6 τρόποι να «μιλήσεις» με τη γάτα σου

Δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Ίσως οι γάτες να μην είναι τόσο εκφραστικές όσο τα σκυλιά, όμως μας καταλαβαίνουν και μπορούμε κι εμείς να τις καταλάβουμε. Αρκεί να ανακαλύψουμε, και να αναπτύξουμε, κάποιους κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Ακολουθούν 6 tips για να κάνεις… διάλογο με τη γάτα σου, παρόλο που η μόνη λέξη που μπορεί να αρθρώσει εκείνη είναι «νιάου».

Μάθε να ακούς τη γάτα σου: Για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου με κάποιον, πρέπει πρώτα να είσαι καλός ακροατής. Και αυτό αφορά και τη σχέση με τη γάτα σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «ακροατής» σημαίνει να παρακολουθείς πώς αντιδρά σε διαφορετικά ερεθίσματα, για να μάθεις σιγά σιγά να διακρίνεις τη συμπεριφορά της όταν π.χ. είναι ήρεμη, έχει παιχνιδιάρικη διάθεση ή φοβάται.

Κάνε της κι εσύ «ματάκια»: Το ήξερες ότι όταν η γάτα σου μισοκλείνει για μια στιγμή τα μάτια της ενώ σε κοιτάει επίμονα είναι σαν να σου λέει «σ’ αγαπώ»; Δείξε της ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία, κάνοντας κι εσύ την ίδια χειρονομία.

Ενθάρρυνέ τη να τρίψει τη μουσούδα της στο χέρι σου: Οι γάτες είναι κάπως σαν τη φυλή των Ινουίτ: Για να ανταλλάξουν ένα χαιρετισμό αντίστοιχο με το δικό μας φιλί, ακουμπούν τις μυτούλες τους. Για να δώσεις την ευκαιρία στη γάτα σου να σε φιλήσει με... τον γατίσιο τρόπο, προσπάθησε να έρθεις όσο γίνεται πιο κοντά στο ύψος της (για παράδειγμα κάθισε στο πάτωμα) και άπλωσε το χέρι σου προς το μέρος της, με το δείκτη απλωμένο, ενθαρρύνοντάς τη να ακουμπήσει το δάχτυλό σου με τη μουσούδα της.

Μίλησέ της χαμηλόφωνα: Οι γάτες έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη ακοή. Δηλαδή ό,τι είναι για σένα μια φωνή κανονικής έντασης μπορεί να ακούγεται στα αυτιά της γατούλας σου σαν τρυπάνι. Για να τη βοηθήσεις να χαλαρώσει και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της μίλησέ της χωρίς να υψώνεις τη φωνή σου, σχεδόν ψιθυριστά. 

Χρησιμοποίησε απλές και συγκεκριμένες οδηγίες: Λέγοντάς της «έλα» κάθε φορά που θέλεις να την παροτρύνεις να ανεβεί στην αγκαλιά σου θα τη βοηθήσεις να συνδέσει σταδιακά τον ήχο της συγκεκριμένης λέξης με την αγκαλιά και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σου.

Απομάκρυνέ τη διακριτικά, όταν σε πληγώνει κατά το παιχνίδι: Όταν το ένα γατάκι δαγκώνει υπερβολικά δυνατά το αδερφάκι του στη διάρκεια του παιχνιδιού, το «θύμα» βγάζει μια φωνούλα, απομακρύνοντας αμέσως το συμπαίκτη που έδειξε… υπερβάλλοντα ζήλο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ αν η γατούλα σου αρχίσει να σε δαγκώνει ή βγάζει νύχια ενώ παίζει μαζί σου. Να βγάλεις, δηλαδή, ένα δυνατό επιφώνημα ή να την απομακρύνεις αμέσως και να την αγνοήσεις για λίγο. Έτσι θα της δείξεις ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή. 

Σχετικά θέματα

8 λόγοι για να υιοθετήσεις μια ενήλικη γάτα

Από ποιες απόψεις είναι προτιμότερη από ένα γατάκι.

9 τρόποι που η γάτα σου σού λέει «Σ’αγαπώ»

Μπορεί να σου φαίνεται ψυχρή κι απόμακρη αλλά το τι νιώθει για εσένα «κρύβεται»…

Διαβάζονται τώρα!

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Πέντε βήματα για να διατηρείς καθαρό το δοχείο της άμμου

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…