5 τρόποι να διατηρείς καθαρά την αμμολεκάνη της γάτας σου και το γύρω χώρο 

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μπορεί οι γάτες να μη χρειάζονται βόλτα δύο φορές την ημέρα για να κάνουν την ανάγκη τους, ωστόσο ο καθαρισμός της αμμολεκάνης τους είναι από μόνος του ένας μικρός μπελάς. Πώς θα διατηρείς την τουαλέτα της γάτας σου, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο το δυνατόν πιο καθαρά και απαλλαγμένα από δυσάρεστες οσμές;

Διάλεξε την κατάλληλη αμμολεκάνη: Για να αποφύγεις το βομβαρδισμό του περιβάλλοντα χώρου με βρόμικη άμμο από τη γάτα σου που προσπαθεί να καλύψει τις ακαθαρσίες της, μπορείς να δοκιμάσεις μια κλειστή αμμολεκάνη, αν και δεν είναι σίγουρο ότι το κατοικίδιό σου θα τη βολευτεί. Αν επιλέξεις ανοιχτή αμμολεκάνη, φρόντισε να έχει ψηλά τοιχώματα, ώστε να κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερη άμμο στο εσωτερικό της. Υπάρχει, τέλος, η high-tech αλλά αρκετά ακριβή λύση της αυτοκαθαριζόμενης αμμολεκάνης, που θα σου λύσει τα χέρια αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. 

Δοκίμασε διαφορετικά είδη άμμου: Η ελαφριά άμμος εκτοξεύεται ευκολότερα στον περιβάλλοντα χώρο από την πιο βαριά. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το πέλετ (ουσιαστικά, κομματάκια ξύλου), που σύμφωνα με μαρτυρίες δεν απορροφά μυρωδιές και δεν λερώνει το χώρο γύρω από την τουαλέτα της γάτας.

Τοποθέτησε την τουαλέτα της γάτας σε ένα δωμάτιο που καθαρίζεται εύκολα: Ιδανική λύση είναι το μπάνιο σου, ή η βεράντα σου, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να έχεις ελαφρώς ανοιχτή την μπαλκονόπορτα χειμώνα-καλοκαίρι. 

Κάλυψε το δάπεδο γύρω από την αμμολεκάνη: Αν χρησιμοποιήσεις ανοιχτή αμμολεκάνη, για να μαζεύεις ευκολότερα τις ακαθαρσίες που «δραπετεύουν» γύρω της μπορείς να καλύψεις το πάτωμα κάτω από το δοχείο της άμμου με ένα πρόχειρο χαλάκι, ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή ένα ταψί. Μπορείς, ακόμα, να τοποθετήσεις την αμμολεκάνη μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα που έχεις φουσκώσει (με την ελπίδα ότι δεν θα τη διαλύσουν τα νύχια της γάτας σου). Υπάρχουν επίσης ειδικά χαλάκια για αμμολεκάνες, τα οποία δεν κοστίζουν ακριβά.

Κράτα σκουπάκι και φαράσι σε κοντινή απόσταση: Η πικρή αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, δύσκολα θα αποφύγεις το συστηματικό καθαρισμό της περιοχής. Ιδανικά, σε καθημερινή βάση αφαίρεσε με ένα ειδικό φτυαράκι τις ακαθαρσίες από την επιφάνεια της άμμου και σκούπισε το γύρω δάπεδο με σκουπάκι και φαράσι. Καλό είναι να έχεις τον εξοπλισμό καθαριότητας σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα της γάτας σου, πράγμα που θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτές τις κινήσεις ρουτίνα.


 

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.