Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας

Πιθανότατα έχετε δει γάτες να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να μεταφέρονται από αγκαλιά σε αγκαλιά, και να εξακολουθούν να δείχνουν απόλυτα ικανοποιημένες με τη ζωή. Και μετά, υπάρχει το αντίθετο σενάριο - ένα γατάκι που δεν διστάζει να σας ρίξει ένα περιποιημένο γρατζούνισμα αν προσπαθήσετε απλώς να το χαϊδέψετε ή να το πλησιάσετε πολύ κοντά.

Με τη μεγάλη διαφορά στις προσωπικότητες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν μια συγκεκριμένη γάτα αρέσει να την αγκαλιάζουν. Κάποιες απλώς το ανέχονται; Αρέσει πράγματι σε κάποιες να τις αγκαλιάζουν; Πρέπει να αγκαλιάσεις τη γάτα σου;

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές γάτες ΜΙΣΟΥΝ να τις αγκαλιάζουν. Δεν τους αρέσει να κρατούνται παρά τη θέλησή τους, και ειδικά όχι με σταθερό τρόπο.

Αν έχετε δει μια αδέσποτη γάτα να αγκαλιάζεται, πιθανότατα έχετε δει να στριμώχνεται, να νιαουρίζει, να λαχανιάζει και τελικά να βγάζει νύχια. Μην το παίρνετε προσωπικά - οι περισσότερες γάτες βλέπουν την αγκαλιά ως μια μορφή βασανιστηρίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, ευχάριστο μόνο για το ανθρώπινο μέρος της εξίσωσης.

Ωστόσο, μερικές γάτες φαίνεται να το απολαμβάνουν. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά εδώ; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που βοηθούν να καθοριστεί εάν οι γάτες αγαπούν ή μισούν την αγκαλιά. Εδώ είναι μερικά.

Μαθαίνοντας στη γάτα σου από μικρή να της αρέσουν οι αγκαλιές

Μερικές γάτες μπορεί να συνηθίσουν να τις αγκαλιάζουν όταν είναι γατάκια. Εάν έχετε ένα πολύ μικρό γατάκι και το μεγαλώνετε στην αγκαλιά σας, είναι πιο πιθανό να απολαύσει (ή τουλάχιστον να ανεχθεί!) την αγκαλιά από, για παράδειγμα, μια ενήλικη αγριόγατα που φέρνετε στο σπίτι σας.

Εύκολες ράτσες γατών

Ορισμένες ράτσες γατών λέγεται ότι είναι πιο ήπιες από τη μέση γάτα, συμπεριλαμβανομένων των Ragdoll, Scottish Fold και Sphynx.

Αυτές οι ράτσες κλίνουν περισσότερο προς την χαλαρή πλευρά, έτσι είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν το σήκωμα ή την αγκαλιά. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η υιοθέτηση ενός γλυκού και ήπιου γατάκι από το τοπικό καταφύγιό σας και να περνάτε χρόνο μαζί του σε καθημερινή βάση είναι εξίσου πιθανό να αποφέρει στοργικά αποτελέσματα.

Πώς να αγκαλιάζεις τη γάτα σου

Το πώς προσεγγίζετε το γατάκι σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανταπόκριση που θα λάβετε. Εάν εισέλθετε σαν γιγάντια αρπακτικά, τα πιάσετε και τα σηκώσετε στο ταβάνι, μάλλον δεν θα πάει καλά. Ωστόσο, αν το καταφέρετε αργά, ξεκινώντας με μερικά χάδια στο πρόσωπο και μετά με τρίψιμο σώματος, η γάτα σας μπορεί να σας αφήσει να την αγκαλιάσετε επίσης.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν στη γάτα σας αρέσουν οι αγκαλιές;

Οι γάτες είναι οι κύριοι της λεπτότητας, εκτός κι αν κάτι δεν τους αρέσει. Πιθανότατα θα καταλάβετε πολύ γρήγορα εάν η γάτα σας είναι λάτρης των αγκαλιών απλά παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός της. Οι γάτες που απολαμβάνουν τις αγκαλιές γέρνουν πάνω σας. Συχνά θα γουργουρίζουν, θα σας χτυπούν με το κεφάλι και μερικές φορές ακόμη και θα σας ανεβαίνουν πάνω σας και θα σας ζυμώνουν.

Από την άλλη, οι γάτες που δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές προσπαθούν να φύγουν, να σας απωθήσουν και να σας δώσουν σημάδια ότι είναι ενοχλημένες. Μπορεί να βάλουν τα αυτιά τους προς τα πίσω, να κουνήσουν την ουρά τους και ακόμη και να γρυλίσουν. Ορισμένες γάτες θα «παγώσουν», πράγμα που θα σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν τους πειράζει να τις αγκαλιάζετε, αλλά αν τις κοιτάξετε προσεκτικά, μπορεί να έχουν διεσταλμένα μάτια και στρεσαρισμένη έκφραση.

Ένας ασφαλής γενικός κανόνας είναι να αφήσετε αμέσως κάθε γάτα που παλεύει ή συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει να την κρατήσετε, να την αγκαλιάσετε—και να είστε έτοιμοι να ζητήσετε… συγχώρεση.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μοιραστείτε τη στοργή σας με τη γάτα σας, όπως απαλές γρατσουνιές, να την περιποιηθείτε με μια βούρτσα γάτας και να της χαρίσετε λιχουδιές. Το καλύτερο στοίχημα είναι να μάθετε τι απολαμβάνει η γατούλα σας, ώστε ο χρόνος του δέσιμου να είναι ευχάριστος και για τους δυο σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News