Οι πρώτες 24 ώρες με τη γάτα στο νέο της σπίτι

Τι να περιμένετε για την πρώτη μέρα της γνωριμίας σας

Οι γάτες δεν φημίζονται για την αγάπη τους για τα ταξίδια Για να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε πίεση, βεβαιωθείτε ότι μεταφέρονται σε ένα άνετο, καλά κατασκευασμένο και καλά αεριζόμενο κουτί μεταφοράς. Αν βάλετε ένα κομμάτι από το κρεβάτι τους μέσα στο κουτί μεταφοράς μπορεί να τους προσφέρει μια καθησυχαστικά γνώριμη μυρωδιά. Το ταξίδι στο σπίτι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και ομαλό, να μην φέρετε μαζί το σκυλί της οικογένειας και, αν είναι δυνατόν, ούτε κάποιο μικρό παιδί που μπορεί να την τρομάξει με τον ενθουσιασμό του.

Οι πρώτες ώρες

Δεν πρέπει να καλωσορίζετε τη γάτα σας με πάρα πολλές νέες και διεγερτικές εμπειρίες όταν φτάνουν για πρώτη φορά σπίτι. Τουλάχιστον για την πρώτη μέρα, ενδεχομένως περισσότερο ανάλογα και με το χαρακτήρα της γάτας, συνιστάται να μένουν σε ένα ήσυχο δωμάτιο.

Σιγουρευτείτε ότι δεν επιτρέπετε την είσοδο  σε κανένα άλλο κατοικίδιο ζώο σε αυτό το χώρο στην αρχή και θα δώστε της πρόσβαση στην τουαλέτα της και σε μπολ με πόσιμο νερό. Το δωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο και άνετο, και η γάτα σας θα πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να κρυφτεί εάν το επιθυμεί. Εάν δεν υπάρχει κρεβάτι ή καναπές για να μπορεί να κρυφτεί από κάτω ή από πίσω, τότε θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα χώρο κρυψώνας με ένα κουτί.

Αφήστε ανοιχτό το κουτί μεταφοράς στο δωμάτιο και στη συνέχεια αφήστε τη να βγει όταν είναι έτοιμη. Προσπαθώντας να αναγκάσετε μια αλληλεπίδραση με τη γάτα σας όταν είναι ακόμα πολύ αγχωμένη μπορεί να εμποδίσει μια επιτυχή σύνδεση.

litter-box-furniture-750x500.jpg

Οι επόμενες ώρες

Είναι καλύτερο να της πρόσβαση στην τροφή αφού πρώτα η γάτα σας είχε τουλάχιστον μερικές ώρες στο νέο σπίτι τους. Αν της δώσετε το φαγητό στην αρχή ενώ έχουν ακόμα άγχος, θα μπορούσε να τους προκαλέσει εμετό.

Η νέα γάτα σας μπορεί να μη φάει για μια- δυο μέρες εάν έχει υπερβολικό άγχος.

Στα μισά της μέρας

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αφήσετε τη γάτα σας σε λίγες ώρες ήσυχες ώρες, για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Εάν, σε αυτό το σημείο, θέλετε να τους προσφέρετε μια μικρή επαφή τότε κάντε αυτό σταδιακά και ήρεμα.

Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να περνάτε χρόνο στο δωμάτιο, ίσως μόνο να διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας τηλεόραση σε χαμηλή ένταση. Αυτό θα επιτρέψει στη γάτα να συνηθίσει την παρουσία σας χωρίς να είναι πολύ αγχωτική ή παρεμβατική.

Εάν η γάτα πηγαίνει σε μια κρυψώνα όταν εισέρχεστε στο δωμάτιο, μην την εξαναγκάσετε να βγει. Αφήστε τη να βγει όταν είναι έτοιμη. Μπορεί να θέλετε να την ανταμείψετε με μια νόστιμη λιχουδιά εάν σας προσεγγίσει, για να δημιουργήσετε θετικές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε παιδιά, φροντίστε να μην την καταδιώκουν και να μην ενοχλούν τη γάτα. Εξηγήστε τους ότι  η γάτα χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει το νέο της σπίτι και τους ανθρώπους που μένουν σε αυτό.

prudence-750x500.jpg

Μετά τις πρώτες 12 ώρες

Αν η γάτα σας αρχίζει να αλληλεπιδρά από μόνη της με τα μέλη της οικογένειάς σας, ίσως θελήσετε να εισαγάγετε κάποια παιχνίδια για να δείτε εάν θα ήθελε να συμμετάσχει σε κάποιο παιχνίδι. Φυσικά, αν εξακολουθεί να αισθάνεται άβολα, τα παιχνίδια μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες.

Τι να μην κάνετε στις πρώτες 24 ώρες

Μην τη φέρετε σε επαφή με άλλο σας κατοικίδιο, σκύλο ή άλλη γάτα. Μην τις δώσετε πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, μπαλκόνι ή κήπο καθώς είναι εύκολο να το σκάσουν ή να χαθούν.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News