Έξι τρόποι με τους οποίους σε εκπαιδεύει η γάτα σου

Τελικά ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι;

Αν νομίζεις ότι την έχεις εκπαιδεύσει, ίσως κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα μπορεί να είσαι εσύ που υπακούς στις δικές της εντολές. Η Αμερικανίδα ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας, Rita Reimer, σου παρουσιάζει έξι τρόπους με τους οποίους η αξιαγάπητη γατούλα σου ίσως κινεί... υπογείως τα νήματα στο σπίτι.

Σου ρίχνει αξιαγάπητα βλέμματα. Εσύ μπορεί να τα ερμηνεύεις ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης αλλά αυτή να τα χρησιμοποιεί ως ένα όπλο γοητείας για να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να ασχοληθείς μαζί της (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν σε αγαπάει... με τον τρόπο της). Ανάλογη επίδραση έχουν και τα αξιαγάπητα νιαουρίσματα (που όσο περνάει η ώρα μπορεί να γίνονται όλο και πιο επίμονα).

Απλώνει πατουσάκι (και γραπώνει). Αν παρά τα αξιαγάπητα βλέμματα που σου ρίχνει εσύ επιμένεις π.χ. να μην της δίνεις το μεζέ που απολαμβάνεις, για να γίνει απόλυτα σαφής μπορεί να τεντώσει το πόδι της και να πιάσει το χέρι σου που κρατά το μεζέ (ή το ίδιο το μεζεδάκι).

Σου κρατάει μούτρα. Όταν έρχεται και κάθεται κοντά σου με γυρισμένη, επιδεικτικά, την πλάτη ή τη φωνάζεις να έρθει κοντά σου και κάνει τον Κινέζο, θέλει να σου δείξει ότι έχει ενοχληθεί με τη συμπεριφορά σου και να σου πει με τον τρόπο της «μην το ξανακάνεις, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα».

Μπλέκεται στα πόδια σου. Οι γάτες έχουν το ταλέντο να προβλέψουν πού ακριβώς θα κάνεις το επόμενο βήμα σου. Όταν λοιπόν το πονηρό αιλουροειδές σου κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πόδια σου, ίσως να μη βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης αλλά να έχει απώτερο σκοπό: να προσπαθεί να αλλάξει την πορεία σου και να σε κατευθύνει π.χ. προς το ντουλάπι της κουζίνας όπου έχεις κρυμμένες τις λιχουδιές.

Δεν ξεκουνάει από το σημείο όπου κοιμάται. Αν προσπαθείς να βολευτείς στον καναπέ αλλά δεν δείχνει πρόθυμη να μετακινηθεί ούτε χιλιοστό, στην πραγματικότητα θέλει να σου πει: «Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να απομακρυνθώ ακόμα και αν γίνει σεισμός».

Ξαπλώνει πάνω σου και γουργουρίζει. Όπως εσύ την ανταμείβεις με treats, έτσι κι αυτή μπορεί να σε επιβραβεύει για την υπακοή σου εκδηλώνοντας την πιο τρυφερή πλευρά της. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News