Ποιες ασθένειες μπορεί να κολλήσει κάποιος από τη γάτα του;

Θέματα υγείας και απορίες που ζητούν απαντήσεις

 

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο κοροναϊός είναι μια κοινή ασθένεια στα αιλουροειδή, εδώ έχουμε τις απαντήσεις για το αν μπορείτε να κολλήσετε το Covid-19 από τη γάτα σας αλλά και να ρίξετε μια ματιά και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες τις οποίες μπορεί να σας μεταδώσει το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

 

Covid-19

Αν και διάφοροι τύποι κορονοϊών είναι κοινές παθήσεις στις γάτες, το Covid-19 είναι σπάνιο. Έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις γάτας που προσβλήθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το γατάκι σας μπορεί να μεταδώσει το Covid-19 σε εσάς. Ωστόσο, είναι πιθανό εσείς να μεταφέρετε τον ιό στη γάτα σας. Εάν έχετε συμπτώματα κορωνοϊού, οι τρέχουσες οδηγίες είναι να αποφύγετε να φιλάτε το κατοικίδιο ζώο σας, να μην μοιράζεστε φαγητό και να πλένετε τα χέρια σας πριν τα αγγίξετε.

 

Σήψη

Εάν μια γάτα σάς δαγκώσει και αυτό το δάγκωμα μολυνθεί, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές. Το ήπιο πρήξιμο και ο πόνος είναι κοινά, αλλά στο ακραίο άκρο του φάσματος, μπορεί να εμφανίσετε θανατηφόρα σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος) εάν η γάτα είναι φορέας των βακτηρίων. Εάν ένα δάγκωμα γάτας διαπεράσει το δέρμα, πρέπει πάντα να πλένετε καλά την περιοχή, να την αποστειρώνετε και να εφαρμόζετε αντισηπτικό το συντομότερο δυνατό. Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν δεν είστε σίγουροι.

 

Πυρετός από γρατσούνισμα ή νόσος από αμυχή γάτας

Ορισμένες γάτες - ιδιαίτερα γατάκια και αδέσποτα - είναι φορείς βακτηρίων που ονομάζονται Bartonella henselae. Εάν τα βακτήρια εισέλθουν σε ανοιχτή πληγή ή ανθρώπινο στόμιο, θα μπορούσατε να μολυνθείτε από το νόσο από αμυχή γάτας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξογκώματα / φουσκάλες, πρησμένους λεμφαδένες, πονοκεφάλους και πυρετό. Η μόλυνση θα εξαφανιστεί από μόνη της τελικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται αντιβιοτικά. Μιλήστε με έναν ιατρό εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πυρετός από γρατσούνισμα.

catd2.jpg

Τοξοπλάσμωση

Ο καθαρισμός του κουτιού απορριμμάτων δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη δουλειά, αλλά εκτός από αυτό συνεπάγεται και κάποιους κινδύνους. Τα κόπρανα της γάτας μπορεί να περιέχουν τοξόπλασμα και εάν οι άνθρωποι τα αγγίξουν κατά λάθος με γυμνά χέρια μολυνθεί από αυτά περιοχή όπου έρχονται σε επαφή τρόφιμα ή υγρά που καταναλώνεται), ενδέχεται να προσβληθούν από τοξοπλάσμωση. Δεν είναι συνήθως σοβαρό και, όπως και με ο πυρετός από γρατσούνισμα, τείνει να εξαφανιστεί από μόνο του. Είναι επίσης εύκολα αποτρέψιμο. Αλλάζετε τακτικά το κουτί απορριμμάτων και φροντίστε να φοράτε γάντια και να πλένετε πάντα τα χέρια σας. Είναι πολύ πιο πιθανό να πιάσετε τοξοπλάσμωση από άψητο κρέας, οπότε πλύνετε το προσεκτικά και μαγειρέψτε το πάντα καλά.

 

Σαλμονέλα

Όπως κάθε ζώο, μια γάτα μπορεί να μεταφέρει βακτήρια σαλμονέλας. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σαλμονέλα είναι γνωστά, η σοβαρή διάρροια και ο εμετός είναι μόνο δύο από αυτά. Εάν η γάτα σας τρώει ωμό κρέας ή κυνήγι κινδυνεύει περισσότερο από τη μόλυνση. Ακριβώς όπως δεν θα τρώτε ωμό κοτόπουλο, θα ταΐζετε το μαγειρεμένο κρέας της γάτας σας ή τα τρόφιμα γάτας που έχουν υποστεί επεξεργασία. Μην αγγίζετε τα κόπρανα της γάτας και μην κάνετε την κηπουρική σας χωρίς γάντια και πλύνετε τα χέρια σας μετά την επαφή σας με το γατάκι.

 

Σκουλήκια

Ταινίες, αγκυλόστομα και σκουλήκια. Αυτά είναι όλα τα παράσιτα που αντιμετωπίζουν οι γάτες και, ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ένα άτομο εάν το δέρμα τους έρθει σε επαφή μαζί του. Μπορείτε να αποτρέψετε αυτά τα άσχημα παράσιτα πηγαίνοντας την γάτα σας να ελέγχετε τακτικά στον κτηνίατρο, να φροντίζετε για την υγιεινή του κατοικίδιου ζώο σας, να μην αγγίζετε μολυσμένα κόπρανα και να μην περπατάτε ξυπόλητοι. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη εάν έχει συμβληθεί.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News