφη και βρήκαν έναν εκπληκτικό συνδυασμό. Η μελέτη εξέτασε 746 μωρά από τον Καναδά και ζήτησε από τις μητέρες να αναφέρουν την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και πάλι σε 3 μήνες μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα το μικροβίωμα του νεογνού μέσω ενός δείγματος κοπράνων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μισά από τα βρέφη είχαν σε έναν βαθμό εκτεθεί σε ένα τριχωτό κατοικίδιο, είτε μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πιο συχνά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Και κατά πλειοψηφία, υπήρχαν περισσότεροι από δύο σημαντικούς τύπους βακτηρίων στην εντερική χλωρίδα των βρεφών με κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Τα βακτήρια Oscillospira και / ή Ruminococcus βρέθηκαν σε διπλασιασμένες ποσότητες σε βρέφη που είχαν εκτεθεί σε γουνοφόρα κατοικίδια ζώα. Και ακόμη πιο ενθαρρυντική, η έκθεση των κατοικίδιων ζώων συνδέεται επίσης με τη μείωση των κακών βακτηρίων Streptococcaceae για βρέφη που γεννήθηκαν κολπικά σε μητέρες που έπρεπε είχαν πάρει αντιβιοτικά κατά τη γέννηση.

Συνολικά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων κατοικίδιων ζώων στο σπίτι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και μειώνει τις αλλεργίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη πιο προσεκτική εξέταση του γιατί συμβαίνει αυτό. Η μελέτη επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παιδικής μεταβολικής και ατοπικής νόσου.

(cover photo unsplash)

Σχετικά θέματα

3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την…

Σκύλος ή γάτα; Σου απαντάμε στο αιώνιο δίλημμα

Οι συνήθειες και ο χαρακτήρας σου θα σου δώσουν τη λύση.

Ένα σπίτι γεμάτο τρίχες; 

Ακολούθησε τα παρακάτω tips για να το έχεις πάντα και εύκολα στην τρίχα!

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Πώς ωφελούν τα προβιοτικά την υγεία του σκύλου σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Δώστε στέγη στο κατοικίδιο της καρδιάς σας

και ξεκινήστε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της απέραντης αγάπης!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;