Γατάστροφη! Τι λάθη να αποφύγετε όταν συμβιώνετε με γάτα

Ποιες κακές συνήθειες ή νοοτροπίες να αποφύγετε για να έχετε ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο

 

Μερικές φορές κάνουμε πράγματα που νομίζουμε ότι είναι σωστά επειδή τα κάνει ο περισσότερος κόσμος κι ύστερα επειδή τα έχουμε συνηθίσει δυσκολευόμαστε να τα αλλάξουμε. Δείτε εδώ πέντε συνηθισμένα λάθη… που μπορεί ωστόσο να φέρουν τη «γαταστροφή»!

 

Το να βάζετε το φαγητό της σε ένα μπολ τροφίμων

Το μπολ φαγητού σας στερεί τη φοβερή ευκαιρία να προκαλέσετε το σώμα και το μυαλό της γάτας σας. Οι γάτες επιθυμούν να διεκδικούν, να μοχθούν και να κυνηγούν το φαγητό τους. Το γεύμα είναι η ιδανική στιγμή για να ξυπνήσετε το εσωτερικό λιοντάρι ή τη λέαινα που κοιμάται μέσα στη γάτα σας. Αντί να την ταΐζετε με τον εύκολο τρόπο, προκαλέστε τη γάτα σας να ψάξει, να κυνηγήσει, να συλλάβει και τελικά να απολαύσει μερίδες του γεύματος της σταδιακά. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα παζλ τροφίμων και όχι από ένα μπολ. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε ένα περισσότερο περιεχόμενο, διακανονισμό, ευκολότερο να ζήσει με τη γάτα. "

Το να υπάρχει ελεύθερο φαγητό συνέχεια προσβάσιμο

Πάνω από τις μισές γάτες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Τα επιπλέον κιλά μπορεί να φαίνονται αβλαβή ή ακόμη και χαριτωμένα - περισσότερο αποτέλεσμα αγάπης, σωστά; Κι όμως στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο! Τα επιπλέον κιλά μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της γάτας σας, καθώς και να μειώσουν την ποιότητα ζωής της κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα επιπλέον κιλά αυξάνουν το άγχος και τον πόνο στις αρθρώσεις, μειώνουν την κινητικότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης. Εάν αισθάνεστε ότι το φαγητό ισούται με αγάπη, απλώς θυμηθείτε ότι μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες ήταν πιο στοργικές με τον άνθρωπο τους όταν τους έδιναν μια μέτρια, ελεγχόμενη διατροφή έναντι υπερβολικής ποσότητας τροφής.

Η ελεύθερη σίτιση περιορίζει επίσης την ικανότητά σας να παρακολουθείτε την υγεία της γάτας σας. Επειδή οι γάτες είναι τόσο ικανές να κρύβουν ασθένειες, η μειωμένη όρεξη μπορεί να είναι ένα από τα μόνα εξωτερικά σημάδια ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται καλά. Η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής της γάτας σας είναι ένας ζωτικός τρόπος για να παρακολουθείτε πώς αισθάνεται η γάτα σας, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση στον κτηνίατρο της γάτας. Η υγιής όρεξη και η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γάτες.

catfeed2.jpg

Το να θεωρήσετε ότι οι γάτες είναι αυτόνομες και δεν θέλουν φροντίδα

Οι γάτες δεν είναι τα μοναχικά πλάσματα που συχνά θεωρούμε. Πολλές γάτες είναι στην πραγματικότητα πολύ στοργικές, κοινωνικές και απολαμβάνουν χρόνο με τους ανθρώπους τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με άλλα ζώα. Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν αγωνία όταν χωριστούν από τους ανθρώπους τους και να αναστατωθούν πολύ από μια αλλαγή που αφορά την οικογένειά τους. Για αυτόν τον λόγο, η προετοιμασία της γάτας σας να χειρίζεται ήρεμα τους χρόνους χωρισμού είναι σημαντική. Πέρα από την απλή τροφοδοσία και το καθάρισμα τουαλέτας, βεβαιωθείτε ότι ο φροντιστής που θα σας αντικαταστήσει στις διακοπές σας διαθέτει επίσης χρόνο για να παίξει και να μένει με τη γάτα σας. Διασφαλίστε ότι η γάτα σας έχει συντροφιά ενώ βρίσκεστε μακριά, καθώς αυτό μειώνει το άγχος και βοηθά τη γάτα σας να περάσει το χρόνο και να διαχειριστεί την απουσία σας σταδιακά.

Αμελείτε τον τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο

Οι γάτες είναι εξπέρ στην απόκρυψη της ασθένειας και του πόνου. Η συνεχιζόμενη, προληπτική κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών και ευτυχισμένων γατών και την πρόληψη ασθένειας στα αρχικά στάδια. Η έγκαιρη παρέμβαση αυξάνει τελικά την πιθανότητα θετικής πρόγνωσης και αυξημένης ποιότητας ζωής. Μην αφήσετε τον φόβο της γάτας σας να σας εμποδίσει να μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News