Γιατί η γάτα μου χάνει βάρος;

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συνήθως ένα σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας

 

Η γάτα σας χάνει βάρος; Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συνήθως ένα σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι φυσιολογική για τις ηλικιωμένες γάτες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση εάν παρατηρήσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους στη γάτα σας.

 

Πώς να καταλάβετε εάν η γάτα σας χάνει βάρος

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η γάτα σας χάνει πραγματικά βάρος εάν συμβεί σταδιακά. Εάν η γάτα σας έχει πολλά μαλλιά ή ήταν ελαφρώς υπέρβαρη, τότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαπιστώσετε πότε έχει συμβεί απώλεια βάρους.

Για να αξιολογήσετε την κατάσταση του σώματος της γάτας σας, ξεκινήστε κοιτάζοντας το σώμα της γάτας σας από ψηλά. Σε ιδανικό βάρος, θα πρέπει να υπάρχει μια πιέτα στη μέση που είναι αισθητή αλλά όχι ακραία. Στη συνέχεια, τρέξτε τα χέρια σας κατά μήκος των πλευρών της γάτας σας. Τα πλευρά πρέπει να είναι ψηλαφητά με ένα λεπτό κάλυμμα λίπους. Εάν τα πλευρά είναι πολύ εμφανή και είναι ορατά, η γάτα σας είναι πιθανώς λιποβαρή.

 

Τι προκαλεί στις γάτες απώλεια βάρους;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γάτες χάνουν βάρος όταν δεν τρώνε αρκετά. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες προκαλούν απώλεια βάρους παρά την επαρκή πρόσληψη τροφής. Ανάλογα με την αιτία, η απώλεια βάρους μπορεί ή όχι να συνοδεύει άλλα σημάδια ασθένειας. Πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους στις γάτες, μερικά πιο σοβαρά από άλλα.

 

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια σχετικά κοινή ασθένεια που επηρεάζει συχνότερα τις ηλικιωμένες γάτες. Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό παράγουν πάρα πολύ θυρεοειδή ορμόνη λόγω της διεύρυνσης του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η διεύρυνση προκαλείται συνήθως από έναν καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται στον θυρεοειδή.

Τα κοινά σημάδια υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και αυξημένη δίψα και ούρηση. Ορισμένες γάτες αντιμετωπίζουν επίσης εμετό, διάρροια και υπερκινητικότητα. Μερικές θα φωνάζουν και θα ενεργούν ανήσυχα. Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν παλτά που φαίνονται απρόσεκτα και λιπαρά. Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με ραδιενεργό ιώδιο ή από του στόματος φάρμακα.

  

Χρόνια νεφρική νόσος

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες που παρατηρούνται σε ηλικιωμένες γάτες. Τα νεφρά παράγουν σημαντικές ορμόνες, φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και διευκολύνουν την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα νεφρά μιας γάτας σταματούν να λειτουργούν σωστά, οδηγεί σε μια ποικιλία άλλων προβλημάτων.

Η αυξημένη δίψα και ούρηση είναι από τα πρώτα σημάδια που παρατηρούνται όταν μια γάτα έχει νεφρικά προβλήματα, ακολουθούμενη από απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και λήθαργο. Η χρόνια νεφρική νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί, συχνά αντιμετωπίζεται ιατρικά με φάρμακα, αλλαγή διατροφής και άλλα.

 

Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια άλλη κοινή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τις γάτες. Αυτή η ενδοκρινική διαταραχή επηρεάζει την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που απαιτείται για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Τα σημάδια του διαβήτη περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη, δίψα και ούρηση και λήθαργο. Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται συνήθως με ινσουλίνη και αλλαγή διατροφής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα. Ορισμένες γάτες θα επανέλθουν ακόμη και στο φυσιολογικό μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας.

 

Γαστρεντερικά προβλήματα

Οποιοδήποτε πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να επηρεάσει το βάρος της γάτας. Πρώτον, τα προβλήματα αυτά μπορούν να μειώσουν την όρεξη. Δεύτερον, ορισμένα ζητήματα εμποδίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Μερικά προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος που παρατηρούνται στις γάτες περιλαμβάνουν παράσιτα του εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παγκρεατίτιδα και άλλα παγκρεατικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, έμετο, διάρροια, λήθαργο και άλλα. Η θεραπεία των γαστρεντερικών παρασίτων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η απομάκρυνση της γάτας. Άλλα θέματα γαστρεντερικού συστήματος απαιτούν συνήθως φάρμακα και υποστηρικτική φροντίδα.

 

Οδοντικά προβλήματα

Τα στοματικά και οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό πόνο, μείωση της όρεξης και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Τα συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα στις γάτες περιλαμβάνουν περιοδοντική νόσο, απορροφητικές βλάβες και κατάγματα των δοντιών. Ορισμένες γάτες αναπτύσσουν στοματίτιδα, μια οδυνηρή φλεγμονή στο στόμα μιας γάτας και στα ούλα που μπορεί να προκαλούνται από ανοσοποιητικά.

Σημάδια οδοντικών προβλημάτων περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, πρήξιμο στο στόμα ή ακόμη και στοματική αιμορραγία. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι ο κτηνίατρος να βάλει τη γάτα σας σε αναισθησία και να κάνει επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό, εξέταση και θεραπεία όπως απαιτείται . Μερικές γάτες θα χρειαστούν στοματική χειρουργική επέμβαση και / ή εξαγωγή δοντιών.

 

Καρκίνος

Όπως οι άνθρωποι, οι γάτες μπορούν να πάθουν καρκίνο σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα τους. Ο καρκίνος μπορεί ή δεν μπορεί να παρατηρηθεί με τη μορφή όγκου. Το λέμφωμα είναι ένας από τους συνηθισμένους καρκίνους που παρατηρούνται στις γάτες και μπορεί να εμφανιστεί στον γαστρεντερικό σωλήνα, το στόμα, το λεμφικό σύστημα και πολλά άλλα. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου τελικά θα προκαλέσουν γενική αδιαθεσία, λήθαργο, πόνο, απώλεια μυών, απώλεια όρεξης και συνολική απώλεια βάρους.

 

Στρες

Οι γάτες μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε αλλαγές στο σπίτι τους. Επειδή συχνά είναι εξαιρετικοί στο να κρύβουν σημάδια άγχους, μπορούν να εμφανίσουν μεγαλύτερα συμπτώματα αργότερα. Τυχόν περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και στρες στη γάτα σας. Η μειωμένη όρεξη είναι ένα κοινό σημάδι άγχους και τελικά θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Εάν η γάτα σας έχει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ή όχι άλλα σημάδια ασθένειας. Επιπλέον, πολλές ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, επομένως η διάγνωση απαιτεί κτηνίατρο.

 

Θεραπεία για απώλεια βάρους σε γάτες

Η θεραπεία για απώλεια βάρους στις γάτες εξαρτάται από την αιτία. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας χάνει βάρος, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι να προγραμματίσετε ραντεβού σε κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει πρώτα μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν εργαστηριακές δοκιμές ή / και ακτινογραφίες για τον προσδιορισμό του προβλήματος. Με βάση τα ευρήματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή διατροφής, χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία.

Εάν ο κτηνίατρός σας βρει υγιή τη γάτα, τότε η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη τροφής ή σε κάποια άγνωστη ή μη ανιχνεύσιμη κατάσταση. Ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη διατροφή και τον περιβαλλοντικό εμπλουτισμό. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε μια πηγή άγχους για τη γάτα σας, ξεκινήστε προσπαθώντας να μειώσετε αυτό το άγχος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει μια δίαιτα που είναι σωστή σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, βοηθώντας ενδεχομένως τη γάτα σας να αυξήσει το βάρος.

Εάν η απώλεια βάρους της γάτας σας συνεχίζεται παρά τις αλλαγές που κάνετε, φροντίστε να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κτηνιατρικό ειδικό για προχωρημένες διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Πώς να αποτρέψετε την απώλεια βάρους στις γάτες

Μπορείτε να αποτρέψετε την απώλεια βάρους στη γάτα σας παρακολουθώντας τακτικά την κατάσταση του σώματος και με το να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο τακτικά για εξετάσεις ευεξίας. Οι γάτες είναι ειδικοί στο να κρύβουν ασθένειες και τραυματισμούς, αλλά ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα προτού ξεφύγει από το χέρι. Φροντίστε να αναφέρετε αμέσως τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας στον κτηνίατρό σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας στα πρώτα στάδια παρά να περιμένετε έως ότου η γάτα σας αρρωστήσει.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News