Γάτα μόνη στο σπίτι: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές

Μη νομίζεις ότι επειδή οι γάτες είναι «ανεξάρτητα» ζώα, μπορούν να φροντίσουν μια χαρά τον εαυτό τους για καιρό μέσα σε ένα άδειο σπίτι. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο τις ημέρες που θα λείπεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Εξασφάλισε cat sitter. Βρες κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης, που θα περνάει καθημερινά από το σπίτι σου όσο θα λείπεις για να ανανεώνει το φαγητό της γάτας σου, να της αλλάζει την άμμο, να της αφιερώνει λίγο χρόνο και να παρατηρεί μήπως τυχόν εκείνη παρουσιάσει κάποια αλλαγή στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά της που θα μπορούσε να υποδηλώνει ιατρικό πρόβλημα.

2. Άφησε στον cat sitter μια λίστα. Ειδικά αν δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία από γάτες, δώσε του λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα της γάτας, σημειώνοντας επίσης το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του κτηνιάτρου για περιπτώσεις ανάγκης.

3. Άφησε... τη μυρωδιά σου. Τις ημέρες πριν από το ταξίδι τοποθέτησε κάποια φορεμένα ρούχα σου ή πετσέτες σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς, ένα διαφορετικό ρούχο για κάθε μία μέρα (π.χ. τρία ρούχα για τρεις μέρες απουσίας). Ζήτησε από τον cat sitter να βγάζει ένα ρούχο από τη σακούλα καθημερινά και να το απλώνει σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου συνηθίζει να αράζει το ζώο. Έτσι, η γατούλα θα νιώθει τη μυρωδιά σου και θα σε αισθάνεται κοντά της.

4. Γέμισε το σπίτι με δραστηριότητες. Τοποθέτησε για παράδειγμα ένα γατόδεντρο-ονυχοδρόμιο και σπείρε σε διάφορα σημεία παιχνίδια όπως μπαλάκια και ψεύτικα ποντίκια, αφού βεβαιωθείς ότι είναι απόλυτα ασφαλή. Με αυτό τον τρόπο η γάτα δεν θα πλήττει κατά την απουσία σου. 

5. Δεν έχεις στο περιβάλλον σου κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης για να φροντίζει τη γάτα σου; Δοκίμασε τη λύση ενός επαγγελματία. Για παράδειγμα, αναζήτησε keeper στο www.keeppet.gr ή μετέφερε το ζώο σε ξενώνα για γάτες (π.χ. www.petsociety.com.gr).

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News