Δηλητηρίαση από κρινοειδή στις γάτες

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας έρθει σε επαφή με κρινοειδή άνθη

Αν και αβλαβή για τους ανθρώπους, τα κρινοειδή είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για τις γάτες. Τα νοικοκυριά με γάτες δεν πρέπει να έχουν κρίνα μέσα στο σπίτι ή στην αυλή όπου οι γάτες μπορούν να πλησιάσουν.

Είναι τα κρινοειδή τοξικά για τις γάτες;

Ναι, τα κρινοειδή είναι τοξικά για τις γάτες. Πολλά είδη φυτών έχουν ως μέρος του ονόματός τους το «κρίνος», αλλά δεν περιέχουν όλα τις ίδιες τοξίνες.

Δύο είδη τοξικών κρίνων ήταν στις πέντε κορυφαίες κοινές εκθέσεις το 2020: τα αληθινά κρίνα (είδος Lilium) και τα κρίνα (είδος Hemerocallis), τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες.

Αν και η ακριβής τοξίνη δεν έχει εντοπιστεί, η έκθεση σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού μπορεί να προκαλέσει ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και νευρολογικά σημάδια στις γάτες. Η κατάποση μόνο μικρών κομματιών από τα πέταλα, τα φύλλα ή ακόμα και τη γύρη ή το νερό στο βάζο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, δυνητικά μη αναστρέψιμη και θανατηφόρα νεφρική ανεπάρκεια.

Τα κρίνα που αναφέρονται από τα ΠΙΟ ΠΟΛΥ έως ΛΙΓΟΤΕΡΑ τοξικά για τις γάτες:

Είδος Lilium:

Asiatic lily

Easter lily

Japanese show lily

Oriental lily

Rubrum lily

Stargazer lily

Tiger lily

Wood lily

Hemerocallis species:

Το Lily of the Valley περιέχει μια καρδιοτοξίνη που είναι δηλητηριώδης για την καρδιακή λειτουργία της γάτας σας, προκαλώντας μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) ακόμα και θάνατο.

Gloriosa, Flame Lily: Ο τοξικός παράγοντας στο Gloriosa, ή flame lily, είναι η κολχικίνη, η οποία είναι τοξική για τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια σε γάτες που τα μασούν.

Calla Lily και Peace Lily: Παρά το ότι έχουν «κρίνος» στο όνομά τους, τα δύο αυτά άνθη δεν είναι αληθινά κρίνα και δεν προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες. Αυτά τα φυτά, ωστόσο, περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού που μπορεί να προκαλέσουν ηπιότερα σημάδια, όπως ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα, το λαιμό και τον οισοφάγο.

Περουβιανός κρίνος: Το λιγότερο τοξικό από όλα τα φυτά κρίνου είναι ο περουβιανός κρίνος, που μπορεί να προκαλέσει ήπια στομαχική διαταραχή.

Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης με κρίνους στις γάτες;

Τα σημάδια τοξικότητας εμφανίζονται εντός 6-12 ωρών μετά την κατάποση και η θανατηφόρα νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί σε λιγότερο από 72 ώρες.

Γενικά σημάδια δηλητηρίασης από κρίνο στις γάτες:

Εμετός

Διάρροια

Σάλια

Δεν τρώει, μειωμένη όρεξη

Λήθαργος, μειωμένη δραστηριότητα

Υπερβολική δίψα ή έλλειψη δίψας

Υπερβολική ούρηση ή καθόλου ούρηση

Αποπροσανατολισμός

Αφυδάτωση – ξηροστομία, θαμπό τρίχωμα και βυθισμένα μάτια

Τρόμος, επιληπτικές κρίσεις

Αδυναμία βάδισης, αδυναμία

Έλκη ή πληγές στο στόμα/ούλα

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Χαμηλή πίεση αίματος

Κώμα, θάνατος

Άμεσα συμπτώματα:

Σάλια, αφρισμός

Εμετός

Πέλμα στο πρόσωπο (πόνος στο στόμα)

Φωνάζοντας

Πρώτες 12 ώρες:

Διάρροια

Δεν τρώει, μειωμένη όρεξη

Λήθαργος, μειωμένη δραστηριότητα

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Χαμηλή πίεση αίματος

Έλκη ή πληγές στα ούλα

12-24 ώρες:

Η βλάβη των νεφρών αρχίζει να αναπτύσσεται

Αυξημένη δίψα

Αυξημένη συχνότητα ούρησης

Αφυδάτωση

Κατάθλιψη

Σπασμοί

24+ ώρες:

Η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι θανατηφόρα και αναπτύσσονται νευρολογικά σημάδια

Επιληπτικές κρίσεις

Έλλειψη ούρησης

Αποπροσανατολισμός

Αδυναμία βάδισης

Κώμα

Θάνατος

Τι να κάνετε αν η γάτα σας έχει φάει έναν κρίνο

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας θα μπορούσε να έχει καταπιεί οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού κρίνου, να έχει πάρει γύρη στο τρίχωμα ή στο στόμα της ή να έχει πιει το νερό από το βάζο, πάρτε τη γάτα σας απευθείας στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.

Εάν είναι δυνατόν, φέρτε το φυτό μαζί σας στον κτηνίατρο, ώστε να αναγνωρίσει το κρίνο και να προσφέρει την καλύτερη θεραπεία για τη γάτα σας. Εάν έχετε γάτες στο σπίτι και βρείτε ένα μασημένο φυτό κρίνου, η γάτα σας θα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρό της το συντομότερο δυνατό. Εάν βάλει γύρη στο δέρμα της, θα χρειαστεί ένα μπάνιο για να μειωθεί η μόλυνση, αλλά αυτό γίνεται καλύτερα στο γραφείο του κτηνιάτρου σας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία με κτηνίατρο, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωσή της για ανάρρωση.

Πώς οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν τη δηλητηρίαση από κρίνους στις γάτες

Αν και δεν υπάρχει αντίδοτο για αυτή τη δηλητηρίαση, εάν εντοπιστεί έγκαιρα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να παρέχει υποστηρικτική φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και να παρέχει στη γάτα σας τις καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης.

Εάν η γάτα σας κατάπιε πρόσφατα οποιοδήποτε μέρος του φυτού κρίνος, γενικά μέσα σε 2 ώρες, και δεν έχει κάνει εμετό, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα προσπαθήσει να προκαλέσει εμετό. Ο ενεργός άνθρακας χορηγείται επίσης από το στόμα για να βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν τοξινών που μπορεί να παραμείνουν στο έντερο της γάτας σας.

Η βασική εργαστηριακή εργασία, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξέτασης αίματος (CBC), το προφίλ της χημείας ορού και η ανάλυση ούρων είναι όλα σημαντικά για την αξιολόγηση της κατάστασης των οργάνων της γάτας σας, κυρίως των νεφρών. Μπορεί επίσης να συνιστάται υπερηχογράφημα κοιλίας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια νεφρική βλάβη.

Τα ενδοφλέβια υγρά είναι η πιο σημαντική θεραπεία, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της περαιτέρω ανεπάρκειας των νεφρών και επίσης στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Αυτά τα υγρά θα πρέπει να χορηγούνται για τουλάχιστον 48-72 ώρες ενώ παρακολουθείτε την ποσότητα των ούρων που παράγουν, κάτι που μπορεί να απαιτήσει από τη γάτα σας να έχει ουροποιητικό καθετήρα.

Μπορεί να χρειαστούν υποστηρικτική φροντίδα και άλλες θεραπείες, όπως φάρμακα κατά της ναυτίας επίσης. Ενώ νοσηλεύεστε, η γάτα σας θα κάνει επίσης τακτικές αιμοληψίες για να παρακολουθούνται τα νεφρικά ένζυμα. Εάν η γάτα σας δεν παράγει αρκετά ούρα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά κλείνουν και η θεραπεία μπορεί να μην είναι επιτυχής.

Μπορούν οι γάτες να επιβιώσουν από τη δηλητηρίαση με κρίνους;

Δυστυχώς, ακόμη και με επιθετική θεραπεία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η γάτα σας θα επιβιώσει από την τοξικότητα κατά την κατάποση κρίνου. Η πρώιμη κτηνιατρική θεραπεία βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση της γάτας σας.

Εάν η θεραπεία καθυστερήσει 18 ώρες ή περισσότερο μετά την κατάποση, η γάτα σας πιθανότατα θα έχει μη αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Στα τελευταία στάδια της νεφρικής τοξικότητας, περίπου 24 ώρες μετά την κατάποση, εάν η γάτα σας σταματήσει να ουρεί, αυτό έχει πολύ κακή πρόγνωση επιβίωσης.

Εάν η θεραπεία ξεκίνησε πριν μειωθεί η παραγωγή ούρων, η γάτα σας έχει καλές πιθανότητες ή επιβίωση. Εάν η γάτα σας επιβιώσει από την κατάποση κρίνου, θα χρειαστεί να κάνει τακτικές εξετάσεις και αιματολογικές εξετάσεις αφού νοσηλευτεί για να διασφαλιστεί ότι τα νεφρά αναρρώνουν.

Επειδή τα κρίνα είναι τόσο επικίνδυνα για τις γάτες και υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου εάν τα καταπιούν, είναι καλύτερο να μην φέρετε αυτά τα φυτά στο σπίτι σας εάν έχετε γάτα. Είναι επίσης καλύτερο να μην τα φυτέψετε στον κήπο σας εάν η γάτα σας βγαίνει έξω ή αν οι γείτονές σας έχουν γάτες εξωτερικού χώρου.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News