Έχουν άγχος αποχωρισμού και οι γάτες;

Ναι ακόμα και αυτά τα ιδιαιτέρως ανεξάρτητα κατοικίδια μπορεί να το βιώσουν

 

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κατάσταση που είναι κοινώς γνωστή στα σκυλιά, αλλά τι γίνεται με τις γάτες; Οι γάτες συντροφιάς έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες, ανεξάρτητες ή ακόμη και αντικοινωνικές. Όσοι μοιράζονται τα σπίτια τους με γάτες συχνά διαφωνούν, αλλά τώρα υπάρχει έρευνα για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους ότι οι γάτες δεν είναι τόσο απόμακρες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που ζουν με ανθρώπους εμφανίζουν παρόμοια στυλ προσκόλλησης με τους γονείς κατοικίδιων ζώων όπως τα σκυλιά και τα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, το 64% των γατών που αξιολογήθηκαν περιεγράφηκαν ως ασφαλώς προσκολλημένες στους ανθρώπους τους. Αυτές οι γάτες έδειξαν μικρότερο άγχος όταν βρίσκονται κοντά στους φροντιστές τους.

 

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε το άγχος του γάτου και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε.

 

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους αποχωρισμού στις γάτες;

Το άγχος του αποχωρισμού είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής προσκόλλησης. Η έρευνα υποστηρίζει το γεγονός ότι οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο άγχους αποχωρισμού και δείχνουν πολλά από τα ίδια σημάδια που παρατηρούνται σε σκύλους.

 

Μερικά πιθανά σημάδια ότι μια γάτα πάσχει από άγχος αποχωρισμού περιλαμβάνουν:

Ούρηση έξω από το κουτί τουαλέτας: με ειδική προτίμηση το κρεβάτι σας!

Υπερβολικό κλαψούρισμα: μερικές γάτες φέρουν επίσης ένα αγαπημένο παιχνίδι στο στόμα τους ενώ κλαίνε

Καταστρέφοντας πράγματα: πιο συχνά οι αρσενικές γάτες

Υπερβολική περιποίηση: πιο συχνό στις θηλυκές γάτες

Υπερ-προσκόλληση στον φροντιστή τους: αναζητούν συνεχή επαφή όταν είναι μαζί

 

Τι προκαλεί άγχος αποχωρισμού στις γάτες;

Κάποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προδιαθέσουν μια γάτα να αναπτύξει άγχος χωρισμού, ενώ άλλες αιτίες είναι περιβαλλοντικές:

Οι θηλυκές γάτες διαγιγνώσκονται με άγχος χωρισμού συχνότερα από τις αρσενικές γάτες.

Ζώντας αυστηρά στο εσωτερικό. Οι περισσότερες περιπτώσεις άγχους χωρισμού εμφανίζονται σε γάτες που ζουν αυστηρά στο εσωτερικό και προέρχονται από ένα σπίτι με μόνο έναν φροντιστή ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

Τις πήρατε από μωρά, απογαλακτιστήκανε νωρίς ή μεγάλωσαν με μπουκάλι.

Η εμπειρία μιας αλλαγής στη ρουτίνα συχνά προκαλεί άγχος χωρισμού ή προκαλεί επιδείνωση. (Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή ιδιοκτησίας, μετάβαση σε νέο σπίτι ή αλλαγές στο πρόγραμμα του φροντιστή. Ένα κοινό σενάριο είναι ένας γονέας κατοικίδιων ζώων που έχει εργαστεί από το σπίτι και μετά μεταβαίνει στην έξοδο από το σπίτι για εργασία κάθε μέρα.)

 

Πώς διαγιγνώσκεται το άγχος αποχωρισμού σε γάτες;

Δεδομένου ότι τα σημάδια του αποχωρισμού του άγχους θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν άλλα προβλήματα υγείας, η διάγνωση οποιασδήποτε συναισθηματικής διαταραχής ξεκινά πάντα με μια ενδελεχή ιατρική εξέταση για να αποκλείσει ιατρικά ζητήματα.

Αυτό ξεκινά με μια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων. Ο κτηνίατρός σας θα υποβάλει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Η παροχή βίντεο για τη συμπεριφορά της γάτας σας όταν είναι μόνη της στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τον προσδιορισμό της διάγνωσης.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το άγχος του χωρισμού στις γάτες;

Η θεραπεία για όλες τις διαταραχές άγχους μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

Διαχείριση του περιβάλλοντος για τη μείωση του άγχους από την εμφάνιση

Φαρμακευτικά προϊόντα

Τροποποίηση συμπεριφοράς

seperanx2.jpg

Διαχείριση του Περιβάλλοντος

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τροποποιήσετε το περιβάλλον της γάτας σας για να ανακουφίσετε το άγχος της.

 

Προσφέρετε δραστηριότητες απασχόλησης

Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές για δραστηριότητες απασχόλησης για να κρατήσετε τη γάτα σας δημιουργική όσο είστε μακριά. Υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γάτες και ακόμη και κάμερες που σας επιτρέπουν να πετάτε λιχουδιές στη γάτα σας και να τους μιλάτε όταν δεν είστε σπίτι.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τροφοδότες παζλ, τα οποία είναι παιχνίδια με τα οποία πρέπει να παίζει η γάτα σας για να απελευθερώσει το φαγητό μέσα. Το να δώσετε ένα στη γάτα σας προτού αρχίσετε να ετοιμάζετε να φύγετε μπορεί να τους κρατήσει απασχολημένους, ώστε να μην ανησυχούν για το τι κάνετε.

Η εργασία (κυνήγι) για το φαγητό τους είναι ένας υπέροχος τρόπος απασχόλησης για τις γάτες.

 

Αγνοήστε τις συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή

Προσπαθήστε να αγνοήσετε τις συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή όποτε είναι δυνατόν. Αντ’ αυτού, δώστε προσοχή όταν η γάτα σας είναι ήρεμη και δείχνει σημάδια ανεξαρτησίας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επαινέσετε ή να πετάξετε μια μικρή απόλαυση στη γάτα σας όταν ξεκουράζεται σε άλλο δωμάτιο ή όταν σταματά να κυνηγάει την προσοχή σας.

Παραμείνετε ήρεμοι όταν φεύγετε από το σπίτι σας και επιστρέφετε στο σπίτι. Περιμένετε μέχρι η γάτα σας να είναι ήρεμη και ήσυχη για να της δώσετε την προσοχή αφού φτάσετε στο σπίτι.

 

Δημιουργήστε και διατηρήστε μια συνεπή ρουτίνα

Οι συνεπείς ρουτίνες είναι πολύ ευεργετικές για τα κατοικίδια ζώα με διαταραχές άγχους. Η τήρηση του ίδιου προγράμματος όσο περισσότερο μπορείτε είναι καλή για αυτούς.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News