Γιατί με κουτουλάει η γάτα μου με το κεφάλι της;

Οι στοργικές κουτουλιές της γάτας μας και τι σημαίνουν

Εάν είστε γονιός γάτας, πιθανότατα έχετε ήδη έρθει σε επαφή με το κουτούλημα ή κεφαλιά γάτας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το να σας κουτουλάει η γάτα σας με το κεφάλι της είναι αξιαγάπητο, και στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που επιδείκνυαν αυτή τη συμπεριφορά ήταν πιο πιθανό να υιοθετηθούν.

Τι σημαίνει λοιπόν όταν οι γάτες σε κουτουλάνε με το κεφάλι; Είναι πράγματι σημάδι στοργής ή κάτι άλλο;

Τι είναι τα κεφαλάκια της γάτας;

Οι γάτες έχουν αδένες στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι τους που περιέχουν φερομόνες. Η φερομόνη είναι μια ουσία που παράγεται από ζώα ως τύπος επικοινωνίας αρωμάτων. Όταν μια γάτα σε τρίβει με το κεφάλι, σου μοιράζεται φερομόνες. Η φερομόνη που εναποτίθεται κατά τη διάρκεια του κουτουλήματος προέρχεται από αδένες που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τα αυτιά μιας γάτας.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις φερομόνες, αλλά για μια γάτα, μπορείτε να θεωρεί τον εαυτό σας «σημαδεμένο». Αυτές οι φερομόνες σηματοδοτούν σε άλλες γάτες ότι μια γάτα ήταν εκεί.

Ο τύπος του κουτου ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Μερικές φορές μια γάτα θα σας τσακίσει κρανίο σε κρανίο, κάτι που μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Σε άλλες γάτες, το κεφάλι είναι μια πολύ πιο ελαφριά συνάντηση. Ωστόσο, οποιαδήποτε μέθοδος θα σας αφήσει σημαδευτές με τη φερομόνη του προσώπου τους.

Γιατί οι γάτες κουτουλάνε κάποιον με το κεφάλι τους;

Οι φερομόνες του προσώπου της γάτας έχουν μια ηρεμιστική και καθησυχαστική δράση, επομένως το χτύπημα του κεφαλιού είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας είναι πολύ ικανοποιημένη. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του κουτουλήματος με το κεφάλι, μια γάτα μπορεί να κυλιέται παιχνιδιάρικα, να γουργουρίζει, να έχει μερικώς κλειστά μάτια ή να εκδηλώνει άλλες χαλαρές συμπεριφορές.

Εναλλακτικά, μια γάτα που δεν γνωρίζετε καλά ή καθόλου μπορεί να κουτουλήσει το κεφάλι για να σας μυρίσει ή απλώς να σας νιώσει.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μια γάτα θα σας κουτουλήσει με το κεφάλι.

Σήμανση οικείων περιοχών

Οι γάτες μπορεί να κουτουλάνε το κεφάλι τους και να τρίβουν το πρόσωπό τους σε γνωστά αντικείμενα όπως τα έπιπλά σας ή το σπίτι τους. Όταν οι γάτες το κάνουν αυτό, σημαδεύουν τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τους αδένες στο μάγουλό τους.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς σήμανσης διεκδικεί μια περιοχή ως οικεία και με θετικό τρόπο. Σκεφτείτε το σαν τη γάτα σας να εξατομικεύει το περιβάλλον της και να δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο, σε αντίθεση με την πρόκληση εδαφικής πρόκλησης σε άλλες γάτες όπως θα έκαναν με σήμανση ούρων ή ψεκασμό.

Δημιουργώντας δεσμούς

Αν και οι γάτες θεωρούνταν παραδοσιακά ως μοναχικά πλάσματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά κοινωνικές.

Το κουτούλημα είναι ένας τρόπος για τις γάτες να επικοινωνούν τη σύνδεσή τους μεταξύ τους και να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς. Όταν οι γάτες μέσα σε μια αποικία κουτουλάνε η μία την άλλη, ανακατεύουν τις μυρωδιές τους για να δημιουργήσουν ένα μόνο άρωμα. Αυτό το μοναδικό άρωμα διανέμεται στη συνέχεια σε όλες τις γάτες της αποικίας ως το άρωμα της αποικίας.

Σήμανση των ανθρώπων τους ή Δέσμευση

Οι γάτες σημαδεύουν γνωστούς ανθρώπους όπως σημαδεύουν πράγματα στο σπίτι. Όταν μια γάτα χτυπά το κεφάλι και σας σημαδεύει, σημαίνει ότι έχετε γίνει αποδεκτός σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλαμπ: τον εσωτερικό κύκλο μιας γάτας.

Με το να σε σημαδεύει, μια γάτα συνδέεται μαζί σου μέσω της μυρωδιάς και της επαφής μαζί σου. Χάρη στην πολύ έντονη όσφρησή τους, μεγάλο μέρος της επικοινωνίας των γατών γίνεται μέσω των μυρωδιών στο περιβάλλον τους. Και παρόλο που δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, το γεγονός ότι μυρίζετε σαν τη γάτα σας είναι πολύ καθησυχαστικό για εκείνες.

Αυτοκαταπραϋντικό

Όταν οι γάτες τρίβουν το κεφάλι ή το πρόσωπό τους σε κάτι, συνήθως γουργουρίζουν, χαρούμενες και χαλαρές, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί κανένας άλλος. Φαίνονται να απολαμβάνουν να χτυπούν με το κεφάλι τους και να τρίβουν το πρόσωπό τους στα πράγματα και το άρωμα των φερομονών τους πάρα πολύ.

Έτσι, όταν οι γάτες κάνουν μοναχικό τρίψιμο προσώπου, μπορεί να είναι αυτοκαταπραϋντικές ή να ρυθμίζουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Οι γάτες το κάνουν αυτό και με άλλους τρόπους, όπως το ζύμωμα με τα πόδια τους, γνωστό και ως «φτιάχνοντας μπισκότα».

Αναζητώντας την προσοχή

Το κουτούλημα λοιπόν είναι ένας τρόπος για να σας σημαδέψουν οι γάτες με φερομόνες και να δεθούν μαζί σας. Ωστόσο, μερικές φορές το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να είναι ένας τρόπος για τις γάτες να αναζητήσουν την προσοχή. Κατά γενικό κανόνα, στις γάτες αρέσει να χαϊδεύονται κάτω από το πηγούνι και στο κεφάλι, επομένως μια γάτα μπορεί απλώς να σας παρουσιάζει το κεφάλι της για λίγη προσοχή και χάδια.

Εάν μια γάτα ανταμείβεται συνεχώς με την προσοχή μετά το χτύπημα του κεφαλιού, τότε αυτό μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερο το κουτούλημα. Επιπλέον, όσο περισσότερο δεσμεύεστε με τη γάτα σας μέσω του κουτουλήματος κεφαλιού, τόσο περισσότερο θα κάνει η γάτα σας να χτυπά το κεφάλι σας για προσοχή και δέσιμο, σε ένα είδος κύκλου καλής αίσθησης.

Έλεγχος ενός νέου ατόμου

Εάν μια άγνωστη ή πρόσφατα υιοθετημένη γάτα σας χτυπά με το κεφάλι, μπορεί απλώς να σας τσεκάρει. Κινηθείτε αργά πριν αντιδράσετε. Θα μπορούσατε να προσφέρετε στη γάτα το κεφάλι σας για μια οσμή και να παρακολουθείτε την αντίδραση της γάτας. Αν δείξουν ενδιαφέρον για άλλο χτύπημα κεφαλιού, θα μπορούσατε να ανταποδώσετε.

Είναι τα κτυπήματα της γάτας σημάδι στοργής;

Οι γάτες κουτουλάνε με το κεφάλι για να συνδεθούν με οικεία άτομα, είναι ο τρόπος της γάτας να σας επιλέγει. Έτσι, για μια γάτα, το χτύπημα στο κεφάλι σάς κάνει ξεχωριστό. Επομένως, εάν μια γάτα αποφασίσει ότι αξίζεις να σε κουτουλήσει με το κεφάλι, θεωρήστε ότι είναι το υψηλότερο από τα κομπλιμέντα και ένα απολύτως σημάδι στοργής.

Όλες οι γάτες κουτουλάνε με το κεφάλι;

Οι γάτες με αυτοπεποίθηση τείνουν να κουτουλάνε με το κεφάλι πιο συχνά και με περισσότερη δύναμη από τις ντροπαλές γάτες. Όχι μόνο η πιο σίγουρη γάτα είναι πιο πιθανό να κουτουλήσει με το κεφάλι, αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι η κυρίαρχη γάτα σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες. Είναι ο ρόλος της κυρίαρχης γάτας να προσφέρει το άρωμα της αποικίας σε κάθε γάτα στην αποικία.

Επομένως, εάν η γάτα σας δεν σας κουτουλά το κεφάλι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αυτός είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι γάτες δείχνουν στοργή. Οι γάτες μπορούν επίσης να γουργουρίζουν, να πέφτουν, να ζυμώνουν, να αναβοσβήνουν αργά ή να κοιμούνται δίπλα σας.

Εάν η γάτα σας συνήθιζε να σας κουτουλάει το κεφάλι, αλλά δεν το κάνει πια, αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται καλά, ειδικά εάν βλέπετε άλλα συμπτώματα όπως λήθαργο ή γκρίνια. Εάν συμβεί αυτό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News