Πώς θα αντιμετωπίσεις τη γάτα σου όταν γίνεται επιθετική;

Όταν η γατούλα μεταμορφώνεται σε τίγρη.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Ακόμα και η πιο ήρεμη γάτα του κόσμου ίσως ξαφνικά, κάτω από ειδικές συνθήκες, να εκδηλώσει επιθετικότητα, με κίνδυνο να τραυματίσει κάποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο του σπιτιού. Ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες», πώς θα καταλάβεις ότι το κατοικίδιό σου βγήκε εκτός εαυτού και με ποιον τρόπο θα το διαχειριστείς; 

Τα προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να αρχίσει να νιαουρίζει απειλητικά βγάζοντας ήχους συριγμού. Ίσως, πάλι, εκφράσει το θυμό της μόνο με τη γλώσσα του σώματος, για παράδειγμα μαζεύοντας τα αυτιά της προς τα πίσω, φουντώνοντας την ουρά της ή κουνώντας τη νευρικά.

Τα αίτια της επιθετικότητας. Η επιθετική συμπεριφορά της γάτας μπορεί να απορρέει από φόβο ή άγχος. Αυτά τα δύο συναισθήματα πυροδοτούνται συνήθως από μια αλλαγή στο περιβάλλον της (π.χ. μια μετακόμιση, τον ερχομό ενός ακόμη κατοικιδίου στο σπίτι). Επίσης, μια γάτα μπορεί να γίνει ξαφνικά νευρική αν ακούσει έναν απότομο θόρυβο (για παράδειγμα ένα αντικείμενο που πέφτει στο πάτωμα και σπάει) ή αν δει μια άλλη, αδέσποτη να πλησιάζει στο σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στο ξένο ζώο (επειδή π.χ. τις χωρίζει το γυαλί της μπαλκονόπορτας), ίσως αποφασίσει να... εκτονωθεί στα πόδια σου! Τέτοια ξεσπάσματα θυμού όμως διαρκούν λίγο.

Τι πρέπει να κάνεις: Αν στρέφει την επιθετικότητά της σε κάποια άλλη γάτα του σπιτιού, κράτησέ τις χώρια για ένα διάστημα, ώστε καθεμία να έχει τον προσωπικό της χώρο, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Άρχισε σιγά σιγά και προσεκτικά να τις φέρνεις σε επαφή, χωρίς να τις αφήνεις από τα μάτια σου, μέχρι να συνηθίσει η μία την παρουσία της άλλης. Επιβράβευσέ τις με λιχουδιές όταν δείχνουν σημάδια εκεχειρίας και ενθάρρυνέ τις να συνυπάρχουν παίζοντας και με τις δύο ταυτόχρονα. Να έχεις υπόψη σου ότι σε τέτοιες καταστάσεις απαιτείται χρόνος και υπομονή.

Αν πάντως η επιθετική συμπεριφορά δεν λέει να υποχωρήσει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κτηνίατρο. Σε περίπτωση μάλιστα που το ζώο αντιδράει απότομα κάθε φορά π.χ. που τη χαϊδεύεις στην κοιλιά, επικοινώνησε άμεσα με τον ειδικό, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πονάει. Ποτέ όμως μην αδιαφορήσεις απέναντι στις ξαφνικές αλλαγές της συμπεριφοράς της γατούλας σου. Μόνο έτσι θα βεβαιωθείς ότι η ίδια είναι ευτυχισμένη και υγιής και όλα τα μέλη του νοικοκυριού σου ασφαλή.

Tip εξπρές: Πώς θα πιάσεις μια επιθετική γάτα; Αν πρέπει να την πάρεις αμέσως αγκαλιά και να τη μεταφέρεις, επειδή π.χ. υπέστη κάποιον τραυματισμό αλλά είναι τρομοκρατημένη, πλησίασέ τη με αργές και όσο το δυνατόν ήρεμες κινήσεις και τύλιξέ τη με μια πετσέτα. 

Σχετικά θέματα

8 λόγοι για να υιοθετήσεις μια ενήλικη γάτα

Από ποιες απόψεις είναι προτιμότερη από ένα γατάκι.

9 τρόποι που η γάτα σου σού λέει «Σ’αγαπώ»

Μπορεί να σου φαίνεται ψυχρή κι απόμακρη αλλά το τι νιώθει για εσένα «κρύβεται»…

Διαβάζονται τώρα!

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Πέντε βήματα για να διατηρείς καθαρό το δοχείο της άμμου

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…