Έξι τρόποι με τους οποίους σε εκπαιδεύει η γάτα σου

Τελικά ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι;

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Αν νομίζεις ότι την έχεις εκπαιδεύσει, ίσως κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα μπορεί να είσαι εσύ που υπακούς στις δικές της εντολές. Η Αμερικανίδα ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας, Rita Reimer, σου παρουσιάζει έξι τρόπους με τους οποίους η αξιαγάπητη γατούλα σου ίσως κινεί... υπογείως τα νήματα στο σπίτι.

Σου ρίχνει αξιαγάπητα βλέμματα. Εσύ μπορεί να τα ερμηνεύεις ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης αλλά αυτή να τα χρησιμοποιεί ως ένα όπλο γοητείας για να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να ασχοληθείς μαζί της (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν σε αγαπάει... με τον τρόπο της). Ανάλογη επίδραση έχουν και τα αξιαγάπητα νιαουρίσματα (που όσο περνάει η ώρα μπορεί να γίνονται όλο και πιο επίμονα).

Απλώνει πατουσάκι (και γραπώνει). Αν παρά τα αξιαγάπητα βλέμματα που σου ρίχνει εσύ επιμένεις π.χ. να μην της δίνεις το μεζέ που απολαμβάνεις, για να γίνει απόλυτα σαφής μπορεί να τεντώσει το πόδι της και να πιάσει το χέρι σου που κρατά το μεζέ (ή το ίδιο το μεζεδάκι).

Σου κρατάει μούτρα. Όταν έρχεται και κάθεται κοντά σου με γυρισμένη, επιδεικτικά, την πλάτη ή τη φωνάζεις να έρθει κοντά σου και κάνει τον Κινέζο, θέλει να σου δείξει ότι έχει ενοχληθεί με τη συμπεριφορά σου και να σου πει με τον τρόπο της «μην το ξανακάνεις, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα».

Μπλέκεται στα πόδια σου. Οι γάτες έχουν το ταλέντο να προβλέψουν πού ακριβώς θα κάνεις το επόμενο βήμα σου. Όταν λοιπόν το πονηρό αιλουροειδές σου κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πόδια σου, ίσως να μη βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης αλλά να έχει απώτερο σκοπό: να προσπαθεί να αλλάξει την πορεία σου και να σε κατευθύνει π.χ. προς το ντουλάπι της κουζίνας όπου έχεις κρυμμένες τις λιχουδιές.

Δεν ξεκουνάει από το σημείο όπου κοιμάται. Αν προσπαθείς να βολευτείς στον καναπέ αλλά δεν δείχνει πρόθυμη να μετακινηθεί ούτε χιλιοστό, στην πραγματικότητα θέλει να σου πει: «Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να απομακρυνθώ ακόμα και αν γίνει σεισμός».

Ξαπλώνει πάνω σου και γουργουρίζει. Όπως εσύ την ανταμείβεις με treats, έτσι κι αυτή μπορεί να σε επιβραβεύει για την υπακοή σου εκδηλώνοντας την πιο τρυφερή πλευρά της. 

Σχετικά θέματα

8 λόγοι για να υιοθετήσεις μια ενήλικη γάτα

Από ποιες απόψεις είναι προτιμότερη από ένα γατάκι.

9 τρόποι που η γάτα σου σού λέει «Σ’αγαπώ»

Μπορεί να σου φαίνεται ψυχρή κι απόμακρη αλλά το τι νιώθει για εσένα «κρύβεται»…

Διαβάζονται τώρα!

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Ένα τεστ υπόσχεται να σε βοηθήσει να βρεις τη ράτσα σκύλου που σου ταιριάζει

Ανακάλυψε αυτό το... dating site για τετράποδα και υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Είναι φυσιολογικό η γάτα μου να βγάζει τριχόμπαλες; 

Σε ποιες περιπτώσεις αυτό το σύμπτωμα πρέπει να σε οδηγήσει στον κτηνίατρο.