Τι να κάνω αν στη γάτα μου της αρέσει να με δαγκώνει

Εδώ θα βρείτε μερικές λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης

Ο καλύτερος τρόπος για το πώς να σταματήσετε μια γάτα από το να δαγκώνει είναι να μην την αφήσετε εξαρχής να αποκτήσει αυτή τη συνήθεια. Αυτό σημαίνει ότι εκπαιδεύετε τη γάτα σας από την αρχή για το τι επιτρέπεται και τι όχι να δαγκώνει. Ωστόσο, μερικές φορές ακόμη και η πιο καλά εκπαιδευμένη γάτα μπορεί να δαγκώσει, οπότε είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε σωστά όταν αυτό αρχίζει να συμβαίνει.

Άλλο τα δάχτυλα, άλλο τα παιχνίδια

Μπορεί να είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας ως δελεαστικά παιχνίδια, ακόμα κι αν απλώς τα κουνάτε κάτω από το κρεβάτι σαν ένα αθώο παιχνίδι για να παίξετε με τη γάτα σας. Το πρόβλημα είναι ότι στέλνετε το μήνυμα στη γάτα σας ότι είναι αποδεκτό να δαγκώνετε το δέρμα. Ανεξάρτητα από το πόσο βολικό μπορεί να είναι, ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας ως παιχνίδι με τη γάτα σας.

Εκτός από το ότι ποτέ δεν χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας ως παιχνίδια, ποτέ δεν πειράζετε ή «παλεύετε» με τη γάτα σας χρησιμοποιώντας τα χέρια σας. Οι γάτες δεν θεωρούν την «πάλη» παιχνίδι, οπότε αν βάλετε τη γάτα σας κάτω ή προσπαθήσετε να τρίψετε την κοιλιά της, θα ενεργοποιήσετε μια αμυντική ανταπόκριση.

Πάντα να βεβαιώνεστε ότι το μήνυμα που δίνετε είναι σαφές ότι τα χέρια είναι για χάιδεμα και ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται ως παιχνίδια. Στην πραγματικότητα, όταν παίζετε με τη γάτα σας, χρησιμοποιήστε διαδραστικά παιχνίδια που βάζουν αρκετή απόσταση μεταξύ του χεριού σας και των δοντιών της γάτας. Τα παιχνίδια ψαρέματος τύπου πόλων λειτουργούν καλύτερα για διαδραστικό παιχνίδι επειδή επιτρέπουν στη γάτα να δαγκώνει και να ανεβάζει την αδρεναλίνη της, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν πλησιάζει στα δάχτυλά σας. Τα μικρά παιχνίδια όπως τα ασαφή ποντίκια θα πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για σόλο παιχνίδι για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της γάτας σας να αρπάζει το χέρι σας αντί για το παιχνίδι.

kitten-750x500.jpg 

Μην ασκείται σωματική βία στη γάτα σας

Ποτέ μην τιμωρήσετε τη γάτα σας χτυπώντας την ή μην την απομακρύνετε με τη βία επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αμυντική ανταπόκριση. Η τιμωρία μιας γάτας είναι αναποτελεσματική και μπορεί να καταστρέψει τον δεσμό μεταξύ των δυο σας. Η κακή συμπεριφορά δεν είναι σκόπιμη πράξη ανυπακοής, οπότε η τιμωρία προσθέτει μόνο τη σύγχυση και τον φόβο μιας γάτας που μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα. Αντί να την τιμωρήσετε, δείτε τη συμπεριφορά για να προσδιορίσετε την αιτία, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, εάν μια γάτα κάνει την ανάγκη της έξω από κι όχι μέσα στην τουαλέτα της, μην βιαστείτε να την τιμωρήσετε και αντ 'αυτού, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί η γάτα δεν μπορούσε να μπει στην τουαλέτα. Θα διαπιστώσετε ότι ο λόγος έχει σημασία από την πλευρά της γάτας - ίσως το κουτί ήταν πάρα πολύ βρώμικο ή η γάτα βιώνει ένα ιατρικό πρόβλημα ούρων ή ίσως φοβάται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα γιατί μια άλλη γάτα της στήνει ενέδρα.

Μάθετε τη γλώσσα του σώματος

Εάν δεν δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματος, μπορεί επίσης να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να δαγκωθεί. Η γάτα σας είναι κύριος της επικοινωνίας και συχνά χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματος για να σας ενημερώσει για το αν είναι επιθυμητή η αλληλεπίδραση ή εάν προτιμάει να κρατάτε την απόσταση σας. Δώστε στη γάτα σας την επιλογή του εάν επιθυμεί να συμμετάσχει ή να μείνει μόνη και πιθανότατα θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να δαγκώσετε.

play-agression-cover.png 

Πώς να σταματήσετε μια γάτα από το δάγκωμα

Η γάτα σας μπορεί να έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις όταν πρόκειται για το πού και πότε της αρέσει να την χαϊδεύετε. Μπορεί να ξεκινήσει να απολαμβάνει το γεγονός ότι την χαϊδεύετε απαλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αλλά στη συνέχεια μπορείτε να κινηθείτε προς τη σπονδυλική στήλη της και να μην δώσετε προσοχή στο πώς η γλώσσα του σώματος της έχει αλλάξει για να σας ενημερώσει ότι δεν της αρέσει. Ή ίσως έχετε μπερδευτεί για τη λεπτή διαχωριστική γραμμή του πότε τα σημάδια δείχνουν ότι έχει φτάσει το τελευταίο στάδιο ανεκτικότητάς της. Ο μόνος τρόπος για να σας σταματήσει όταν τη χαϊδεύετε ή όταν την κρατάτε είναι να σας δαγκώσει. Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η γάτα σας δείχνει τις αντιδράσεις και τα όριά της. Φροντίστε να τελειώνετε τη μεταξύ σας επαφή με ένα θετικό αντίκτυπο αντί να την ωθείτε στο όριό της.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας δαγκώνει

Εάν η γάτα σας έχει τα δόντια της γύρω από το χέρι σας, μην προσπαθήσετε να τραβήξετε μακριά αυτό δεν θα βοηθήσει στο πώς να σταματήσει μια γάτα από δάγκωμα! Επειδή αυτό είναι πώς το θήραμα αντιδρά και η γάτα σας θα αντιδράσει ενστικτωδώς σκληρότερα. Αντ 'αυτού, πιέστε απαλά προς το στόμα της. Αυτό θα την μπερδέψει και θα αφήσει το χέρι σας σε σας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε αμέσως να καταλάβετε τι συνέβη που την έκανε να αισθάνεται ότι έπρεπε να δαγκώσει, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε αυτή την κατάσταση στο μέλλον.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News