Υπάρχει άγχος αποχωρισμού στις γάτες;

Κι όμως όσο κι αν τις θεωρούμε ανεξάρτητες, κι οι γάτε μας μπορεί να νιώσουν άγχος αποχωρισμού

Η στερεότυπη εικόνα μιας γάτας ως απόμακρης και αδιάφορης είναι αυτή που έχει διαιωνιστεί στα μέσα ενημέρωσης, τα ανέκδοτα και τα γραπτά, οδηγώντας σε μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι σκύλοι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και οι γάτες απλώς δεν νοιάζονται.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Και η αδικία που έχει κάνει αυτό στις γάτες είναι τεράστια. Εδώ η Dr. Lauren σε ένα άρθρο της στο catster.com βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

Άγχος αποχωρισμού στις γάτες: τι ισχύει

Λοιπόν, η ιατρική των αιλουροειδών έχει κάνει συχνά ένα βήμα πίσω από την ιατρική των σκύλων. Για πολύ καιρό, στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της ζωής του κτηνιατρικού επαγγέλματος, οι γάτες αντιμετωπίζονταν ως σκύλοι. Όμως, τώρα ξέρουμε ότι αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Οι γάτες πάσχουν από τις δικές τους μοναδικές ασθένειες: υπερθυρεοειδισμό, μπλοκαρίσματα ούρων, σύνδρομο υπεραισθησίας των αιλουροειδών και κορωνοϊό αιλουροειδών, για να αναφέρουμε μερικές. Για να μην πω ότι οι γάτες δεν πάσχουν επίσης από μερικές από τις ίδιες ασθένειες με τους σκύλους (ή ίσως θα έπρεπε να πω ότι οι σκύλοι πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες με τις γάτες!).

Εν μέρει, αυτή η ακατάλληλη αντίληψη της μακροθυμίας είναι πιθανόν γιατί το άγχος αποχωρισμού στις γάτες δεν είχε αναγνωριστεί ελάχιστα μέχρι τα τελευταία χρόνια. Και ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Συγκριτικά, στους σκύλους, ακόμη και στους ανθρώπους, είναι μια αρκετά γνωστή πραγματικότητα.

Λοιπόν, τι είναι το άγχος αποχωρισμού; Για να το καταλάβετε αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς εμφανίζεται η προσκόλληση. Η προσκόλληση ξεκινά όταν ο απόγονος μένει κοντά στη μητέρα του κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής. Εν μέρει, αυτό βοηθά στην επιβίωση, αν και άλλες λειτουργίες είναι επίσης δυνατές, όπως το δέσιμο και η κοινωνικοποίηση.

Ως φοιτητές κτηνιατρικής, μάθαμε για το άγχος αποχωρισμού στους σκύλους και τις αιτίες, την τροποποίηση συμπεριφοράς για τη διόρθωσή του και τις διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες. Όσον αφορά τις γάτες, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συμπεριφορές, απλά δεν το συζητήσαμε. Οι σκύλοι ήταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου… οι γάτες ήταν απλά… γάτες.

Στην πράξη, εξακολουθούμε να μην κάνουμε συχνά τη διάγνωση του άγχους αποχωρισμού της γάτας. Συχνά αστειεύομαι για το πώς η Pancake κοιμάται 26 ώρες την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα, πώς νιώθουν οι γάτες όταν φεύγουν οι ιδιοκτήτες; Τι γίνεται με τις εξαιρετικά δεμένες γάτες; Οι γάτες, περισσότερο από τα σκυλιά, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν ως ορφανές, γνωστά ως μωρά με μπιμπερό, που σημαίνει ότι μερικές φορές δημιουργούν έντονους δεσμούς με τους πρώτους φροντιστές τους, σε αντικατάσταση της μητέρας τους.

Άγχος Αποχωρισμού στη Θεωρία εναντίον της Πράξης

Σίγουρα έχω συνεργαστεί με πολλούς ασθενείς που βιάζονται να χαρακτηριστούν αναστατωμένοι όταν ο ιδιοκτήτης τους φεύγει για ένα ταξίδι και συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά την επιστροφή. Οι δικές μου γάτες θυμίζουν πολύ κάτι τέτοιο – κρύβονται όταν βλέπουν τις ταξιδιωτικές τσάντες να βγαίνουν και δεν κοιμούνται στα κανονικά τους σημεία. Την ώρα που βγαίνω από την πόρτα, η Pancake είναι διαβόητη για το ότι έκανε ένα «δεν μπορείς να με αγγίξεις» και κάθεται ακριβώς κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, ακριβώς μακριά. Ενώ ο Τίλερ υποχωρεί κάτω από το κρεβάτι. Σε μια κανονική μέρα, απλά θα κοιμόντουσαν στον καναπέ και στο κρεβάτι, αντίστοιχα. Έτσι, σίγουρα, παρουσιάζουν κάποιες ήπιες μορφές άγχους, αν και όχι αρκετές για να χαρακτηριστούν ως παθολογικές.

Η νέα τεχνολογία βοήθησε επίσης να γίνει πιο εμφανής η συμπεριφορά των γατών, καθώς τώρα έχουμε κάμερες για χρήση στο σπίτι, για να παρακολουθούμε τι κάνουν οι γάτες, όταν δεν είμαστε κοντά μας. Κάποιοι δίνουν ακόμη και λιχουδιές.

Ποιες συμπεριφορές αναγνωρίζονται για γάτες με άγχος αποχωρισμού;

Ελάχιστη έρευνα έχει γίνει για το θέμα, αλλά οι μελέτες εξέτασαν ερωτηματολόγια που βασίζονται σε ιδιοκτήτες, για να καθορίσουν το ζήτημα. Μια μελέτη 136 γατών που ανέφερε συμπεριφορές μπορεί να είναι αρκετά ποικίλες, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση

Υπερβολικό νιαούρισμα

Καταστροφικότητα

Ψυχογενής περιποίηση

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν επίσης από τη συγκεκριμένη μελέτη: οι θηλυκές γάτες ήταν πιο πιθανό από τα αρσενικά να αφοδεύουν έξω από το κουτί και να συμμετέχουν σε υπερβολική περιποίηση, ενώ τα αρσενικά ήταν πιο πιθανό να κάνουν καταστροφικές συμπεριφορές. Ως προς την ακατάλληλη ούρηση το 75% των περιπτώσεων γινόταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη.

Επομένως, το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται, εξ ορισμού, μόνο όταν εμφανίζονται παρατεταμένες, ακατάλληλες σωματικές αντιδράσεις στη φυσική αναχώρηση του ιδιοκτήτη της γάτας. Εάν η γάτα σας κάθεται στο παράθυρο και κλαίει όταν φεύγετε για ένα ή δύο λεπτά και μετά πηγαίνει πίσω στο κρεβάτι, δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί άγχος αποχωρισμού.

Αν υποπτεύεστε άγχος αποχωρισμού στη γάτα σας, ποιες είναι οι επιλογές σας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε και να κάνετε είναι να τραβήξετε ένα βίντεο με τη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να επιβεβαιώσει τις υποψίες.

Οι οικιακές κάμερες μπορούν να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση αυτού.

Έχετε υπόψη σας και άλλες αλλαγές στο σπίτι και σημειώστε αυτές για συζήτηση με τον κτηνίατρό σας

Κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Να γνωρίζετε ότι μπορεί να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις και άλλα διαγνωστικά για να αποκλειστούν άλλες ανησυχίες. Για παράδειγμα, η υπερκινητικότητα, και μερικές φορές η υπερβολική περιποίηση, που μπορεί να εμφανιστεί με τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί μερικές φορές να μιμείται ορισμένα στοιχεία άλλων προβλημάτων. Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό αυτού.

Γνωρίστε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και γενικά, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιμετωπιστούν. Μερικές φορές, τα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν πλήρως, αν και άλλες φορές, μπορούν.

Τελικά, οι γάτες δεν είναι μικρά σκυλιά – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν παρόμοια προβλήματα που εμφανίζονται. Ως ιδιοκτήτης, μπορείτε καλύτερα να αναγνωρίσετε αυτά τα ζητήματα και να υποστηρίξετε τη γάτα σας!

Πηγή

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News