5 τρόποι να διατηρείς καθαρά την αμμολεκάνη της γάτας σου και το γύρω χώρο 

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μπορεί οι γάτες να μη χρειάζονται βόλτα δύο φορές την ημέρα για να κάνουν την ανάγκη τους, ωστόσο ο καθαρισμός της αμμολεκάνης τους είναι από μόνος του ένας μικρός μπελάς. Πώς θα διατηρείς την τουαλέτα της γάτας σου, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο το δυνατόν πιο καθαρά και απαλλαγμένα από δυσάρεστες οσμές;

Διάλεξε την κατάλληλη αμμολεκάνη: Για να αποφύγεις το βομβαρδισμό του περιβάλλοντα χώρου με βρόμικη άμμο από τη γάτα σου που προσπαθεί να καλύψει τις ακαθαρσίες της, μπορείς να δοκιμάσεις μια κλειστή αμμολεκάνη, αν και δεν είναι σίγουρο ότι το κατοικίδιό σου θα τη βολευτεί. Αν επιλέξεις ανοιχτή αμμολεκάνη, φρόντισε να έχει ψηλά τοιχώματα, ώστε να κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερη άμμο στο εσωτερικό της. Υπάρχει, τέλος, η high-tech αλλά αρκετά ακριβή λύση της αυτοκαθαριζόμενης αμμολεκάνης, που θα σου λύσει τα χέρια αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. 

Δοκίμασε διαφορετικά είδη άμμου: Η ελαφριά άμμος εκτοξεύεται ευκολότερα στον περιβάλλοντα χώρο από την πιο βαριά. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το πέλετ (ουσιαστικά, κομματάκια ξύλου), που σύμφωνα με μαρτυρίες δεν απορροφά μυρωδιές και δεν λερώνει το χώρο γύρω από την τουαλέτα της γάτας.

Τοποθέτησε την τουαλέτα της γάτας σε ένα δωμάτιο που καθαρίζεται εύκολα: Ιδανική λύση είναι το μπάνιο σου, ή η βεράντα σου, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να έχεις ελαφρώς ανοιχτή την μπαλκονόπορτα χειμώνα-καλοκαίρι. 

Κάλυψε το δάπεδο γύρω από την αμμολεκάνη: Αν χρησιμοποιήσεις ανοιχτή αμμολεκάνη, για να μαζεύεις ευκολότερα τις ακαθαρσίες που «δραπετεύουν» γύρω της μπορείς να καλύψεις το πάτωμα κάτω από το δοχείο της άμμου με ένα πρόχειρο χαλάκι, ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή ένα ταψί. Μπορείς, ακόμα, να τοποθετήσεις την αμμολεκάνη μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα που έχεις φουσκώσει (με την ελπίδα ότι δεν θα τη διαλύσουν τα νύχια της γάτας σου). Υπάρχουν επίσης ειδικά χαλάκια για αμμολεκάνες, τα οποία δεν κοστίζουν ακριβά.

Κράτα σκουπάκι και φαράσι σε κοντινή απόσταση: Η πικρή αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, δύσκολα θα αποφύγεις το συστηματικό καθαρισμό της περιοχής. Ιδανικά, σε καθημερινή βάση αφαίρεσε με ένα ειδικό φτυαράκι τις ακαθαρσίες από την επιφάνεια της άμμου και σκούπισε το γύρω δάπεδο με σκουπάκι και φαράσι. Καλό είναι να έχεις τον εξοπλισμό καθαριότητας σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα της γάτας σου, πράγμα που θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτές τις κινήσεις ρουτίνα.


 

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

5 κοινοί λόγοι που μια γάτα κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;