Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Αν έχετε ζωάκι στο σπίτι και ανησυχείτε για το αν αυτό κάνει καλό ή κακό στο μωράκι που ετοιμάζεται να έρθει στο σπίτι, η επιστήμη της ιατρικής ολοένα με καινούργιες μελέτες καθησυχάζει τους φόβους σας και όχι μόνο διατείνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά, επιπλέον, τονίζει και τα οφέλη στην υγεία του μωρού που προκύπτουν από αυτή τη συνύπαρξη.

Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι έχει από καιρό συνδεθεί με υγιέστερο βάρος στα μωρά, καθώς και με τη μείωση των αλλεργιών. Αλλά επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι αλλάζει πραγματικά τη φυσική σύνθεση του μικροβιώματος στο στομάχι και το έντερο των μωρών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τα μωρά να παραμείνουν υγιέστερα.

Η χλωρίδα στο έντερο αναφέρεται στα πολλά στελέχη και είδη βακτηρίων που ζουν στο στομάχι και τα έντερα, ειδικά στο παχύ έντερο. Η χλωρίδα του εντέρου είναι διαφορετική και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της βακτηριδιακής χλωρίδας μας, από τη τον τρόπο γέννησης μέχρι τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Η χλωρίδα του εντέρου ονομάζεται μικροβίωμα.

dog-1718242_1920-750x500.jpg

Επειδή οι γιατροί γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η χλωρίδα του εντέρου, ειδικά καθώς αναπτύσσεται από τα πρώτα στάδια της ζωής, έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου στα μωρά. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν τη χλωρίδα εντέρου στα βρέφη και βρήκαν έναν εκπληκτικό συνδυασμό. Η μελέτη εξέτασε 746 μωρά από τον Καναδά και ζήτησε από τις μητέρες να αναφέρουν την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και πάλι σε 3 μήνες μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα το μικροβίωμα του νεογνού μέσω ενός δείγματος κοπράνων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μισά από τα βρέφη είχαν σε έναν βαθμό εκτεθεί σε ένα τριχωτό κατοικίδιο, είτε μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πιο συχνά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Και κατά πλειοψηφία, υπήρχαν περισσότεροι από δύο σημαντικούς τύπους βακτηρίων στην εντερική χλωρίδα των βρεφών με κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Τα βακτήρια Oscillospira και / ή Ruminococcus βρέθηκαν σε διπλασιασμένες ποσότητες σε βρέφη που είχαν εκτεθεί σε γουνοφόρα κατοικίδια ζώα. Και ακόμη πιο ενθαρρυντική, η έκθεση των κατοικίδιων ζώων συνδέεται επίσης με τη μείωση των κακών βακτηρίων Streptococcaceae για βρέφη που γεννήθηκαν κολπικά σε μητέρες που έπρεπε είχαν πάρει αντιβιοτικά κατά τη γέννηση.

Συνολικά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων κατοικίδιων ζώων στο σπίτι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και μειώνει τις αλλεργίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη πιο προσεκτική εξέταση του γιατί συμβαίνει αυτό. Η μελέτη επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παιδικής μεταβολικής και ατοπικής νόσου.

(cover photo unsplash)

Σχετικά θέματα

3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την…

Σκύλος ή γάτα; Σου απαντάμε στο αιώνιο δίλημμα

Οι συνήθειες και ο χαρακτήρας σου θα σου δώσουν τη λύση.

Ένα σπίτι γεμάτο τρίχες; 

Ακολούθησε τα παρακάτω tips για να το έχεις πάντα και εύκολα στην τρίχα!

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…