Το απίστευτο αντικείμενο που ηρεμεί τη γάτα σου

Νέα ολλανδική έρευνα σου δείχνει πώς και με τι μπορείς να την ηρεμήσεις.

Η γάτα σου έχει νεύρα και μοιάζει ανήσυχη; Δώσε της ένα χάρτινο κουτί για να παίξει!  Όσο απίθανο κι αν σου φαίνεται, αυτό το αντικείμενο φαίνεται να έχει απίστευτα χαλαρωτική επίδραση στον ψυχισμό της. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Οι τελευταίοι σε νέα έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Animal Behaviour Science προσπάθησαν να μελετήσουν αν τα χαρτόκουτα μπορούν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να εξημερώσουν τις γάτες που κατοικούν σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Έτσι, στο πλαίσιο της έδωσαν στις κάποιες αδέσποτες γατούλες πρόσβαση σε παιχνίδια και χάρτινα κουτιά, ενώ σε άλλες όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα έδειξαν περισσότερη προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον του καταφυγίου, είχαν ταχύτερη ανάρρωση από διάφορες ασθένειες και ήταν πιο χαρούμενες από τις γάτες που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα.

Ερωτώμενοι, πάντως, για τα απίστευτα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι μελετητές υποστήριζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος και οι αιτίες για τις οποίες τα χάρτινα κουτιά φαίνεται να έχουν αυτήν τη συγκλονιστική επίδραση στον ψυχισμό των μικρών αιλουροειδών.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News