Πώς να βάλετε εύκολα τη γάτα σας στο κουτί μεταφοράς της

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Αν μπείτε στη θέση της γάτας και σκεφτείτε με το δικό της μυαλό, ξέρετε ότι δεν συμβαίνει τίποτα καλό όταν η τσάντα μεταφοράς βγαίνει από το ντουλάπι. Η εμφάνισή της σημαίνει συνήθως ένα «ταξίδι» στην κτηνιατρική κλινική και όλοι γνωρίζουμε πώς οι γάτες νιώθουν γι' αυτόν τον προορισμό. Αλλά ακόμα και η μεταφορά της για λόγους αναψυχής δεν είναι κάτι που την κάνει να γουργουρίζει από ευχαρίστηση.

Για εσάς ωστόσο είναι σημαντικό να μπορείτε να βάλετε τη γάτα σας στον μεταφορέα για πολλούς λόγους. Είναι προφανώς ασφαλέστερο για ταξίδια με τη γάτα σας, αλλά και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή επείγουσας εκκένωσης, δεν θέλετε να παλεύετε με μια γάτα στα χέρια σας καθώς φεύγετε από το σπίτι.

 

Βήμα 1. Αφήστε έξω την τσάντα ή το κουτί μεταφοράς

Τοποθετήστε την στο δωμάτιο και απλά αφήστε την να γίνει ένα σταθερό κομμάτι της διακόσμησης σας. Η γάτα σας θα συνηθίσει να τη βλέπει καθημερινά και αυτό θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος του φόβου. Είναι επίσης σοφό να αφήσετε τον μεταφορέα έξω, επειδή αυτό θα διευκολύνει την αρπαγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν πλαστικό κουτί μεταφοράς τύπου σπιτιού, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε προσωρινά την πόρτα για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τον φορέα ως κρεβάτι, ειδικά αν είχε προηγουμένως αρνητικές εμπειρίες φορέα.

 

Βήμα 2. Δημιουργήστε μια φιλική ατμόσφαιρα

Αφήστε το κουτί ανοιχτό και τοποθετήστε στο εσωτερικό του ένα μαλακό υλικό. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες η γάτα σας να το δει τελικά ως ένα άνετο μέρος για έναν υπνάκο. Για να το κάνετε ακόμα πιο θελκτικό, χρησιμοποιήστε ένα μπλουζάκι που έχετε φορέσει ή μια πετσέτα που έχετε χρησιμοποιήσει.

cat-carrier.jpg

Βήμα 3. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των τροφίμων και των παιχνιδιών

Κάντε το σκηνικό για παιχνίδι ή άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ρίξτε της ως δόλωμα κάποια δελεαστική νοστιμιά μέσα στην τσάντα μεταφοράς για να αρχίσει να το συνδέει με ευχάριστες εμπειρίες και ισχυρά κίνητρα.

 

Βήμα 4. Πάρτε κάθε βήμα βαθμιαία

Μη βιαστείτε να βάλετε τη γάτα στην τσάντα μεταφοράς και να βγείτε έξω από το σπίτι. Πολύ συχνά, είναι η ίδια η εμπειρία ταξιδιού που μπορεί επίσης να αναστατώσει μια γάτα. Μόλις η γάτα σας εξοικειωθεί με την τσάντα μεταφοράς, κάντε σύντομες διαδρομές, βγείτε ως στο αυτοκίνητο και τοποθετήστε την τσάντα στο κάθισμα χωρίς να ενεργοποιήσετε τον κινητήρα. Όταν η γάτα σας είναι άνετη με αυτό το βήμα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τον κινητήρα. Επεξεργαστείτε τις κοντινές διαδρομές γύρω από το σπίτι και στη συνέχεια αυξήστε την απόσταση της διαδρομής.

Αν ταξιδεύετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξεκινήστε κάνοντας  μερικές κοντινές διαδρομές με τα πόδια πριν μπείτε στο μέσο μεταφοράς. Όσο πιο βαθμιαία και πιο ήρεμη κάνετε την εμπειρία, τόσο πιο εύκολη θα προσαρμοστεί η γάτα σας.

cat-backpack.jpg

Βήμα 5. Σταθερότητα και ησυχία

Όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, μην παίζετε δυνατή μουσική. Επιλέξτε έναν σταθμό που προσφέρει κλασική ή ήσυχη μουσική για να βοηθήσετε στην εξάλειψη άγνωστων θορύβων του δρόμου.

Το να καλύψετε επίσης την τσάντα μεταφοράς με ένα ύφασμα, ίσως να βοηθήσει κάποιες γάτες να νιώσουν ασφάλεια.

Στο κτηνιατρείο, είναι επίσης χρήσιμο να καλύπτεται ο μεταφορέας γάτας. Η δυνατότητα απόκρυψης είναι ένας πολύτιμος μηχανισμός αντιμετώπισης για τις γάτες όταν πρόκειται για άγχος ή φόβο.

 

Βήμα 6. Καθαρίστε το μετά από κάθε διαδρομή

Αυτό είναι ένα βήμα που συχνά παραλείπεται μετά από ένα ταξίδι στην κτηνιατρική κλινική. Πάρτε το κουτί εκτός και καθαρίστε το για να αφαιρέσετε όλες τις μυρωδιές από την κλινική. Αυτό δεν θα είναι μόνο χρήσιμο για τη γάτα που πήγε στον κτηνίατρο, αλλά θα εκτιμηθεί επίσης από οποιαδήποτε άλλη γάτα βρίσκεται στο σπίτι. Μετά το πλύσιμο, αντικαταστήστε την παλιά με μια φρέσκια πετσέτα ή μπλούζα και τοποθετήστε το κουτί πίσω στη θέση του για να χρησιμεύσει και πάλι σαν ένα κρησφύγετο.

Σχετικά θέματα

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Έχουν άγχος αποχωρισμού και οι γάτες;

Ναι ακόμα και αυτά τα ιδιαιτέρως ανεξάρτητα κατοικίδια μπορεί να το βιώσουν

Γατάστροφη! Τι λάθη να αποφύγετε όταν συμβιώνετε με γάτα

Ποιες κακές συνήθειες ή νοοτροπίες να αποφύγετε για να έχετε ένα ευτυχισμένο…

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…