Να αφήνω τη γάτα μου να βγαίνει έξω ή όχι;

Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Είναι το μεγάλο ερώτημα που διχάζει όσους ζουν σε ισόγειο ή στον πρώτο όροφο. Ο Αμερικανός κτηνίατρος Eric Barchas απαντά πως ο ίδιος δεν συνιστά σε κανέναν να αφήνει τους γάτες του να κυκλοφορούν ελεύθερες στο δρόμο, καθώς αυτό μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους.

«Ναι, κάποιες γάτες που κυκλοφορούν έξω φτάνουν μέχρι τα 20 χρόνια – όπως και κάποιοι καπνιστές άλλωστε φτάνουν μέχρι τα εκατό. Αλλά η συγκεκριμένη απόφαση θέτει τις γάτες σε αυξημένο κίνδυνο απέναντι σε κάθε είδους απειλή, όπως είναι οι λοιμώξεις, οι επιθέσεις (από άλλα ζώα αλλά και ανθρώπους), οι τραυματισμοί, η υποθερμία και οι μολύνσεις από παράσιτα», προειδοποιεί.

Ο ίδιος ωστόσο παράλληλα παραδέχεται πως τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο και παραθέτει και τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής:

-Οι γάτες που κυκλοφορούν έξω κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν παχυσαρκία, καθώς φυσιολογικά καίνε περισσότερες θερμίδες από εκείνες που αράζουν όλη μέρα στον καναπέ. Συνεπώς, είναι και λιγότερο ευάλωτες σε ασθένειες όπως ο διαβήτης.

-Οι βόλτες έξω ωφελούν την ψυχική υγεία τους. Οι γάτες φαίνεται να απολαμβάνουν τους περιπάτους τους.

-Στον... έξω κόσμο οι γάτες έχουν την ευκαιρία να ικανοποιήσουν ένστικτα που καταπιέζονται στο διαμέρισμα, όπως εκείνο του κυνηγού. Αυτό, από την άλλη, μπορεί να είναι καλό για τα αιλουροειδή αλλά όχι και για τα πτηνά της γειτονιάς...

Ζύγισε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε με δική σου ευθύνη, ανάλογα και με την περιοχή που ζεις. Αν για παράδειγμα το σπίτι σου βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο ή αν έχει πέσει στην αντίληψή σου κάποιο περιστατικό φόλας στη γειτονιά, καλύτερα να προσπαθήσεις να της δημιουργήσεις ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο περιβάλλον μέσα στο σπίτι.

Σε καμία περίπτωση, τέλος, μην αφήνεις τη γάτα σου να... πάρει τους δρόμους αν δεν την έχεις εμβολιάσει ή αποπαρασιτώσει.
 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News