Δύο ασθένειες μπορεί να σου μεταδώσει η γάτα σου

Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για αυτές τις δύο νόσους που μπορεί να σου μεταδώσει.

Γνωρίζεις τι είναι οι ζωονόσοι; Πρόκειται για τα νοσήματα και τις μολύνσεις που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο. Ο λοιμογόνος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για κάθε ζωοανθρωπονόσο, μπορεί να είναι ιός, βακτηρίδιο, μύκητας, σπόρος παράσιτο κ.λπ. και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο ή από τα ζώα στον άνθρωπο. Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 άνθρωποι νοσούν από ασθένειες όπως η σαλμωνέλλωση – νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.

Η Laura Kahn, MD, με εξειδίκευση στις νόσους που προέρχονται από τα ζώα στον άνθρωπο, τονίζει πως πρέπει να ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής για τους τετράποδους φίλους μας αφενός για τηνυγεία των ίδιων αφετέρου για τη δική μας προστασία. Γι’αυτό, βασικό είναι να μην αμελούμε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και τους εμβολιασμούς τους όπως και τη δική μας καθαριότητα (των χεριών) κάθε φορά που τα πιάνουμε.

Αν εμφανίζεις συμπτώματα γρίπης, μπορεί να είναι τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που βρίσκεται μερικές φορές στο ωμό κρέας,  στο χώμα, στα άπλυτα λαχανικά και στα περιττώματα γατών.  Αν είσαι έγκυος, να είσαι σε επαγρύπνηση, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αν εμφανίζεις ερυθρά εξανθήματα σε σχήμα δαχτυλιδιού, τότε μπορεί να είναι λειχήνες, μία μορφή μυκήτων που κατοικούν στο δέρμα του ανθρώπου και τη γούνα της γάτας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News