Εκπαίδευση τουαλέτας για μικρά γατάκια

Πότε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας στο γατάκι σας και πώς να το κάνετε

Οι περισσότερες ενήλικες γάτες θα αναζητήσουν από τη φύση τους ένα αμμώδες, κοκκώδες μέρος για να εξαφανιστούν, αλλά τα νεαρά γατάκια μπορεί να χρειαστούν λίγη βοήθεια για να καταλάβουν τις σωστές συνήθειες του κουτιού τουαλέτας.

Όταν εκπαιδεύετε γατάκια για την τουαλέτα τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το γατάκι σας να προετοιμαστεί για επιτυχία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές εκπαίδευσης για την τουαλέτα της γάτας για το πότε να ξεκινήσετε, πώς να επιλέξετε κουτιά απορριμμάτων, πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο τουαλέτας, πώς και πού να στήσετε την τουαλέτα και πώς να βοηθήσετε το γατάκι σας να την χρησιμοποιεί σωστά.

Πότε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτα σε γατάκια

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, οι μητέρες γάτες διεγείρουν τα γατάκια τους να κάνουν την τουαλέτα τους και τα καθαρίζουν μετά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα γατάκια δεν χρειάζονται κουτιά τουαλέτας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε γατάκια σε ηλικία περίπου 4 εβδομάδων, προσφέροντας κουτιά τουαλέτας φιλικά προς τα γατάκια. Αυτό συμπίπτει με τη στιγμή που τα γατάκια αρχίζουν να απογαλακτίζονται.

Εάν υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο γατάκι ή ενήλικη γάτα, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση σε κουτιά τουαλέτας μόλις τα φέρετε στο σπίτι. Θα χρειαστείτε τις κατάλληλες προμήθειες εκπαίδευσης τουαλέτας για γάτες που πρέπει να εγκαταστήσετε πριν έρθουν στο νέο τους σπίτι.

Πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι ή τη γάτα σας με την τουαλέτα

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για επιτυχία στην εκπαίδευση την τουαλέτας.

Επιλέξτε ένα κουτί τουαλέτας

Ενώ η απόφαση για ένα κουτί τουαλέτας μπορεί να φαίνεται σαν μια ασήμαντη δουλειά, στην πραγματικότητα κάνει μεγάλη διαφορά στο γατάκι σας.

Αποκτήστε το κουτί τουαλέτας σωστού μεγέθους

Τα κουτιά πλήρους μεγέθους μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και τρομακτικά για ένα μικρό γατάκι. Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη ή έχετε άλλες ενήλικες γάτες στο σπίτι, θα χρειαστούν κουτιά πλήρους μεγέθους, ενώ το γατάκι σας χρειάζεται τα μικρότερα κουτιά τουαλέτας για αρχή.

Το κουτί τουαλέτας θα χρειαστεί να μεγαλώσει μαζί με το γατάκι σας. Το κουτί τουαλέτας της γάτας σας θα πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φορές το μήκος τους. Θα χρειαστεί να αυξήσετε το μέγεθος καθώς το γατάκι σας μεγαλώνει.

Παρέχετε περισσότερα από ένα κουτί τουαλέτας

Τουλάχιστον, θα πρέπει να υπάρχει ένα περισσότερο κουτί τουαλέτας στο σπίτι σας από τον αριθμό των γατών. Εάν έχετε δύο γάτες, θα πρέπει να υπάρχουν τρία κουτιά. Εάν έχετε πέντε γάτες, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον έξι κουτιά.

Ακάλυπτα έναντι Καλυμμένων Κουτιών τουαλέτας

Πολλές γάτες προτιμούν να χρησιμοποιούν ακάλυπτο κουτί.

Στη φύση, οι γάτες δεν θέλουν να πιαστούν από ένα αρπακτικό μέσα σε μια κλειστή περιοχή. Οι γάτες δεν θέλουν να αισθάνονται παγιδευμένες όταν χρησιμοποιούν το κουτί τουαλέτας τους.

Το αν η γάτα σας προτιμά μια τουαλέτα με ή χωρίς στέγη εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις της γατούλας σας. Δώστε στο γατάκι σας μια επιλογή στην αρχή για να δείτε τι προτιμά.

Επιλέξτε τον σωστό τύπο τουαλέτας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες γάτες προτιμούν τις στρωμνές με λεπτόκοκκο, πιθανώς επειδή έχουν πιο απαλή αίσθηση. Όσον αφορά τις στρωμνές που συσσωρεύονται ή δεν συσσωρεύονται, οι γάτες έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Δοκιμάστε μερικούς τύπους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον τύπο άμμου που προτιμά το γατάκι σας.

Σκεφτείτε πού να βάλετε τα κουτιά τουαλέτας

Η τοποθέτηση και η διαθεσιμότητα της τουαλέτας μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για να ενθαρρύνετε το γατάκι σας να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Μην κρύβετε τα κουτιά απορριμμάτων

Εάν τα κουτιά βρίσκονται όλα στην ίδια γωνία, είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο κουτί, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν τα γατάκια σας δεν θέλουν να τα μοιραστούν.

Είναι δελεαστικό να βάζουμε την τουαλέτα σε ντουλάπες και γωνίες γιατί δεν θέλουμε να φαίνεται, αλλά αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Να θυμάστε ότι στις γάτες επίσης δεν αρέσει να αισθάνονται εγκλωβισμένες ή παγιδευμένες κατά τη διάρκεια της τουαλέτας.

Θα χρειαστούν επίσης κάποιο είδος φωτός για να δουν και να βρουν τα κουτιά τους, οπότε αν δεν υπάρχει φως περιβάλλοντος στο μέρος όπου κρατάτε το κουτί απορριμμάτων, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα νυχτερινό φως.

Αποφύγετε τους περισπασμούς

Τοποθετήστε την τουαλέτα του γατιού σας σε μια περιοχή που έχει λίγα πράγματα που θα τους αποσπάσουν την προσοχή από το να ασχοληθούν με τη «δουλειά».

Για γατάκια που δυσκολεύονται να εστιάσουν, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε την επιλογή να έχουν άλλα «ενδιαφέροντα» μέρη για να ουρήσουν. Προσπαθήστε να κρατήσετε το γατάκι σας σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς χαλιά ή μοκέτα και μόνο μια μικρή ποσότητα κλινοσκεπασμάτων για να προσπαθήσετε να το κρατήσετε συγκεντρωμένο μέχρι να καταφέρει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του.

Τοποθετήστε τουαλέτα σε κάθε όροφο

Με τουλάχιστον ένα σε κάθε όροφο του σπιτιού σας. Διευκολύνετε τη γάτα σας να φτάσει στην τουαλέτα της. Οι γάτες δεν θέλουν να πάνε πιο μακριά από εμάς για να φτάσουν στο μπάνιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε ότι το γατάκι σας θα γίνει τελικά μια ενήλικη γάτα, επομένως η τοποθέτηση της τουαλέτας σε ένα ράφι ή κάτω από πολλές σκάλες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το φτάσει όταν είναι μεγαλύτερη και με αρθριτικά.

Εισάγετε το γατάκι σας στην τουαλέτα του

Αφού διαλέξετε τις προμήθειες σας και δημιουργήσετε τις περιοχές της τουαλέτας, δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το γατάκι σας να εκπαιδευτεί.

Βήμα 1: Δείξτε στο γατάκι σας τις θέσεις κάθε κουτιού απορριμμάτων και αφήστε το γατάκι σας να το μυρίσει.

Βήμα 2: Τοποθετήστε απαλά το γατάκι σας στην τουαλέτα. Ενδέχεται ενστικτωδώς να αρχίσουν να ποντάρουν στην άμμο ή ακόμα και να την χρησιμοποιούν. Εάν δεν το κάνουν, περάστε τα δάχτυλά σας μέσα από τα καθαρά απορρίμματα για να δείξετε τη δράση του ποδιού.

Βήμα 3: Εάν το γατάκι σας δεν χρησιμοποίησε μία από τις τουαλέτες στην αρχική εισαγωγή, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε σε μία από τις τουαλέτες κάθε φορά που τρώει, πίνει ή ξυπνά από έναν υπνάκο, μέχρι να αρχίσει να την χρησιμοποιεί στο δικό του πρόγραμμα.

Ενισχύστε τις καλές συνήθειες χρήσης της τουαλέτας

Όταν το γατάκι σας χρησιμοποιεί σωστά την τουαλέτα, επιβραβεύστε το με την αγαπημένη του λιχουδιά για να δημιουργήσετε μια θετική σχέση με τη δραστηριότητα.

Για να λειτουργήσει αυτό, η λιχουδιά πρέπει να δοθεί αμέσως αφού φύγουν από το κουτί, ώστε να συσχετίσουν τη δραστηριότητα με την ανταμοιβή.

Εάν το γατάκι σας κάνει λάθος, ΜΗΝ το τιμωρήσετε ή φωνάξετε σε αυτό. Καθαρίστε ήρεμα το χάος με ένα ενζυματικό καθαριστικό και μην αντιδράσετε με κανέναν άλλο τρόπο.

Διατηρείτε τα κιβώτια απορριμμάτων καθαρά

Προσπαθήστε να καθαρίζετε την τουαλέτα του γατιού σας μετά από κάθε χρήση. Δεν θέλετε το γατάκι σας να αναπτύξει μια αποστροφή για το κουτί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης. Μετά το σκούπισμα, προσθέστε λίγη καθαρή άμμο για να διατηρήσετε ένα σταθερό βάθος για να δώσετε στο γατάκι σας άφθονο χώρο για σκάψιμο.

Μόλις το γατάκι σας μεγαλώσει και χρησιμοποιεί την τουαλέτα με συνέπεια, μπορείτε να κάνετε καθαρισμό καθημερινά αντί για κάθε φορά που το γατάκι σας χρησιμοποιεί το κουτί.

Αδειάζετε περιοδικά όλα τα απορρίμματα σε κάθε κουτί, καθαρίζετε τα κουτιά και τα γεμίζετε με καθαρή άμμο. Οι περισσότεροι τύποι «άμμου» θα έχουν τις δικές τους συστάσεις στην ετικέτα για το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζονται.

Οι στρωμνές πρέπει να αλλάζονται εντελώς κάθε εβδομάδα ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσες γάτες έχετε χρησιμοποιώντας τα κουτιά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News