Πώς θα αντιμετωπίσεις τη γάτα σου όταν γίνεται επιθετική;

Όταν η γατούλα μεταμορφώνεται σε τίγρη.

Ακόμα και η πιο ήρεμη γάτα του κόσμου ίσως ξαφνικά, κάτω από ειδικές συνθήκες, να εκδηλώσει επιθετικότητα, με κίνδυνο να τραυματίσει κάποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο του σπιτιού. Ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες», πώς θα καταλάβεις ότι το κατοικίδιό σου βγήκε εκτός εαυτού και με ποιον τρόπο θα το διαχειριστείς; 

Τα προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να αρχίσει να νιαουρίζει απειλητικά βγάζοντας ήχους συριγμού. Ίσως, πάλι, εκφράσει το θυμό της μόνο με τη γλώσσα του σώματος, για παράδειγμα μαζεύοντας τα αυτιά της προς τα πίσω, φουντώνοντας την ουρά της ή κουνώντας τη νευρικά.

Τα αίτια της επιθετικότητας. Η επιθετική συμπεριφορά της γάτας μπορεί να απορρέει από φόβο ή άγχος. Αυτά τα δύο συναισθήματα πυροδοτούνται συνήθως από μια αλλαγή στο περιβάλλον της (π.χ. μια μετακόμιση, τον ερχομό ενός ακόμη κατοικιδίου στο σπίτι). Επίσης, μια γάτα μπορεί να γίνει ξαφνικά νευρική αν ακούσει έναν απότομο θόρυβο (για παράδειγμα ένα αντικείμενο που πέφτει στο πάτωμα και σπάει) ή αν δει μια άλλη, αδέσποτη να πλησιάζει στο σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στο ξένο ζώο (επειδή π.χ. τις χωρίζει το γυαλί της μπαλκονόπορτας), ίσως αποφασίσει να... εκτονωθεί στα πόδια σου! Τέτοια ξεσπάσματα θυμού όμως διαρκούν λίγο.

Τι πρέπει να κάνεις: Αν στρέφει την επιθετικότητά της σε κάποια άλλη γάτα του σπιτιού, κράτησέ τις χώρια για ένα διάστημα, ώστε καθεμία να έχει τον προσωπικό της χώρο, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Άρχισε σιγά σιγά και προσεκτικά να τις φέρνεις σε επαφή, χωρίς να τις αφήνεις από τα μάτια σου, μέχρι να συνηθίσει η μία την παρουσία της άλλης. Επιβράβευσέ τις με λιχουδιές όταν δείχνουν σημάδια εκεχειρίας και ενθάρρυνέ τις να συνυπάρχουν παίζοντας και με τις δύο ταυτόχρονα. Να έχεις υπόψη σου ότι σε τέτοιες καταστάσεις απαιτείται χρόνος και υπομονή.

Αν πάντως η επιθετική συμπεριφορά δεν λέει να υποχωρήσει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κτηνίατρο. Σε περίπτωση μάλιστα που το ζώο αντιδράει απότομα κάθε φορά π.χ. που τη χαϊδεύεις στην κοιλιά, επικοινώνησε άμεσα με τον ειδικό, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πονάει. Ποτέ όμως μην αδιαφορήσεις απέναντι στις ξαφνικές αλλαγές της συμπεριφοράς της γατούλας σου. Μόνο έτσι θα βεβαιωθείς ότι η ίδια είναι ευτυχισμένη και υγιής και όλα τα μέλη του νοικοκυριού σου ασφαλή.

Tip εξπρές: Πώς θα πιάσεις μια επιθετική γάτα; Αν πρέπει να την πάρεις αμέσως αγκαλιά και να τη μεταφέρεις, επειδή π.χ. υπέστη κάποιον τραυματισμό αλλά είναι τρομοκρατημένη, πλησίασέ τη με αργές και όσο το δυνατόν ήρεμες κινήσεις και τύλιξέ τη με μια πετσέτα. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News