Πώς να μην κόψετε σύρριζα τα νύχια της γάτας σας κάνοντας ζημιά

Πώς να κόψετε σωστά τα νύχια της γάτας σας

Το κόψιμο των νυχιών της γάτας μπορεί να μην ακούγεται σαν δουλειά για βιαστικά ή απρόσεχτα άτομα, ειδικά με την πίεση της αποφυγής του γρήγορου. Εάν κόβετε γρήγορα και βιαστικά τα νύχια της γάτας, μπορεί να είναι επώδυνο για τη γάτα σας και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Λοιπόν, τι ακριβώς πώς θα αποφύγετε να κάνετε ζημιά όταν κόβετε τα νύχια της γάτας;

Τι είναι το εσωτερικό άκρο του νυχιού

Το εσωτερικό άκρο του νυχιού περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και άλλους ιστούς που υποστηρίζουν το νύχι μιας γάτας. Στα νύχια της γάτας που είναι ανοιχτόχρωμα, είναι συνήθως πολύ εύκολο να δείτε το τριγωνικό ροζ γρήγορα στη βάση του νυχιού. Το καθαρό τμήμα του νυχιού μπροστά από το εσωτερικό άκρο (προς την κορυφή) δεν περιέχει νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία, γι' αυτό το κόψιμο αυτής της περιοχής δεν είναι επώδυνο.

Εάν το νύχι είναι σκούρο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε να βλάψετε το εσωτερικό άκρο. Για σκούρα νύχια γάτας, ξεκινήστε με ένα κόψιμο κοντά στην άκρη. Μπορείτε πάντα να κόψετε περισσότερα.

Το να κόψετε τα νύχια σύρριζα πονάει και μπορεί να προκαλέσει κάποια αιμορραγία, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι πολύ σαν να σπάς το νύχι σου τόσο μέσα που αιμορραγεί. Μην αφήνετε τον φόβο αυτό να σας εμποδίσει να μάθετε πώς να κόβετε τα νύχια της γάτας. Απλώς να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή σας και ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Πώς να αποφύγετε να κόψετε τα νύχια σύρριζα

Το πρώτο βήμα είναι να συνηθίσετε τη γάτα σας ως προς το να περιποιείστε τα πόδια της. Κάθε αρνητική εμπειρία που έχει η γάτα σας θα κάνει αυτή τη διαδικασία μεγαλύτερη, γι' αυτό επικεντρωθείτε στο να είστε χαλαροί και θετικοί. Καθώς η γάτα σας προεοιμάζεται με απαλό πιάσιμο των ποδιών, εξασκηθείτε να κρατάτε και να κινείτε τα δάχτυλα των ποδιών και τα νύχια της. Προσφέρετε έπαινο και λιχουδιές και μείνετε ήρεμοι ανεξάρτητα από την αντίδραση που θα λάβετε.

Στη συνέχεια, ετοιμάστε τα εργαλεία σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να είστε στα μισά του δρόμου και να συνειδητοποιήσετε ότι χάνετε κάτι σημαντικό. Ακολουθεί μια λίστα με αυτά που μπορεί να χρειαστείτε:

Μικρός φακός – Μια φωτεινή πηγή φωτός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ακριβώς πού τελειώνει το νύχι.

Νυχοκόπτη/τρίμερ - Αν και μια κοφτερή λεπίδα μπορεί να φαίνεται τρομακτική, είναι απαραίτητη για ένα άνετο, καθαρό κόψιμο. Επιλέξτε ένα τρίμερ που μπορείτε να χρησιμοποιείτε με αυτοπεποίθηση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για αυτό που ταιριάζει στη γάτα σας.

Λίμα νυχιών – Μόλις κάνετε το κόψιμο, ίσως χρειαστεί να εξομαλύνετε το νύχι με μια λίμα.

Στυπτική πούδρα - Σε περίπτωση που κόψετε πολύ, θα θέλετε κάτι διαθέσιμο για να σταματήσετε την αιμορραγία. Το άμυλο καλαμποκιού μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά η στυπτική σκόνη είναι πιο αποτελεσματική, η οποία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με μια μικρή πληγή.

Λιχουδιές – Εάν η γάτα σας έχει κίνητρο για φαγητό, βάλτε μερικές λιχουδιές για γάτες κοντά για να ηρεμήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε ως ανταμοιβή. Οι λιχουδιές μπορούν επίσης να δελεάσουν τη γάτα σας να επιστρέψει πρόθυμα για μια μελλοντική περιποίηση.

Αφού εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, σκεφτείτε να ζητήσετε από ένα δεύτερο άτομο να σας βοηθήσει. Το να έχετε κάποιον άλλο εκεί για να συγκρατήσει και να παρηγορήσει απαλά τη γάτα σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πιάστε ελαφρά το πόδι της γάτας σας και πιέστε το πάνω μέρος ενός ποδιού για να επεκτείνετε το νύχι, διατηρώντας ελαφριά πίεση στο μαξιλάρι. Κόψτε το νύχι λίγα χιλιοστά από εκεί που τελειώνει. Εάν το εσωτερικό άκρο δεν είναι ορατό, θυμηθείτε να κάνετε λάθος στο πλάι της προσοχής και να κόψετε κοντά στην άκρη.

Η σημασία της κοπής των νυχιών της γάτας

Εάν υιοθετήσετε τη γάτα σας σε νεαρή ηλικία, είναι σχετικά εύκολο να κάνετε το κόψιμο των νυχιών αποδεκτό μέρος της ρουτίνας της, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ακόμη και μεγαλύτερα αιλουροειδών μπορούν τελικά να τα καταφέρουν.

Όλη η περιποίηση, συμπεριλαμβανομένης της κοπής των νυχιών, είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος φροντίδας υγείας μιας γάτας. Δεν είναι μόνο αισθητικό μέλημα. Οι γάτες με υπερβολικά μακριά νύχια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στο σπίτι. Τα νύχια της γάτας που έχουν μεγαλώσει πολύ είναι επιρρεπή στο να κολλήσουν, να σχιστούν ή να τραβηχτούν. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη και να τρυπήσουν τα πόδια μιας γάτας.

Μπορείτε να προστατέψετε τη γάτα σας, τα έπιπλά σας και το δέρμα σας κρατώντας τα νύχια της γατούλας σας κοντά.

Εάν το κόψιμο των νυχιών της γάτας σας στο σπίτι αποδειχθεί μια δυσάρεστη εμπειρία για εσάς και τη γάτα σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρο ή τον καλλωπιστή σας. Ό,τι κάνει εσάς και τη γάτα σας πιο άνετα είναι η καλύτερη επιλογή.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News