Έτσι δεν θα νιώθει μοναξιά η γατούλα σου όταν λείπεις από το σπίτι

Κι όμως, ακόμα και τα ανεξάρτητα αιλουροειδή μπορεί να βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού.

Είναι μύθος ότι οι γάτες απολαμβάνουν μόνο τη μοναξιά. Στην πραγματικότητα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Σε σημείο, κάποιες φορές, όταν τους αποχωρίζονται να εκδηλώνουν αξιοσημείωτες συμπεριφορές οι οποίες εκφράζουν το λεγόμενο άγχος του αποχωρισμού.

Πότε η γάτα σου υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού; Αν σε ακολουθεί στο σπίτι και δείχνει νευρική όταν δεν βρίσκεται κοντά σου. Όταν κρύβεται από άλλους ανθρώπους. Όταν βγάζει γοερές φωνές ενώ φεύγεις. Και αν σε υποδέχεται με ασυνήθιστο ενθουσιασμό όταν επιστρέφεις. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, πάλι, μπορεί τις ώρες που λείπεις να κάνει την ανάγκη της έξω από το δοχείο της άμμου, ακόμη και πάνω στο κρεβάτι ή στα ρούχα σου, να γρατζουνάει τις πόρτες και τα παράθυρα όταν είναι μόνη, να κάνει εμετό, ακόμα και να αρνείται να φάει.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;
-Πιθανότατα το ζώο θα αναστατώνεται όταν βλέπει κάποιο αντικείμενο που έχει συνδέσει με την αποχώρησή σου, όπως τη βαλίτσα ή τα κλειδιά σου. Προσπάθησε λοιπόν να αφήνεις τέτοια αντικείμενα σε κοινή θέα ακόμα και όταν δεν σκοπεύεις να φύγεις, ώστε να τα αποσυνδέσει στο μυαλό της από το αρνητικό ερέθισμα (την αποχώρηση του ιδιοκτήτη της). Αυτό θα τη βοηθήσει να μετριάσει το άγχος που της προκαλούν. Όταν πρόκειται όντως να φύγεις, προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή της εκείνη την ώρα, π.χ. με μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι, και φύγε από το σπίτι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, χωρίς... δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς.
-Μετέτρεψε το σπίτι σου σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για τη γάτα σου, ώστε να μην προλαβαίνει να νιώσει μοναξιά και ανία κατά την απουσία σου. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι που έχεις γεμίσει με λιχουδιές θα την κρατήσει απασχολημένη για ώρες. Το ίδιο και ένα φτερό πτηνού που θα αφήσεις... εντελώς τυχαία στο περβάζι όπου συνηθίζει να αράζει. 
-Αν σκοπεύεις να λείψεις μόνο για μερικές ώρες, άφησε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση να παίζει στη χαμηλή ένταση, ώστε να δίνει στο ζώο την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι μόνο στο σπίτι.
-Προσπάθησε να εξοικειώσεις τη γάτα σου με την παρουσία άλλων ανθρώπων. Κάλεσε όσο το δυνατόν πιο συχνά τους φίλους σου στο σπίτι για να πάψει σταδιακά να τους φοβάται. Με αυτό τον τρόπο όταν θα χρειαστεί να λείψεις για καιρό, για παράδειγμα σε ένα ταξίδι, θα μπορείς να αναθέσεις σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης να έρχεται να της κρατάει παρέα λίγες ώρες καθημερινά.

Πότε πρέπει να τη δει κτηνίατρος; Αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου όπως οι συχνοί εμετοί και η αφόδευση εκτός άμμου πρέπει να διερευνηθούν από ειδικό, γιατί ενδέχεται να οφείλονται όχι σε ψυχολογικά αλλά σε οργανικά αίτια. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News