9 tips για να κάνεις τη φοβισμένη γατούλα σου να σε εμπιστευτεί

Μόλις την υιοθέτησες, αλλά περνάει όλη την ημέρα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να νιώσει (σαν) στο σπίτι της.

Φέρνεις τη γατούλα που μόλις υιοθέτησες για πρώτη φορά στο σπίτι, αλλά ενώ ανυπομονείς να την πάρεις αγκαλιά και να παίξεις μαζί της εκείνη, μόλις βγαίνει από το κλουβί μεταφοράς, τρέχει και κρύβεται κάτω από το κρεβάτι και από τότε δεν την ξαναβλέπεις.

Καθώς περνούν οι μέρες και αυτή ξεμυτίζει μόνο περιστασιακά, για να φάει ή να πάει στη λεκάνη της άμμου αργά το βράδυ, εσύ αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα σε εμπιστευτεί ποτέ. Μην ανησυχείς, όμως: Ακόμα και μια φοβισμένη γάτα, με αρκετή αγάπη και υπομονή θα γίνει η καλύτερή σου φίλη! Σε αυτή την προσπάθεια θα σε βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

1. Σκέψου ότι δεν φταίει κανένας από τους δυο σας. Εσύ την έφερες στο σπίτι με τις καλύτερες προθέσεις και εκείνη συμπεριφέρεται έτσι πιθανότατα επειδή έζησε κάποιο τραυματικό γεγονός που την έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους.

2. Μην τα παρατήσεις. Κάποιες στιγμές μπορεί ακόμα και να σκεφτείς να την επιστρέψεις στη φιλοζωική οργάνωση από την οποία την υιοθέτησες, όμως μην το βάλεις κάτω: Με το πέρασμα του χρόνου θα αρχίσει να σε πλησιάζει. Αρκεί να μην την πιέζεις αλλά να της δείχνεις, σταθερά, ότι θέλεις να τη φροντίσεις.

3. Περιόρισέ την αρχικά σε ένα μικρό χώρο. Τις πρώτες μέρες, άφησέ τη σε ένα μικρό δωμάτιο, π.χ. στο μπάνιο ή σε ένα υπνοδωμάτιο που δεν πολυχρησιμοποιείς, μαζί με νερό, φαγητό, το δοχείο της άμμου, παιχνίδια και ένα κρεβατάκι. Θα εξοικειωθεί ευκολότερα με ένα περιβάλλον που δεν εκτείνεται σε πολλά τετραγωνικά.

4. Διατήρησε το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ήρεμο. Μπορεί η μουσική από ένα πάρτι να είναι για σένα ευχάριστη και διασκεδαστική, αυτό όμως δεν ισχύει και για τη γάτα σου, ακόμα περισσότερο αν είναι φοβισμένη. Ειδικά λοιπόν την πρώτη περίοδο της προσαρμογής της, προσπάθησε να αποφεύγεις τους δυνατούς θορύβους στο σπίτι, γιατί την τρομοκρατούν.

5. Μίλα της με απαλή φωνή. Κράτα τον τόνο της φωνής σου χαμηλό, περιγράφοντάς της τι σκοπεύεις να κάνεις, και χρησιμοποίησε συχνά το όνομά τους. Φαντάσου ότι μιλάς σε ένα μωρό που έχει ανάγκη από προστασία.

6. Προσπάθησε να τη δελεάσεις με φαγητό. Ακόμα και η πιο ντροπαλή και φοβισμένη γάτα μπορεί να γίνει… κοινωνική με το χτύπημα μιας κονσέρβας. Καλώντας την, επομένως, για φαγητό, μπορείς να την παρακινείς να αρχίσει να βγαίνει όλο και πιο συχνά από τις κρυψώνες της.

7. Άφησε εκείνη να σε πλησιάσει. Αν αρχίσει να βγάζει το κεφαλάκι της από την κρυψώνα της, μη σπεύσεις να τη χαϊδέψεις. Κράτα το σώμα σου σε μια χαλαρή στάση, με τα χέρια σου χαμηλά, αφήνοντας εκείνη να αποφασίσει πόσο θα σε πλησιάσει. Ένα βήμα τη φορά.

8. Χρησιμοποίησε προϊόντα φερομόνης. Είναι τα τεχνητά αντίστοιχα των φυσικών ορμονών που αφήνουν οι γάτες όταν τρίβονται πάνω σου ή πάνω στον καναπέ. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα τέτοιο σπρέι σε διάφορα σημεία του σπιτιού, θα βοηθήσεις τη γάτα σου να αρχίσει να ηρεμεί και να προσαρμόζεται στο καινούριο περιβάλλον.

9. Μην απογοητεύεσαι από τα πισωγυρίσματα. Αν η γάτα σου γίνει ξαφνικά πιο εσωστρεφής, ως αντίδραση π.χ. σε κάτι που έκανες κατά λάθος και την ενόχλησε, μην απομακρύνεσαι από αυτήν αλλά δοκίμασε να παίξεις μαζί της, να τη χαϊδέψεις ή να την ταΐσεις – γενικά, να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι απολαμβάνει.

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News