Διατροφή για γατάκια – όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Πώς να βάλετε βάσεις καλής διατροφής στο γατάκι σας

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη εάν ένα γατάκι θέλει να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Οι ακόλουθες πέντε συμβουλές είναι βασικές για να ξεκινήσετε σωστά με το γατάκι σας.

Μην απογαλακτίζετε πολύ νωρίς

Για τις πρώτες τέσσερις περίπου εβδομάδες της ζωής, το μητρικό γάλα πρέπει να είναι η κύρια πηγή διατροφής για ένα γατάκι. Είναι ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες του και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία του από δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις. Το υποκατάστατο γάλακτος γατάκι είναι διαθέσιμο αλλά δεν είναι ιδανικό.

Σε ηλικία περίπου τεσσάρων εβδομάδων, τα γατάκια πρέπει να αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή. Η κονσερβοποιημένη τροφή για γατάκια είναι η καλύτερη επιλογή για αρχή. Τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, τα γατάκια θα τρώνε φυσικά περισσότερη στερεά τροφή και θα πίνουν περισσότερο νερό καθώς ωριμάζουν και η μητέρα τους περιορίζει την πρόσβασή τους στο γάλα. Μέχρι την ηλικία των οκτώ έως δέκα εβδομάδων, τα γατάκια θα τρώνε μόνο στερεά τροφή και θα πίνουν νερό.

Δώστε τροφή για γατάκια

Οι τροφές για γατάκια είναι πιο πυκνές σε θερμίδες από τις τροφές που έχουν σχεδιαστεί για ενήλικες γάτες και οι διαφορές δεν σταματούν με τις θερμίδες. Οι τροφές για γατάκια έχουν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα από ορισμένους τύπους αμινοξέων και περισσότερο ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D σε σύγκριση με τις ενήλικες γάτες.

Τα γατάκια διατρέχουν κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις εάν τρώνε τροφές σχεδιασμένες για ενήλικες γάτες. Οι τροφές για γατάκια υψηλής ποιότητας περιέχουν επίσης προαιρετικά συστατικά για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης (π.χ. δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), το οποίο είναι σημαντικό για τα μάτια και τον εγκέφαλο).

Η ποικιλία είναι το κλειδί

Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν ισχυρές διατροφικές προτιμήσεις σε νεαρή ηλικία. Αυτές οι προτιμήσεις περιλαμβάνουν την υφή (ξηρή σε σχέση με την κονσέρβα) και τη γεύση. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να ταΐζουν ξηρά τροφή επειδή είναι φθηνότερη και πιο βολική σε σύγκριση με τις κονσέρβες.

Ενώ πολλές γάτες φαίνεται να τα πάνε αρκετά καλά σε ξηρή διατροφή, οι κονσέρβες είναι ανώτερες όσον αφορά την πρόληψη ή/και τη θεραπεία πολλών κοινών προβλημάτων υγείας των αιλουροειδών, όπως η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος, η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Εάν επιλέξετε να τρέφετε μια κυρίως ξηρή διατροφή, σας συνιστώ να προσφέρετε τακτικά γεύματα σε κονσέρβες για να διατηρήσετε όλες τις επιλογές σας ανοιχτές στο μέλλον. Επίσης, δεν βλάπτει η εναλλαγή μεταξύ πολλών υψηλής ποιότητας κονσερβοποιημένων και ξηρών τροφών, έτσι ώστε οι γάτες να μην «εθίζονται» σε μια συγκεκριμένη γεύση ή σύνθεση.

Προσφέρετε πολλά μικρά γεύματα

Οι γάτες είναι φτιαγμένες για να τρώνε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εργάζονται σκληρά για να πιάσουν αυτά τα γεύματα. Ενώ είναι δελεαστικό να αφήνουμε απλά έξω το φαγητό όλη την ώρα, αυτό θέτει πολλά γατάκια σε κίνδυνο για παχυσαρκία.

Μια αυτόματη τροφοδοσία που διανέμει μικρές ποσότητες τροφής σε καθορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε τη συχνότητα των γευμάτων της γάτας σας. Τοποθετήστε την αυτόματη τροφοδοσία όσο το δυνατόν πιο μακριά από το αγαπημένο μέρος ανάπαυσης του γατιού σας για να ενθαρρύνετε την άσκηση.

Παρακολουθήστε το βάρος μετά τη στείρωση

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες θέλουν να τρώνε περισσότερο αφού στειρωθούν. Ταυτόχρονα, οι θερμιδικές τους ανάγκες μειώνονται – ίσως ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης ή απλώς επειδή ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται φυσικά. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την κατάσταση του σώματος του γατιού σας και προσαρμόστε ανάλογα την ποσότητα τροφής που προσφέρετε. Αφού το γατάκι σας στειρωθεί, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πότε σας προτείνει να αρχίσετε να προσφέρετε μια τροφή που έχει σχεδιαστεί για ενήλικες γάτες.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News