6 τρόποι να «μιλήσεις» με τη γάτα σου

Δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα.

Ίσως οι γάτες να μην είναι τόσο εκφραστικές όσο τα σκυλιά, όμως μας καταλαβαίνουν και μπορούμε κι εμείς να τις καταλάβουμε. Αρκεί να ανακαλύψουμε, και να αναπτύξουμε, κάποιους κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Ακολουθούν 6 tips για να κάνεις… διάλογο με τη γάτα σου, παρόλο που η μόνη λέξη που μπορεί να αρθρώσει εκείνη είναι «νιάου».

Μάθε να ακούς τη γάτα σου: Για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου με κάποιον, πρέπει πρώτα να είσαι καλός ακροατής. Και αυτό αφορά και τη σχέση με τη γάτα σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «ακροατής» σημαίνει να παρακολουθείς πώς αντιδρά σε διαφορετικά ερεθίσματα, για να μάθεις σιγά σιγά να διακρίνεις τη συμπεριφορά της όταν π.χ. είναι ήρεμη, έχει παιχνιδιάρικη διάθεση ή φοβάται.

Κάνε της κι εσύ «ματάκια»: Το ήξερες ότι όταν η γάτα σου μισοκλείνει για μια στιγμή τα μάτια της ενώ σε κοιτάει επίμονα είναι σαν να σου λέει «σ’ αγαπώ»; Δείξε της ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία, κάνοντας κι εσύ την ίδια χειρονομία.

Ενθάρρυνέ τη να τρίψει τη μουσούδα της στο χέρι σου: Οι γάτες είναι κάπως σαν τη φυλή των Ινουίτ: Για να ανταλλάξουν ένα χαιρετισμό αντίστοιχο με το δικό μας φιλί, ακουμπούν τις μυτούλες τους. Για να δώσεις την ευκαιρία στη γάτα σου να σε φιλήσει με... τον γατίσιο τρόπο, προσπάθησε να έρθεις όσο γίνεται πιο κοντά στο ύψος της (για παράδειγμα κάθισε στο πάτωμα) και άπλωσε το χέρι σου προς το μέρος της, με το δείκτη απλωμένο, ενθαρρύνοντάς τη να ακουμπήσει το δάχτυλό σου με τη μουσούδα της.

Μίλησέ της χαμηλόφωνα: Οι γάτες έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη ακοή. Δηλαδή ό,τι είναι για σένα μια φωνή κανονικής έντασης μπορεί να ακούγεται στα αυτιά της γατούλας σου σαν τρυπάνι. Για να τη βοηθήσεις να χαλαρώσει και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της μίλησέ της χωρίς να υψώνεις τη φωνή σου, σχεδόν ψιθυριστά. 

Χρησιμοποίησε απλές και συγκεκριμένες οδηγίες: Λέγοντάς της «έλα» κάθε φορά που θέλεις να την παροτρύνεις να ανεβεί στην αγκαλιά σου θα τη βοηθήσεις να συνδέσει σταδιακά τον ήχο της συγκεκριμένης λέξης με την αγκαλιά και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σου.

Απομάκρυνέ τη διακριτικά, όταν σε πληγώνει κατά το παιχνίδι: Όταν το ένα γατάκι δαγκώνει υπερβολικά δυνατά το αδερφάκι του στη διάρκεια του παιχνιδιού, το «θύμα» βγάζει μια φωνούλα, απομακρύνοντας αμέσως το συμπαίκτη που έδειξε… υπερβάλλοντα ζήλο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ αν η γατούλα σου αρχίσει να σε δαγκώνει ή βγάζει νύχια ενώ παίζει μαζί σου. Να βγάλεις, δηλαδή, ένα δυνατό επιφώνημα ή να την απομακρύνεις αμέσως και να την αγνοήσεις για λίγο. Έτσι θα της δείξεις ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News