Ποιες φυλές γάτας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Γιατί μπορεί να έχουν όλες 9 ζωές… αλλά σε κάποιες διαρκούν περισσότερο

Ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να φτάνουν τα 15 τους χρόνια, μερικές φυλές γάτας ξεχωρίζουν ως μακρόβιοι σύντροφοι. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η γάτα σας θα ζήσει μέχρι τα 20 της, καθώς η φύση και η φροντίδα και των δύο είναι καθοριστικοί παράγοντες. Αλλά η επιλογή μιας φυλής γάτας με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η καλύτερη δυνατή φροντίδα της γάτας σας βελτιώνει τις πιθανότητές σας να έχετε ένα αιλουροειδές για πολλά χρόνια.

 

Χαρακτηριστικά φυλής

Η ποιοτική διατροφή, η επαρκής άσκηση και οι τακτικοί έλεγχοι ευεξίας θα μεγιστοποιήσουν τη διάρκεια ζωής μιας γάτας. Δεν υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά φυλής για τη μια ή την άλλη φυλή που τις καθιστούν γάτες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ορισμένες φυλές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επικράτηση για ασθένειες ή προβλήματα υγείας, γεγονός που θα μπορούσε να συντομεύσει τη ζωή μιας γάτας. Το αντίθετο, οι μικτές φυλές θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας για τη διεύρυνση της δεξαμενής γονιδίων.

Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το Νο 1 κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όλες οι μακρόβιες γάτες είναι ότι είναι γάτες εσωτερικού χώρου. Οι γάτες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοκίνητα, καυγάδες και ασθένειες. Οι οικιακές γάτες που επιτρέπονται να ζουν και σε εξωτερικούς χώρους έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής μόνο δύο έως πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.

 

Εδώ είναι 10 από τις μακροβιότερες φυλές γάτας.

Σιάμ

Με καταγωγή από την Ταϊλάνδη, η εντυπωσιακή Σιαμέζα είναι μια όμορφη φυλή γάτας που γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Είναι γνωστή για το αδύναμο ανάστημα και τα ξεχωριστά σημάδια της, μαζί με την κοινωνική και εκφραστική της φύση. Μερικές σιαμαίες γάτες είναι επιρρεπείς σε οδοντικές και αναπνευστικές παθήσεις, αλλά γενικά, η φυλή δεν έχει σημαντικές ανησυχίες για την υγεία. Ο μέσος όρος ζωής του είναι από 12 έως 20 χρόνια.

 

Βιρμανίας

Η Βιρμανίας - αρχικά μια διασταύρωση ανάμεσα σε μια μικρή καφέ γάτα από τη Βιρμανία και τις σιαμαίες γάτες - είναι ένα παιχνιδιάρικο, κοινωνικό και περιπετειώδες αιλουροειδές. Παρόλο που η φυλή είναι γενικά υγιής, η Βιρμανίας έχει προδιάθεση για κρανιακές παραμορφώσεις, καθώς και γλαύκωμα. Ωστόσο, ο μέσος όρος ζωής τους είναι 16 έως 18 χρόνια.

 

Σαβάνας

Η γάτα Savannah - εν μέρει αφρικανική serval και εν μέρει οικιακή γάτα - συνιστάται μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξημερωθεί πλήρως, οι γάτες Savannah μπορούν να είναι φιλικές με τους ανθρώπους. Τείνουν όμως να έχουν απρόβλεπτες, δραστήριες και τολμηρές ιδιοσυγκρασίες. Η υβριδική φυλή είναι γενικά υγιής και έχει εκτιμώμενη μέση διάρκεια ζωής από 12 έως 20 χρόνια.

 

Αιγυπτιακή Μάου

Ονομάστηκε έτσι για την παρουσία του στην αρχαία αιγυπτιακή τέχνη, η αιγυπτιακή μάου είναι μια όμορφη γάτα με ένα χαρακτηριστικό διάστικτη γούνα. Αυτές οι γάτες είναι γενικά άνετες με τους ανθρώπους, καθιστώντας τον εαυτό τους αναπόσπαστο μέρος της οικογένειας και περιμένοντας να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες. Ενώ μερικές είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, η μέση διάρκεια ζωής της φυλής είναι 12 έως 15 χρόνια.

 

Ragdoll

Το ευγενικό, απαλό ragdoll τυπικά αγαπά τους ανθρώπους του και θέλει να τους ακολουθεί παντού. Είναι επίσης διαβόητη στο να χαλαρώνει όταν χαλαρώνετε, εξ ου και το όνομα "ragdoll". Η φυλή είναι γενικά υγιής, αλλά μερικές γάτες είναι επιρρεπείς σε πέτρες στην ουροδόχο κύστη και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η μέση διάρκεια ζωής του είναι περίπου 15 χρόνια ή περισσότερο.

 

Μπαλινέζικη

Οι Μπαλινέζες πιθανότατα προήλθαν από μια αυθόρμητη, μακρυμάλλη μετάλλαξη των Σιάμ. Η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φυλών είναι το μήκος του τριχώματος. Όπως και οι Σιαμέζες, οι Μπαλινέζες είναι φιλικές, ενεργητικές και φλύαροι. Και θέλουν να εμπλέκονται στη συνέχεια του σπιτιού. Η μέση διάρκεια ζωής της φυλής είναι περίπου 12 έως 20 χρόνια.

 

Ρωσική μπλε

Η ρωσική μπλε είναι μια ήσυχη και μάλλον συγκρατημένη γάτα που τείνει να είναι τρυφερή με την οικογένειά της αλλά όχι προσκολλημένη. Συχνά θα βρείτε αυτή τη γάτα να ξεκουράζεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο ή να ερευνά την επικράτειά της από το υψηλότερο σημείο που μπορεί να βρει. Η φυλή είναι επιρρεπής σε πέτρες στην ουροδόχο κύστη και προβλήματα στα μάτια, αλλά η μέση διάρκεια ζωής της είναι 15 έως 20 χρόνια.

 

Βομβάης

Η Βομβάης εκτράφηκε για να μοιάζει με μικροσκοπικό πάνθηρα και δεν απογοητεύει. Αυτές οι γάτες είναι γενικά ευγενικές και τρυφερές. Τους αρέσει να παίζουν, αλλά είναι επίσης ευχαριστημένες να κουλουριάζονται στην αγκαλιά του αγαπημένου τους προσώπου. Η φυλή είναι επιρρεπής σε αναπνευστικά προβλήματα λόγω του κοντού ρύγχους και σε καρδιακές παθήσεις. Η μέση διάρκεια ζωής του είναι περίπου 12 έως 16 χρόνια.

 

Κοντότριχη Αμερικάνικη

Η Κοντότριχη Αμερικάνικη είναι δημοφιλής σε οικογένειες με παιδιά, λόγω της παιχνιδιάρικης και εύθυμης ιδιοσυγκρασίας της. Αυτές οι γάτες είναι συνήθως καλές στο να διασκεδάζουν και δεν απαιτούν προσοχή. Εκτιμούν επίσης το διαδραστικό παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση. Οι περισσότερες είναι γενικά υγιείς αλλά μπορεί να είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Η μέση διάρκεια ζωής της φυλής είναι 15 έως 20 χρόνια.

 

Sphynx

Η Sphynx μπορεί να είναι υψηλής συντήρησης όταν πρόκειται για φροντίδα. Το ότι είναι άτριχες σημαίνει ότι αυτές οι γάτες πρέπει συχνά να φορούν κάτι για να ζεσταθούν σε δροσερό καιρό. Και πρέπει να τις κάνετε μπάνιο συνήθως για να αφαιρέσετε το υπερβολικό λίπος στο δέρμα τους. Η φυλή είναι επιρρεπής σε καρδιακές παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις. Αλλά εξακολουθεί να έχει μέση διάρκεια ζωής 10 έως 15 χρόνια.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News