Πώς να διατηρήσετε τη γάτα σας ήρεμη και ασφαλή κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Ακόμα και οι γάτες μπορεί  να φοβούνται τα πυροτεχνήματα, δείτε πώς να τις προφυλάξετε

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να γιορτάζουν τις γιορτές —ειδικά αν περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα. Για τις γάτες, ωστόσο, οι εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα μπορούν να πάρουν έναν εντελώς διαφορετικό τόνο: φόβο και άγχος.

Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Μια φοβισμένη γάτα είναι πιο πιθανό να φύγει από το σπίτι και να χαθεί, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές της να βλάψουν τα αυτοκίνητα, τα αρπακτικά ή να κολλήσει κάποια ασθένεια.

Όλες οι γάτες φοβούνται τα πυροτεχνήματα;

Ο φόβος των πυροτεχνημάτων είναι μια φοβία θορύβου για τις γάτες — αλλά δεν το βιώνουν όλες οι γάτες. Μερικές γάτες θα κοιμούνται ήρεμα στις διακοπές, όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η Ανάσταση, ενώ άλλες θα λιώσουν από φόβο.

Εάν δεν έχετε βιώσει ακόμα εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα με τη γάτα σας, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε το χειρότερο (ακραίος φόβος για πυροτεχνήματα) και να ελπίζετε για το καλύτερο (τη συνηθισμένη ικανότητα που μοιάζει με γάτα να κοιμάται με οτιδήποτε).

Συμβουλές για να διατηρείτε τη γάτα σας ήρεμη και ασφαλή κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Οι γάτες και τα πυροτεχνήματα δεν είναι συνήθως καλός συνδυασμός, γι' αυτό ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι και οι δύο θα παραμείνετε ήρεμοι κατά την επόμενη μεγάλη γιορτή.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει μικροτσίπ.

Τα μικροτσίπ είναι εκπληκτικές μικρές συσκευές που έχουν βοηθήσει πολλά χαμένα ζώα να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια στους ιδιοκτήτες τους. Είναι μικρά εμφυτεύματα (περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) που ο κτηνίατρός σας τοποθετεί κάτω από το δέρμα, ανάμεσα στις ωμοπλάτες του ζώου. Το να βάλετε μικροτσίπ στη γάτα σας δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στη γάτα σας.

Τα μικροτσίπ είναι αδρανή, δηλαδή δεν είναι ενεργές συσκευές παρακολούθησης που στέλνουν σήματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι κτηνίατροι και καταφύγια διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη σάρωση των γατών για μικροτσίπ. Εάν η γάτα σας έχει μικροτσίπ, το άτομο που τη σαρώνει θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μικροτσίπ είναι τόσο καλά όσο και οι άνθρωποι που διατηρούν τις πληροφορίες ενημερωμένες. Κάθε φορά που αλλάζετε τη διεύθυνση, το email ή τον αριθμό τηλεφώνου σας, φροντίστε να ενημερώνετε τη βάση δεδομένων του μικροτσίπ, συνήθως μέσω μιας διαδικτυακής πύλης.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή η γάτα τους είναι γάτα εσωτερικού χώρου, δεν υπάρχει ανάγκη για μικροτσίπ. Αλλά μπορεί να συμβούν ατυχήματα και τα κατοικίδια μπορούν να ξεφύγουν ή να γλιστρήσουν από μια ανοιχτή πόρτα. Οι γάτες που λείπουν μπορεί εύκολα να χάσουν τα περιλαίμια τους, αλλά ένα μικροτσίπ (και οι σωτήριες πληροφορίες του) παραμένουν μαζί τους για πάντα. Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα κολάρο και μια ετικέτα με τα στοιχεία σας, καθώς και να κάνετε μικροτσίπ για τη γάτα σας, για τις καλύτερες πιθανότητες να επανενωθείτε.

Φέρτε τη γάτα σας στο εσωτερικό.

Ακόμα κι αν η γάτα σας είναι συνήθως γάτα εξωτερικού χώρου, φέρτε την μέσα στο σπίτι σας πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα. Δεν θέλετε η γάτα σας να τραυματιστεί από τα πυροτεχνήματα ή να τρέξει μακριά και να χαθεί επειδή φοβήθηκε από τον θόρυβο.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν πολύ μικρά παιδιά ξεκινούν τις γιορτές τους νωρίς, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τις απολαύσουν πριν τον ύπνο τους. Στόχος να έχετε τη γάτα σας μέσα νωρίς το απόγευμα τις ημέρες που περιμένετε πυροτεχνήματα.

Δημιουργήστε ασφαλείς κρυψώνες.

Το κρύψιμο είναι μια φυσική συμπεριφορά για τις γάτες. Το να μπορείς να ξεφύγεις και να κρυφτείς από κάτι τρομακτικό μειώνει τον φόβο και το άγχος που μπορεί να προκαλέσουν τα πυροτεχνήματα.

Η δημιουργία ενός σημείου απόκρυψης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση ενός κρεβατιού γάτας μέσα σε ένα απλό κουτί από χαρτόνι στο πλάι ή η τοποθέτηση μιας κουβέρτας πάνω από ένα καλάθι ρούχων, ώστε η γάτα σας να μπορεί να τρυπώσει μέσα.

Μην προσβάλλεστε αν η γάτα σας αγνοεί το σημείο που φτιάξατε. Οι γάτες θα είναι γάτες και θα κρύβονται όπου θέλουν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε σημεία για αυτές και να περιμένετε. Γενικά τους αρέσει να έχουν νέα πράγματα για εξερεύνηση και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος, όπως κρυψώνες, θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον κοινό σας δεσμό.

Σφραγίστε τυχόν επικίνδυνα σημεία απόκρυψης.

Αν και είναι καλό για τις γάτες να έχουν πολλές κρυψώνες για να διαλέξουν, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο σημείο που δεν είναι ασφαλές. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να σηκωθεί κάτω από τη στέγη ή σε ένα χώρο ανίχνευσης. Μερικές φορές οι γάτες τρέχουν ανάμεσα σε συσκευές ή σε μικρούς χώρους όπου δεν μπορούν να γυρίσουν για να βγουν έξω. Εάν γνωρίζετε ότι το σπίτι σας έχει αυτούς τους τύπους κινδύνων, κλείστε αυτά τα τμήματα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της επίδειξης πυροτεχνημάτων.

Μην περιορίζετε τη γάτα σας σε μικρό χώρο ή δωμάτιο.

Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να κρατάτε τη γάτα σας σε ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, αλλά είναι καλύτερο να μην το κάνετε αυτό. Οι γάτες μισούν να περιορίζονται και η τοποθέτηση σε μικρές περιοχές μπορεί να αυξήσει εκθετικά το άγχος και τον φόβο τους. Επιτρέψτε τους την πρόσβαση σε μερικά ασφαλή δωμάτια στο σπίτι σας, ώστε να μπορούν να μετακινούνται και να διαλέγουν ένα ή περισσότερα σημεία κρυψώνας όπως χρειάζεται.

Δοκιμάστε να δώσετε στη γάτα σας ηρεμιστικές λιχουδιές/συμπληρώματα.

Οι χαλαρωτικές λιχουδιές και τα συμπληρώματα μπορούν να αγοραστούν στο ταμείο στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή στο διαδίκτυο. Πολλές από αυτές τις λιχουδιές περιέχουν στοιχεία όπως C3 Calming Complex, L-theanine, θειαμίνη, χαμομήλι και άλλα συστατικά που βοηθούν στη μείωση του στρες.

 

Δοκιμάστε τις λιχουδιές/συμπληρώματα σε μια κανονική μέρα, πολύ πριν από μια αναμενόμενη παράσταση πυροτεχνημάτων. Προσέξτε πώς επηρεάζουν τη γάτα σας όταν η γάτα σας είναι ήδη ήρεμη και χαλαρή. Αυτό θα σας βοηθήσει να μετρήσετε πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε αυτά μια αγχωτική κατάσταση.

Χρησιμοποιήστε έναν διαχύτη φερομόνης.

Οι γάτες χρησιμοποιούν τους αρωματικούς αδένες και στις δύο πλευρές του προσώπου τους για να επισημάνουν αντικείμενα και μέρη ως ασφαλή και οικεία και για να σημειώσουν τα όρια της επικράτειάς τους. Ο ψεκασμός μιας συνθετικής ομίχλης φερομόνης σε ένα μέρος που τους αρέσει να κρύβεται προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, παρέχει σταθερότητα και καθησυχάζει μια φοβισμένη γάτα. Τα συνθετικά σπρέι φερομόνης γάτας, όπως το Feliway, μπορούν να αγοραστούν στο ταμείο και στο διαδίκτυο.

Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία.

Έχει βρεθεί ότι αρώματα όπως η λεβάντα και το catnip χαλαρώνουν τις γάτες και αυξάνουν τον χρόνο ύπνου τους. Μπορούν επίσης μερικές φορές να αναδείξουν την παιχνιδιάρικη διάθεση στις γάτες.

Δοκιμάστε ένα σπρέι catnip ή ένα ηρεμιστικό σπρέι με άρωμα λεβάντας που είναι φτιαγμένο ειδικά για γάτες. Οι γάτες μπορούν να συνηθίσουν σε μια μυρωδιά μέσα σε 1-3 ώρες (όπως οι άνθρωποι που «τυφλώνουν τη μύτη» στις μυρωδιές που βρισκόμαστε συχνά γύρω μας).

Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας, εισάγετε τις μυρωδιές ακριβώς καθώς ξεκινούν τα πυροτεχνήματα. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να φάει ή να γλείψει αιθέρια έλαια - αυτά μπορεί να είναι τοξικά ή να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Χρησιμοποιήστε κτηνιατρικά συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μειώσετε το φόβο και το άγχος.

Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να φοβάται πολύ, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, προσπαθήστε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να ζητήσετε ένα φάρμακο για το άγχος που μπορεί να χορηγηθεί πριν από αυτά τα αγχωτικά γεγονότα.

Φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, τα ανάλογα GABA και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) χρησιμοποιούνται συνήθως τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην κτηνιατρική για τη μείωση του άγχους και του φόβου.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές προπόνησης όπως η αντιμετώπιση της προετοιμασίας και η απευαισθητοποίηση.

Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν! Είναι δυνατόν να αναιρέσετε μια μαθημένη συμπεριφορά (όπως ο φόβος όταν εκτοξεύονται πυροτεχνήματα) και να την αντικαταστήσετε με μια πιο χαλαρή συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτό το είδος εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται εβδομάδες έως μήνες πριν συμβεί ένα τρομακτικό γεγονός.

Δοκιμάστε να παίξετε μια ηχογράφηση πυροτεχνημάτων πολύ απαλά (έτσι τα ανθρώπινα αυτιά σας δεν μπορούν να την ακούσουν μετά βίας) και περιποιηθείτε τη γάτα σας με την απόλυτη αγαπημένη της λιχουδιά ενώ παίζουν τα πυροτεχνήματα. Μόλις η γάτα σας αισθάνεται άνετα με αυτό το επίπεδο θορύβου, αυξήστε το με μικρές αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου και διατηρήστε το νόστιμο φαγητό και τις ανταμοιβές σε ροή.

Εάν η γάτα σας δείχνει σημάδια φόβου, όπως σάλια, λαχανιάσματα, τραβώντας τα αυτιά της προς τα πίσω, φαρδύνει τις κόρες των ματιών της ή τυλίγοντας την ουρά της, μην τιμωρήσετε ή επιβραβεύσετε τη γάτα σας για τη φοβερή συμπεριφορά της. Απλώς ρίξτε την ένταση σε ένα επίπεδο που είναι άνετο για τη γάτα σας και ξεκινήστε ξανά.

Ασφάλεια για γάτες και πυροτεχνήματα

Εκτός από τον θόρυβο, τα πυροτεχνήματα μπορεί να είναι σωματικά επικίνδυνα για τη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι ασφαλής σε εσωτερικό χώρο, ώστε να μην συναντήσει ενεργά πυροτεχνήματα. Οι γάτες που χτυπιούνται από πυροτεχνήματα μπορεί να χάσουν μαλλιά και να υποστούν σοβαρά εγκαύματα, καθώς και να υποστούν τραύμα.

Τα συντρίμμια που δημιουργούνται από χρησιμοποιημένα πυροτεχνήματα είναι επίσης επικίνδυνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει κάθε κομμάτι σκουπιδιών προτού αφήσετε τη γάτα σας να επιστρέψει ξανά σε εξωτερικό χώρο. Παρόλο που ένα πυροτέχνημα μοιάζει να έχει χρησιμοποιηθεί, μπορεί να εξακολουθεί να σιγοκαίει μέσα ή να είναι ζεστό στην αφή.

Τέλος, τα χρησιμοποιημένα πυροτεχνήματα είναι δηλητηριώδη για τις γάτες εάν καταναλωθούν. Επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως το νιτρικό κάλιο, τα χλωρικά άλατα και το βάριο χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν τα όμορφα χρώματα. Τα πυροτεχνήματα μπορεί επίσης να περιέχουν κάρβουνο ή θείο. Εάν δείτε τη γάτα σας να τρώει μέρος ενός πυροτεχνήματος, πηγαίνετε αμέσως σε έναν κτηνίατρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News